Ενεργειακοί κολοσσοί στην ελληνική αγορά
Ημερομηνία Tuesday, June 12 @ 23:02:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Στίβος ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων και ανταγωνισμών. Ενεργειακοί κολοσσοί με ιδιαίτερους για τον καθένα στόχους, προσδοκίες και αποτελεσματικότητα, πολιορκούν τη σχεδόν παρθένα αγορά.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φλωράτος

Εταιρείες που δεν είχαν άμεση σχέση με την ενέργεια ετοιμάζουν αιολικά «πάρκα» στην Εύβοια και στη Βοιωτία, με το ...αζημίωτο
Eurokinissi

«Εκρηκτικές» διαστάσεις προσλαμβάνουν οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί στο χώρο της ενέργειας, μετά και την πληθώρα των νομοθετικών ρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς, το «δώρο» της προς το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο. Το κύριο βάρος αυτή την περίοδο δίνεται στις επενδύσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν να κάνουν με ζητήματα εισαγωγής και διύλισης, τα οποία συνδέονται με τις μπίζνες των μεγάλων αγωγών, που έχουν δρομολογηθεί, και των μεγάλων προμηθευτών, που ως ένα βαθμό έχουν κάνει τις κεντρικές επιλογές τους. Η ηλεκτρική ενέργεια, όμως, δίνει το πλεονέκτημα της δυνατότητας εγχώριας παραγωγής και μάλιστα με πολλούς τρόπους, είτε με μεγάλες μονάδες λιγνίτη, άνθρακα και κατά βάση φυσικού αερίου, είτε με μικρά και μεγάλα αιολικά, υδροηλεκτρικά και - τελευταία - φωτοβολταϊκά έργα. Τα βιοκαύσιμα είναι ένας ακόμη τομέας που μπορεί στο άμεσο μέλλον να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές- επενδυτικές «εκρήξεις», όπως και στο προσεχές μέλλον η περαιτέρω «απελευθέρωση» της εμπορίας φυσικού αερίου. Οσο για το πετρέλαιο, σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν με την προώθηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι με προοπτική την εισαγωγή διυλισμένων καυσίμων από το εξωτερικό και την υπέρβαση των δύο εγχώριων διυλιστηρίων, των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια από την ύπαρξη μικρών αλλά και μεγαλύτερων παραγωγών, οι οποίοι ήταν περίπου αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τη ΔΕΗ, που απορροφούσε αποκλειστικά την παραγωγή τους. Τώρα, όμως, χάρη στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ των πλουτοκρατών και στην ταυτόσημη ενεργειακή πολιτική των δικομματικών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, οι υφιστάμενες εταιρείες βρίσκονται μπροστά στην προοπτική ακόμη μεγαλύτερων κερδών, μιας «κοσμογονίας» στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις όσον αφορά στα μερίδια παραγωγής στην Ελλάδα, στον έλεγχο αυτής της παραγωγής και στις τιμές που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Από την 1η του Ιούλη οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, άρα και να εγκαταλείψουν τη ΔΕΗ. Υπάρχουν βεβαίως πολλές επιφυλάξεις για το αν θα συμβεί αυτό, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα, τόσο επειδή δεν υπάρχει ακόμη το απαραίτητο πλήθος παραγωγών και εμπόρων, όσο - και κυρίως - επειδή μάλλον δεν μπορούν και δε θέλουν να δώσουν καλύτερες τιμές λιανικής από τη ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, η «σπίθα» άναψε και το μέλλον είναι γεμάτο υποσχέσεις για τους ιδιώτες, στους οποίους παραδίνεται ο τομέας της ενέργειας ολοκληρωτικά.

Στο φυσικό αέριο, οι αγωγοί έχουν δρομολογηθεί, όπως και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε και η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), στην οποία περνά το δίκτυο μεταφοράς που αποχωρίστηκε από τη ΔΕΠΑ ΑΕ, η οποία αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να μπει στο χρηματιστήριο.

Είναι σίγουρο ότι σε πολύ λίγα χρόνια, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα αναγνωρίσουν - σε αντίθεση με τη σημερινή τους στάση - την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για την ανάγκη ενεργειακής στρατηγικής με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και θα είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Επιχειρηματικά σχέδια πολλών ... μεγαβάτ
Motion Team

