Ημερίδα: Οικιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος
Ημερομηνία Tuesday, June 12 @ 07:35:41 UTC
Θέμα Πάρος


Ημερίδα με θέμα «Οικιστική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Φυσιογνωσίας της Πάρου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου στην αίθουσα Α.Μ.Ε.Σ. ΝΗΡΕΑΣ στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ)

Έναρξη εκδήλωσης 10.00 π.μ.Εισηγήσεις:

10,45 - 11,45
- Η υπερδόμηση των νησιών οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση (Νίκος Σηφουνάκης, Ευρωβουλευτής, πρώην Υπουργός Αιγαίου)

-Η βιωσιμότης των μικρών νησιών (Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.)

- Τουρισμός ή παραθεριστική κατοικία στην Πάρο: Εμπειρίες από τη Μεσόγειο (Κρίτων Αρσένης, Υπεύθυνος Προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο της Ελλ. Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

12,15 - 13,15
- Η εξέλιξη της τουριστικής ανάπτυξης στην Πάρο με όρους αειφορίας (Μ. Μάρακα – Ρωμανού, Αρχιτέκτων, Προϊσταμένη Τμήματος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΕΟΤ)

- Ιστορικοί οικισμοί – Ανάπτυξη και προστασία (Ελένη Μαίστρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.)

- Προβλήματα από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στο νησιωτικό χώρο και η ανάγκη για μια νησιωτική πολιτική βιωσιμότητας (Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS)

Διάλειμμα

14.30
- Η Σύμβαση του Aarhus και η προστασία του περιβάλλοντος (Βασίλης Δωροβίνης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ελλ. Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Συζήτηση

Η ημερίδα αποσκοπεί:
- Στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και φίλων της Πάρου στο εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερο πρόβλημα των συνεπειών της υπερδόμησης και στην πληροφόρησή τους για το σημερινό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται.
- Στη μεταφορά του προβληματισμού αυτού προς όλα τα κέντρα εισήγησης και λήψης των σχετικών αποφάσεων (πολιτική εξουσία, διοίκηση, μελετητές).
- Στην κινητοποίηση των φορέων των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μέσα από την καλύτερη γνώση των θεσμικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=932