ΠΑΣΟΚ, αντιδράσεις στα νησιά για τις Α.Π.Ε.
Ημερομηνία Wednesday, June 27 @ 15:44:37 UTC
Θέμα Νησιά


Λοβέρδος: Δυσφήμηση οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Κινδύνους δυσφήμησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, διέγνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη χθεσινή συνδρίαση του κοινοβουλευτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που ασχολήθηκε με τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών σε νησιά προκαλεί αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν να κυριαρχούν τα επενδυτικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Σερίφου, της Χίου και της Μυτιλήνης, όπου υπάρχουν σχέδια για αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ άνω των 1.700 μεγαβάτ!

Το χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αλλά, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα προλάβει να εγκριθεί πριν από τις εκλογές. «Με τις καθυστερήσεις αυτές η Ελλάδα χάνει το τρένο των ανανεώσιμων πηγών και δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για κάλυψη του 20% των αναγκών της ώς το 2010», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος.

Μίλησε επίσης για σοβαρές καθυστερήσεις στο συνολικό χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγείλει ο κ. Σουφλιάς και ανέφερε ότι είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και τα πέντε ειδικά χωροταξικά ώς τον Μάιο του 2006. Επειτα από 13 μήνες έχει καταθέσει τα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τον τουρισμό και τη βιομηχανία. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχασε 3,5 χρόνια», τόνισε και προέβλεψε ότι η θεσμοθέτηση των τριών ειδικών χωροταξικών θα γίνει μετά τις εκλογές. Για να τεκμηριώσει την εκτίμησή του ανέφερε ότι χρειάστηκαν 30 μήνες για να οριστεί ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας, ενώ σήμερα εκκρεμεί ο διορισμός δύο μελών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η επικύρωση των σχεδίων. Καταγγέλλει επίσης ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος, αφού η διαβούλευση που επιβάλλει η Κομισιόν εξαντλήθηκε σε αποστολή απόψεων μέσω Διαδικτύου. Ανέφερε μάλιστα ότι το σχέδιο για τις ΑΠΕ δεν παρουσιάστηκε ούτε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Παρατήρησε ότι επιτρέπεται τουρισμός και βιομηχανία στις ίδιες περιοχές και χωρίς να επιλύονται οι συγκρούσεις, ενώ θα προκύψουν προβλήματα εναρμόνισης με το γενικό χωροταξικό που θα ακολουθήσει.

Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2007

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=957