της Μαρίας Θέρμου
Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προγραμματίζει νέες δράσεις. H αρχή γίνεται με μια πρωτότυπη έκθεση. Είκοσι σύγχρονοι δημιουργοί καταθέτουν την οπτική τους για τα «διαμάντια» του Αιγαίου
H αρχή πάει πολύ πίσω. Πριν από 44 χρόνια, συγκεκριμένα, όταν δύο φιλότεχνοι άνθρωποι άρχισαν να συλλέγουν αρχαία αντικείμενα. Ετσι, χωρίς ιδιαίτερο σκοπό, αλλά για τη χαρά του ειδέναι: την αισθητική απόλαυση. Και είναι βέβαιο ότι ουδείς από τους δύο μπορούσε να φανταστεί τότε την εξέλιξη που θα είχε εκείνη η αυθόρμητη πράξη τους: τη δημιουργία ενός μουσείου όπου θα στεγάζονταν τα πολυάριθμα αρχαία έργα τα οποία εν συνεχεία απέκτησαν, κυκλαδικά πλέον κατά κύριο λόγο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τη διεύρυνση αυτού του μουσειακού ιδρύματος ώστε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να αναδειχθεί διεθνώς κερδίζοντας βαθμούς σε ιδιαιτερότητα και εγκυρότητα λόγω της ειδίκευσής του στον «άγνωστο» πλην εξόχως σημαντικό Κυκλαδικό Πολιτισμό. Αν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υπήρξε λοιπόν η προσωπική δημιουργία του Νίκου και της Ντόλλης Γουλανδρή στην εικοσαετία που παρήλθε από το 1986, όταν ιδρύθηκε, η πορεία κατέδειξε το ευρύ πεδίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί και η ανταπόκριση του κοινού και της πολιτείας την ορθότητα του δρόμου που ακολούθησε. Εν τέλει ο χρόνος δικαιώνει.
Γιορτάζοντας το 2006 τα 20 χρόνια του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει να κάνει έναν θετικό απολογισμό, την ίδια στιγμή που προγραμματίζει νέες δράσεις. Επέκταση του μουσείου και μερική επανέκθεση των συλλογών του, αναδιάταξη των λειτουργιών του, εκθέσεις και συνεργασίες με ξένα μουσεία και - αυτό που άνθρωποί του θεωρούν πολύ σημαντικό - άνοιγμα στον κόσμο, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους.
Εν αρχή όμως η επέτειος, η έναρξη του εορτασμού της οποίας γίνεται πρωθύστερα, στις 8 Δεκεμβρίου, με την πρωτότυπη έκθεση «Με τον φακό στραμμένο στις Κυκλάδες». Ενα πολυπρόσωπο εικαστικό γεγονός για το οποίο «καλέσαμε είκοσι σύγχρονους δημιουργούς - όσα και τα χρόνια του μουσείου - για να δούμε μέσα από τα μάτια τους και με τη δική τους ευαισθησία το κυκλαδικό πνεύμα σήμερα. Και τους ζητήσαμε να αφήσουν τα δικά τους έργα, τα δικά τους νησιά στο πέλαγος, όπως άλλοτε οι γιοι και οι θυγατέρες του Ποσειδώνα, ο Νάξος, ο Πάρος, η Δήλος, η Φολέγανδρος» όπως λέει ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης.
Κυκλαδικό έτος
Οι εκδηλώσεις θα μοιραστούν σε όλη τη διάρκεια του νέου έτους με δύο ακόμη μεγάλες εκθέσεις. Είναι «H μορφή της Αρχής. Πρώιμοι πολιτισμοί της Ανατολικής Μεσογείου και καλλιτέχνες του 20ού αιώνα», που σημαίνει την παράλληλη έκθεση γλυπτών έργων από τον Νεολιθικό Πολιτισμό ως τον Κυκλαδικό, τον Μινωικό, τον Κυπριακό και τον Αιγυπτιακό με έργα (σχέδια και γλυπτά) των Ροντέν, Μπρανκούζι, Μοντιλιάνι, Ματίς, Τζιακομέτι και άλλων, σε μια αναζήτηση των επιρροών που άσκησαν αρχαίοι πολιτισμοί στη σύγχρονη τέχνη. Και είναι ακόμη η έκθεση «Ο Καραβάτζιο και οι Καραβατζιστές» με έργα του μεγάλου ζωγράφου και των «μαθητών» του.