Την ώρα που ΕΕ και κυβέρνηση επεξεργάζονταν τα νέα σχέδια για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, γνώστες και συνδιαμορφωτές στην ουσία αυτής της πολιτικής, αποδείχτηκαν πανέτοιμοι να δραστηριοποιηθούν στο νέο τοπίο της αγοράς. Η έμφαση, μάλιστα, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να πρωτοεμφανιστούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με διάφορα επιχειρηματικά σχήματα μπήκαν και στο παιχνίδι της ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλες μονάδες με φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα. Αυτή την περίοδο γίνονται πράξη ποικιλόμορφες διεργασίες, όπου: ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί μπαίνουν στο παιχνίδι με όρους απόλυτου ελέγχου των σχεδιαζόμενων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, δημιουργούνται νέες συμμαχίες, άρχισαν ήδη οι πρώτες σκληρές αντιπαραθέσεις και πολλές εταιρείες, άλλες από τις οποίες σχετίζονται με την ενέργεια (π.χ. τεχνικός εξοπλισμός) και άλλες όχι (π.χ. κλωστοϋφαντουργίες) αλλάζουν τα καταστατικά τους για να ασχοληθούν και με τον ηλεκτρισμό! Την ίδια ώρα, ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται για γερές μπίζνες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου η δημιουργία της σχετικής αγοράς ενέργειας - στην οποία πρωτοστάτησε η ελληνική κυβέρνηση - εξισώνει στο επίπεδο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων («απελευθερώσεις» αγορών, ιδιωτικοποιήσεις) τα μέλη και τα μη μέλη της ΕΕ.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στα ενεργειακά σχέδια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα αίσθηση προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» με την ισπανική «ΕΝΤΕΣΑ». Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία, όπως την ονόμασαν οι δύο πλευρές, που πριν ακόμη την οριστικοποίησή της εκφράστηκε με την ανακοίνωση του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» ότι θα κατασκευάσει μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έξω από τα πλαίσια του διαγωνισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ), ο οποίος προσφέρει εγγυημένη απορρόφηση σημαντικού ποσοστού της παραγωγής σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Το νέο σχήμα ανακοινώθηκε ότι στοχεύει στον έλεγχο του 16% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015. Η νέα κοινή εταιρεία ονομάζεται «ΕΝΤΕΣΑ ΕΛΛΑΣ» (50,01% η «ΕΝΤΕΣΑ» και 49,99% ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ»). Η «ΕΝΤΕΣΑ» θα συνεισφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» θα προσφέρει όλες τις υπάρχουσες ενεργειακές εγκαταστάσεις, τίτλους, άδειες παραγωγής και εμπορίας, που εκτιμώνται σε ανάλογη αξία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, Ε. Μυτιληναίο, τα ισπανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για νέα ενεργειακά έργα, ώστε μέσα στα επόμενα 7 χρόνια η εγκαταστημένη, εν λειτουργία, ισχύς να φτάσει τα 1.500 MW από μονάδες φυσικού αερίου και τα 500 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν από λίγες ημέρες αποσφραγίστηκαν οι προσφορές του πρώτου διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ, όπου φαίνεται ότι προκρίνεται η «ΕΝΕΛΚΟ» (ιταλική «ΕΝΕΛ», «ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ») για μια μονάδα 430 MW στη Βοιωτία. Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Θίσβης», εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η ιταλική «ΕΝΤΙΣΟΝ», η «Ελληνική Τεχνοδομική» (μέσω της «Hellenic Energy») και η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», που πήρε επίσης μέρος στο διαγωνισμό, δεν τα έβαψε «μαύρα». Ανακοίνωσε και αυτή ότι θα κατασκευάσει εκτός διαγωνισμού μία μονάδα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη Βοιωτίας, περίπου 400 MW, κόστους 250 εκατ. ευρώ. Η ιταλική εταιρεία θα κατέχει το 65% και το υπόλοιπο ποσοστό οι ελληνικοί εταίροι (5% η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» μέσω της θυγατρικής «ΧΑΛΚΟΡ» και 30% η ΕΛΤΕΧ). Ο γενικότερος στόχος φαίνεται να είναι η δημιουργία μονάδων συνολικής ισχύος 2.000 MW (περίπου το 20% της ΔΕΗ). Η ιταλική εταιρεία κατασκευάζει από κοινού με τη ΔΕΠΑ και τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου.

Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται και από την «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ». Σύμφωνα με τη διοίκησή της, στόχος είναι μέχρι το 2012 να έχει 1.600 MW από ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 1.200 με 1.500 MW από θερμικές πηγές ενέργειας. Επίκεντρο των σχεδίων της εμφανίζεται να είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην «ΒΙΟΜΑΓΝ» στην Εύβοια. Ηδη έχει καταθέσει αίτηση για μια μονάδα 460 MW με καύση λιθάνθρακα, ενώ έχει κατατεθεί και αίτηση στον ΔΕΣΜΗΕ για δημιουργία γραμμής σύνδεσης της μονάδας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα με την υπό κατασκευή γραμμή μεταφοράς Αλιβέρι - Σχηματάρι. Η εταιρεία έχει μια μικρή μονάδα (150 MW) και στη Βοιωτία και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μια, πολύ μεγαλύτερη, των 400 MW. Συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, όπου ενδέχεται να κατασκευάσει ακόμη μία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται και στο εξωτερικό, σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ έδωσε το έναυσμα για την εμφάνιση των νέων σχημάτων, τα οποία βεβαίως δεν εξαρτούν τα σχέδιά τους μόνο από το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου διαγωνισμού, καθώς αναμένονται ακόμη δύο με τους ίδιους προνομιακούς όρους. Μόνο που η πραγματικότητα της υψηλής χονδρικής τιμής που εξασφάλισε η κυβέρνηση για να πουλάνε οι ιδιώτες παραγωγοί στο σύστημα και η εκτίμηση ότι το καθεστώς αυτό θα παραταθεί και θα ενισχυθεί στη συνέχεια, πρόσφερε την εναλλακτική της κατασκευής μονάδων και εκτός διαγωνισμού από τώρα. Βεβαίως, οι «κόντρες» συνεχίζονται σκληρές και ήδη καταγγέλθηκε στην Κομισιόν ο διαγωνισμός για ανισότητα στη μεταχείριση των υποψηφίων και έχει «παγώσει» η διαδικασία ανακοίνωσης του μειοδότη.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στόχος η υπερκερδοφορία

