Διεθνής ημέρα κατά της παιδικής εργασίας
Ημερομηνία Tuesday, June 12 @ 23:10:25 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Aθήνα, 11 Ιουνίου 2007
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555

Αφιερωμένη στο αγροτικό τομέα είναι η αυριανή ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 132 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών εργάζονται σκληρά στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία: Το 70% της παιδικής εργασίας παγκοσμίως βρίσκεται στον αγροτικό τομέα με πάνω από 132 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια κάτω των 15 ετών να εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες, χειριζόμενα μηχανήματα, σπέρνοντας και θερίζοντας, ψεκάζοντας ζιζανιοκτόνα και φροντίζοντας ζώα.

Η παιδική εργασία στη γεωργία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα και στις βιομηχανικές χώρες. Στην Αφρική υπολογίζεται πως υπάρχουν 56 με 72 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην γεωργία είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από εκείνο των παιδιών που εργάζονται στα εργοστάσια, τη βιομηχανία ενδυμάτων, την ύφανση χαλιών ή το ράψιμο μπαλών ποδοσφαίρου. Ο αριθμός κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, όμως εκτιμάται πως τουλάχιστον το 90% των οικονομικά ενεργών παιδιών σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται στην γεωργία.

Η γεωργία είναι ένας από τους τρεις περισσότερο επικίνδυνους τομείς, μαζί με τα ορυχεία και τις οικοδομές, για να εργάζεται κάποιος. Τα παιδιά που εργάζονται στη γεωργία συχνά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές και κινδύνους που περιλαμβάνουν την ανάμειξη, το χειρισμό και τη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, τη χρήση επικίνδυνων κοπτικών εργαλείων, την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες και το χειρισμό ισχυρών και βαριών μηχανημάτων και οχημάτων.

Τα παιδιά ξεκινούν την εργασία σε πολύ μικρή ηλικία στις αγροτικές κοινότητες. Παρά το ότι οι περισσότερες στατιστικές καλύπτουν παιδιά που εργάζονται ηλικίας 10 ετών και άνω, πολλά παιδιά ξεκινούν να εργάζονται σε μικρότερη ηλικία. Σε μερικές χώρες, παιδιά κάτω των 10 ετών υπολογίζεται πως αναλογούν στο 20% της παιδικής εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

Στην Αίγυπτο, εθνικής κλίμακας έρευνα του 1998 διαπίστωσε πως υπήρχαν περίπου 1,47 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κυρίως στη γεωργία. Από τα εργαζόμενα παιδιά, στην ηλικιακή ομάδα των 6 με 11 ετών, το 41,9% ήταν στη γεωργία και στην ηλικιακή ομάδα των 12 με 14 ετών το 58,1%. Μαζί, αυτές οι δύο ηλικιακές ομάδες είναι υπεύθυνες για το 77,8% του συνολικού αριθμού των παιδιών που εργάζονται.

Στην Τουρκία, υπολογίζεται πως 35%-40% ενός αριθμού 800.000 με 1,2 εκατομμυρίων μεταναστών εργαζόμενων στη γεωργία είναι παιδιά 5-17 ετών. Τα περισσότερα από αυτά αφήνουν τη μόνιμη κατοικία τους ένα μέρος του έτους ώστε να συνοδεύσουν τις οικογένειές τους σε εποχικές εργασίες σε αγροτικές επιχειρήσεις τρίτων.

Στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα παιδιά μέχρι και 6 ετών βοηθούν τους γονείς τους κατά τη σπορά και τη συγκομιδή του καφέ. Στη Μαλαισία το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι 6-10 ετών. Υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως έπεσε από 246 εκατομμύρια το 2000 σε 218 εκατομμύρια το 2004, μείωση 11%.

Η UNICEF είναι για 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=935