Κύπρος. Η Βουλή είπε όχι στα μεταλλαγμένα
Ημερομηνία Monday, June 04 @ 22:02:52 UTC
Θέμα Κύπρος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΚΥΠΡΟΣ 18 Μαΐου 2007

Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΠΕ (ΞΑΝΑ) ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Με μικρή πλειοψηφία (25/24) η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε την αναπομπή της τροποποίησης του Νόμου για τα βιοκαύσιμα.

Με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ενάντια στην κυβερνητική θέση (που υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ), παραμένει η πρόνοια του νόμου που απαγορεύει την εισαγωγή και διάθεση στην Κύπρο βιοκαυσίμων που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα ενεργειακά φυτά.

Η πρόνοια του νόμου ήταν εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η οποία ψηφίστηκε δύο φορές (2005 / 2007) ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Περδίκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τα κόμματα, τη Βουλή και την Κυπριακή Κυβέρνηση, να δώσουν τη μάχη κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και υπέρ των συμφερόντων των Κύπριων παραγωγών. Η απειλή του Ευρωπαϊκού προστίμου δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά (όπως συμβαίνει ήδη με την Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία και Ελλάδα).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να καταθέσει επαρκώς δικαιολογημένη αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρέκκλιση από τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και να αξιοποιήσει τη συμμαχία με χώρες που συμφωνούν με τις δικές μας θέσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα της παραγωγής βιοκαυσίμων στην Κύπρο προτείνει:
· την άμεση εφαρμογή του σχεδίου δράσης
· την σωστή επιλογή φυτών όσον αφορά την προσαρμοστικότητα τους στο δικό μας οικοσύστημα (π.χ γαϊδουράγκαθα, χαρούπια, γλυκό σόργο, πικράγγουρο κ.α) και την καλλιέργεια τους με τη χρήση του εξαγνισμένου νερού των λυμάτων ή/και του νερού της βροχής
· την αύξηση του ποσοστού των μη φορολογούμενων βιοκαυσίμων που παράγονται από εγχώριες πρώτες ύλες
· την χρήση των χρησιμοποιημένων τηγανελαίων τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν απόβλητο.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ Ιστότοπος

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=911