Ακριβότερο ρεύμα για το λαό, λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, θα είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η κατάσταση είναι περίπου χαοτική και δύσκολο να «χαρτογραφηθεί», αφού εκτός από τα μεγάλα σχήματα εμπλέκονται και εκατοντάδες μικρότερα σε όλη την Ελλάδα, παλιά και νέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδίως σε αυτές τις μορφές παραγωγής μπαίνουν και εταιρείες που δεν είχαν άμεση σχέση με την ενέργεια. Το τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της «Ινφο Κουέστ» (Info-Quest) που γνωστοποίησε ότι προχωρά σε επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, με μεγαλύτερο έργο τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Εύβοια, ισχύος 250-300 MW με έναρξη λειτουργίας το 2011. Η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη ένα αιολικό πάρκο στη Βοιωτία και ένα φωτοβολταϊκό. Η «FG EUROPE» εκπόνησε επίσης επενδυτικό σχέδιο 3 ετών και 250 εκατ. ευρώ για επέκταση στην Ελλάδα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη. Διαθέτει ήδη αιολικά πάρκα και δραστηριοποιείται στα υδροηλεκτρικά μέσω θυγατρικών.

Πριν από λίγες μέρες τα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε μια νέα ΑΕ, την «ΣΑΝ ΠΑΡΤΝΕΡΣ» που σκοπό έχει να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο 4 MW σε μια επένδυση συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Αλλά και η εταιρεία «ΕΛΒΙΕΜΕΚ» (ξυλεία) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ταχύ Θηβών. Στα φωτοβολταϊκά εκδηλώνεται επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ήδη έχει υπογραφεί και η πρώτη σύμβαση πώλησης ενέργειας στον ΔΕΣΜΗΕ, από την εταιρεία «Δερπανόπουλος Ενεργειακή ΑΕ» στα Τρίκαλα, που ετοιμάζει πάρκο 94,5 KW, συνολικής επένδυσης 900 χιλ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι σε δυο χρόνια να έχει εγκαταστάσεις ισχύος 2,5 MW.

Η ΕΥΔΑΠ προωθεί στην Ψυττάλεια την κατασκευή μιας μονάδας 14 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο και μιας 4,25 MW που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το βιοαέριο που παράγεται από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων και θα πουλά το πλεόνασμα της ενέργειας στο σύστημα. Η εταιρεία μαρμάρων, αλλά και κτηματομεσιτικών, «ΙΚΤΙΝΟΣ», η οποία αναπτύσσεται και στις τουριστικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να αναπτύξει αιολικά πάρκα. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σκοπεύει να επεκταθεί, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, και η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών «REVOIL».

Πρέπει να σημειωθεί ότι κυρίως αιολικά πάρκα αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν και οι μεγάλες εταιρείες που προαναφέρθηκαν, καθώς και άλλες ξένες εταιρείες που σε αυτή τη φάση δεν εισέρχονται στην παραγωγή εκτός ΑΠΕ. Μία από τις μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ είναι και η «ΡΟΚΑΣ», με εταίρο την ισπανική ενεργειακή εταιρεία «Ιμπερντρόλα» στην οποία πρόσφατα πέρασε το 52,7% της εταιρείας και έχει κατατεθεί αίτηση για την ανάκτηση της διοίκησης. Τα σχέδια της εταιρείας είναι εκατοντάδων εκατ. ευρώ και εξετάζεται η συνεργασία της με την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» που ήδη συνεργάζεται με τη γαλλική «EDF ENERGIES NOUVELLES».

Η υπόθεση «εύκολο, ανανεώσιμο κέρδος» έχει ακόμη πολύ «δρόμο». Στα τέλη του Μάρτη έγινε γνωστό ότι τρία γερμανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια σκοπεύουν να επενδύσουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά και αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή του νέου κύματος... επενδυτών.

(πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 13 Μάη 2007)





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=934