Σκύρος, οι τοπικοί φορείς ενάντια στα τεράστια αιολικά πάρκα
Ημερομηνία Wednesday, June 13 @ 00:07:10 UTC
Θέμα Σκύρος


ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ...

ΝΑΙ στις 3 ανεμογεννήτριες για τις ανάγκες της Σκύρου.
ΟΧΙ στις 173 για τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των λίγων.Γιατί στόχος αυτής της «επένδυσης» δεν είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της Σκύρου σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού το ρεύμα που θα παράγεται θα μεταφέρεται αλλού και θα πωλείται στη ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα. Γιατί το μοναδικό κίνητρο των μεγαλοεπενδυτών είναι το κέρδος, αφού η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών επιδοτείται μέχρι ποσοστού 70% και η απόσβεση του υπολοίπου 30% γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια. Η πώληση του ρεύματος, τα υπόλοιπα χρόνια θα αποφέρει τεράστια κέρδη.

Γιατί καταστρατηγείται κάθε έννοια αναλογικότητας, αφού θέλουν να παράγουν, σε ένα μικρό νησί σαν τη Σκύρο, το 16% του εθνικού στόχου, αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ισορροπημένη τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη του νησιού.

Γιατί η Σκύρος έχει παραχωρήσει, κατά το παρελθόν σημαντικά τμήματα του εδάφους της για τις ανάγκες της Εθνικής ?μυνας και είναι παράλογο τα κερδοσκοπικά συμφέροντα να διεκδικούν σήμερα το μισό νησί για να το μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.

Γιατί κανείς δεν μας ρώτησε πως θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και η βούληση του σκυριανού λαού αγνοήθηκε επιδεικτικά.

Γιατί το Βουνό αποτελεί μια περιοχή άγριας ομορφιάς και υψηλής οικολογικής αξίας. Χώρος όπου παραδοσιακά διαβιούσε το σκυριανό αλογάκι, αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, ενώ διατηρεί σπάνια είδη της νησιωτικής χλωρίδας και πανίδας. Ως τόπος όπου παραδοσιακά αναπτύχθηκαν ήπιες κτηνοτροφικές δραστηριότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη κοινωνική εξέλιξη και τη παράδοση του νησιού. Αποτελεί για τους παραπάνω λόγους αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς του τοπίου και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Σκύρου.

Γιατί η εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, η οποία απαιτεί εκατομμύρια τόνους μπετόν, διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων για τη μεταφορά των μερών τους, εκσκαφή δεκάδων χιλιομέτρων χαντακιών για τα καλώδια, κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης, θα προκαλέσει την οριστική καταστροφή της μισής Σκύρου. Μετά δε από 15-20 χρόνια οι επενδυτές θα αποχωρήσουν –αποκομίζοντας τα κέρδη τους- και αφήνοντας πίσω ένα νεκροταφείο παλιοσιδερικών, αφού κανείς δεν τους υποχρεώνει να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που προξένησαν στο τόπο εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.

Γιατί τέτοιες γιγαντιαίες υπερκατασκευές είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες, συνεπάγονται τη καταστροφή του πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου της Σκύρου. Θα μετατρέψουν το νησί μας από τόπο όμορφο και ελκυστικό, σε αφιλόξενο και αποκρουστικό «κρανίου τόπο», σε μια νησιωτική Πτολεμαϊδα.

Γιατί ο θόρυβος που παράγεται κατά την λειτουργία των αιολικών πάρκων απειλεί την υγεία των κατοίκων, στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά, όπως έχει αποδειχθεί από έγκυρες επιστημονικές έρευνες στην Ευρώπη.

Γιατί η κραυγαλέα αισθητική ρύπανση, η ακουστική ενόχληση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα επιφέρουν μείωση της τουριστικής κίνησης, μείωση της αξίας των οικοπέδων και των κατοικιών, με συνέπεια δυσμενείς αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στο νησί. Ως φυσικό επακόλουθο η ανεργία θα αυξηθεί. Παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, θα ξεριζωθούν.

Γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να θυσιάζει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας - την ελληνική φύση, το απαράμιλλο νησιωτικό τοπίο, τα βουνά, τα δάση, τις ακτές – στο βωμό της απληστίας των κάθε λογής κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και με πρόχειρες, ασυνάρτητες και παράνομες πολιτικές και χωροθετήσεις να μετατρέπουν την ευλογία της αιολικής ενέργειας σε κατάρα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί για τις ανάγκες της Σκύρου σε ηλεκτρική ενέργεια αρκούν τρείς ανεμογεννήτριες μόνο. Αν δοθούν οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις στο Δήμο Σκύρου και σε ιδιώτες καταναλωτές για παραγωγή καθαρής ενέργειας για τις ανάγκες του νησιού, θα επιτευχθούν καλύτερα και ουσιαστικά αποτελέσματα, χωρίς να καταστραφεί το νησιωτικό περιβάλλον και η τοπική οικονομία.

Ζ Η Τ Α Μ Ε
Να απορριφθεί κάθε αδειοδότηση προς τις κοινοπραξίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο και να τους αφαιρεθούν οι άδειες που τυχόν έχουν μέχρι σήμερα αποκτήσει.

Σκύρος, 15-5-2007
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, τ.κ 34007, τηλ/φαξ 22220-91617Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=939