Μεταξύ των εκδηλώσεων εξάλλου περιλαμβάνονται η έκθεση «A... όπως Ακριθάκης», τον Ιανουάριο, και η εικαστική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Κακανιά με την «κυρία Τεπενδρή» στο αίθριο του μουσείου, τον Φεβρουάριο. Επίσης η παρουσίαση της μασκότ του μουσείου, η έκδοση γραμματοσήμου σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, εκδόσεις επιστημονικών έργων και συνέδρια.
H επέκταση
Νέο χώρο 500 τ.μ. απέκτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στον α' όροφο του κτιρίου επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Νεοφύτου Δούκα επί ενοικίω, αρχικά για 20 χρόνια. Με είσοδο την κεντρική του μουσείου στη Νεοφύτου Δούκα, ο χώρος ενοποιείται απόλυτα με τον υπάρχοντα, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα αξιοποιηθεί για εκθεσιακές δράσεις. Στο υπόλοιπο τμήμα του θα δημιουργηθεί αίθουσα διαλέξεων αλλά και χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
H αναδιάταξη φέρνει και διαφοροποίηση της έκθεσης των συλλογών του μουσείου. Οπως λέει ο διευθυντής του κ. Σταμπολίδης, στον α' όροφο παραμένουν οι κυκλαδικές συλλογές. Ακολουθούν στον β' όροφο έργα από τη 2η π.X. χιλιετία ως τα ρωμαϊκά χρόνια και στον γ' όροφο εκτίθεται η κυπριακή τέχνη με τη συλλογή Ζιντίλη (4η π.X. χιλιετία ως το Βυζάντιο). Στον δ' όροφο θα αναπτυχθούν θεματικές εκθέσεις με ενότητες αφιερωμένες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά την αρχαιότητα, στον πόλεμο, στον θάνατο κτλ. Τέλος, στο υπόγειο του μουσείου πρόκειται να μεταφερθεί το τμήμα του πωλητηρίου που αφορά τις εκδόσεις, ενώ τα αντίγραφα αρχαίων έργων παραμένουν στην είσοδο.
Εικόνες τέχνης από το παρελθόν
Είκοσι σύγχρονοι έλληνες καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι, ο καθένας με την προσωπική του εμπειρία, συναντώνται στην έκθεση «Με τον φακό στραμμένο στις Κυκλάδες. Ο πολιτισμός και το τοπίο των Κυκλάδων μέσα από τις φωτογραφίες σύγχρονων δημιουργών». Φωτογραφίζουν χώρους, σπαράγματα του κυκλαδικού πολιτισμού, την πρόσληψή του από τον σύγχρονο άνθρωπο. Είναι οι Κώστας Τσόκλης, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Μακρουλάκης, Πλάτων Ριβέλλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Σωκράτης Μαυρομμάτης, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Μποκόρος, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μαρία Λοϊζίδου, Νίκος Ναυρίδης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Κόζαρης, Πάρις Πετρίδης, Κατερίνα Καλούδη, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Χαραλαμπίδης, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρίνα Βερνίκου, που καταθέτουν ισάριθμες φωτογραφίες. Είναι οι άνθρωποι που, όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Τάκης Μαυρωτάς, «είδαν στα ειδώλια κάτι νέο, που ενώνει τη δημιουργική τους δράση με το μακρινό παρελθόν».
«Οποτε και με όποιον τρόπο κι αν στραφεί κανείς προς τις Κυκλάδες, που υπήρξαν μία από τις λαμπρότερες κοιτίδες δημιουργίας και πολιτισμικού φωτός στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί βαθιά. Και η συγκίνηση είναι μία από τις γενεσιουργούς αιτίες της τέχνης» λέει η κυρία Ντόλλη Γουλανδρή. Πόσο μάλλον που το κέντρο του ιδεολογικού συστήματος αυτού του πολιτισμού υπήρξε ο άνθρωπος, αν δεχθεί κανείς τη σημασία των πολυάριθμων ειδωλίων, αυτών των εντυπωσιακών καταλοίπων που ακόμη ζητούν ερμηνεία.
«Το κυκλαδικό πνεύμα εκφράζει την εσωτερική αναγκαιότητα της σιωπηλής έκφρασης» λέει ο κ. Μαυρωτάς. Για να προσθέσει πως «οι είκοσι έλληνες δημιουργοί οικοδόμησαν με το φωτογραφικό τους έργο τις δικές τους γέφυρες με την ιστορία και το κυκλαδικό πνεύμα. Ο φωτοφράκτης έτσι γίνεται μία δίοδος προς το φως, την ελευθερία, την πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση».
H έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 13/11/2005)
4ο Τεύχος