Καθαρές μορφές ενέργειας
Ημερομηνία Tuesday, June 12 @ 23:23:58 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Είναι εφικτή η υιοθέτηση καθαρών μορφών ενέργειας στη χώρα μας;
Ο χωροτάκτης και οικονομολόγος του Harvard, Κρίτων Αρσένης*, λύνει όλες τις απορίες μας.
Από τον Μιχάλη Σκαραμαγκά

Ποιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας προωθούνται και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις κλασικές και ρυπογόνες (ηλεκτρισμό και πετρέλαιο);
Η αιολική και η ηλιακή είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Και στις δύο, η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω των ανέμων που φυσούν σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς και της ηλιοφάνειας. Καθαρή ενέργεια είναι επίσης και η γεωθερμική σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν γεωθερμικά πεδία που μπορούν να καλύψουν τοπικές ανάγκες. Τέλος, υπάρχουν και άλλες μορφές που αναδεικνύονται, όπως η κυματική ενέργεια στη θάλασσα.

Η πυρηνική ενέργεια δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση;
Πέρα από το γνωστό ζήτημα των κινδύνων που εγκυμονεί, όπως ότι αυτός που αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια αποκτά και τη δυνατότητα να διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει λύση για τα πυρηνικά απόβλητα. Γιατί ακόμη κι αν ήταν ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια απέναντι π.χ. σε έναν καταστροφικό σεισμό τα απόβλητα τι τα κάνεις; Δεν αποθηκεύονται.

Το φυσικό αέριο δεν συγκαταλέγεται στις μορφές καθαρής ενέργειας;
Εμπεριέχει μεθάνιο και χωρίς να είναι η ειδικότητά μου μπορώ να πω ότι αν και δεν είναι εντελώς ρυπογόνο, δεν συγκρίνεται με τις απολύτως «καθαρές» μορφές ενέργειας όπως η αιολική. Βέβαια, το αέριο είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο από το να καις μαζούτ και πετρέλαια.
Ποια ακριβώς είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη σήμερα; Η «αδύνατη τριάδα» (the impossible trinity). Ο όρος χρησιμοποιείται στην Οικονομία, αλλά βρίσκει εφαρμογή και στο Περιβάλλον. Στην ουσία λέει ότι είναι αδύνατο να έχουμε εκπληρωμένες συγχρόνως τρεις προϋποθέσεις: 1) Να συνεχίσει ο πλανήτης να αναπτύσσεται με την ίδια μορφή που αναπτύσσεται τεχνολογικά, 2) Να διατηρήσουμε τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης και 3) Ο πλανήτης να σωθεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Μείωση της κατανάλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας και να υιοθετήσουμε καθαρές μορφές ενέργειας.

Είναι εφικτή η μείωση κατανάλωσης;
Φυσικά. Παράδειγμα: σύμφωνα με τις μετρήσεις, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τις μεταφορές προϊόντων στην Ευρώπη επιβαρύνει πάρα πολύ την ατμόσφαιρα. Και μιλάμε για ομοειδή προϊόντα! Είναι απίστευτο πόσα προϊόντα του ίδιου είδους ανταλλάσσονται από χώρα σε χώρα.

Και η εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνει ατομικά ή συλλογικά;
Και με τους δύο τρόπους. Η Ελλάδα, λόγου χάρη, βάσει των οδηγιών της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να φτιάξει βιοκλιματικά κτίρια. Να καταγράψει πόσο ενεργειακά σπάταλα είναι τα κτίριά μας και να εκπονήσει ένα κοστολόγιο για τα έξοδα που αντιστοιχούν ανά σπίτι, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας. Ατομικά, είναι πολύ σημαντικό ν αλλάξει ο τρόπος που βιώνουμε τις νέες συνθήκες. Οταν βγαίνουμε π.χ. από το σπίτι ή από ένα δωμάτιο, δεν χρειάζεται ν αφήνουμε το διακόπτη ανοιχτό ή τα stand by από τις τηλεοράσεις και τις οικιακές συσκευές αυτή η μικρή διαφορά ωφελεί πάρα πολύ τη συνολική κατανάλωση και σε μαζικό βαθμό εξοικονομούνται τεράστια ποσά ρυπογόνας ενέργειας.

Σήμερα, σε τι φάση βρίσκονται τα έργα για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα κάνουμε όλα χωρίς μέτρο. Από εκεί που είχαμε ολιγωρήσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Το χωροταξικό για την αιολική ενέργεια προβλέπει μια χωροθέτηση αιολικών πάρκων ισχύος 40MW και παραπάνω, όταν η Ελλάδα συνολικά καταναλώνει γύρω στα 10MW! Και όταν ο στόχος για το 2010 είναι να καλύπτουμε μόλις το 20% της κατανάλωσής μας από ανανεώσιμες πηγές αυτό που εγκρίνουν είναι τεράστιο! Λόγω των πολύ μεγάλων επιδοτήσεων και από την ΕΕ και από τον αναπτυξιακό νόμο, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 40% της επένδυσης, συν του ότι οι επιχειρηματίες που θα παράγουν αύριο αιολική ενέργεια θα πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ στη διπλάσια τιμή σχεδόν από αυτή που θα μας τη διαθέτει εκείνη, είναι λογικό οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να θέλει να χωροθετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις προς το κράτος, το οποίο προχωρεί στην άναρχη χωροθέτηση.

Οι άμεσοι κίνδυνοι ποιοι είναι;
Από το να γίνουν τα αιολικά πάρκα που δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το να καταστραφεί τουριστική ομορφιά νησιών όπως π.χ. η Σέριφος, όπου σύμφωνα με τη χωροθέτηση το 1/3 του νησιού θα γίνει αιολικό πάρκο! Επίσης, στην ορεινή Ευρυτανία πρόκειται να οριοθετήσουν κορυφογραμμές που για να γίνουν αιολικά πάρκα θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι στα πιο παρθένα βουνά.

Με την ηλιακή ενέργεια θα είναι καλύτερα τα πράγματα;
Εχει πολύ μικρότερο «κόστος» στο τοπίο και μεσοπρόσθεσμα θα μας αποδίδει εξοικονόμηση, αλλά ακόμη είναι ακριβή η εγκατάστασή της. Εγώ προτείνω να ξεκινήσουμε από απλά ζητήματα: από τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης λόγου χάρη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα και για την τσέπη μας και για τον πλανήτη...

* Ο κύριος Κρίτων Αρσένης είναι υπεύθυνος του προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο, της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. www.ellinikietairia.gr, www.diktioaigaiou.gr





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=936