Κρήτη. Σε χρόνο ρεκόρ έθαψαν τις αρχαιότητες
Ημερομηνία Monday, June 04 @ 21:49:36 UTC
Θέμα Κρήτη


Για αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλον και προσβολή της ιστορικής μνήμης κατηγορούν τοπικοί φορείς των Χανίων την κατασκευαστική Ακτή Καλύβες Α.Ε., καθώς, όπως λένε, «σήκωσε» σε χρόνο ρεκόρ ολόκληρο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κυανή Ακτή (ανατολικά της Σούδας), πολύ κοντά στη θάλασσα και σε χώρο όπου έχουν βρεθεί αρχαιότητες, καθώς η περιοχή ήταν το επίνειο της αρχαίας Απτέρας.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων απευθύνει μια σειρά ερωτήματα στον νομάρχη Χανίων και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες γύρω από τη νομιμότητα του έργου, μεταφέροντας καταγγελίες που προέρχονται από κατοίκους της περιοχής και από το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, καθώς και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αναφορικά με τις ενέργειες της εταιρείας.

Γιατί συν τοις άλλοις, το έργο της οικοδόμησης του ξενοδοχείου συνοδεύτηκε από «το αίσχος», όπως υπογραμμίζουν οι τοπικοί φορείς, «της εναπόθεσης τεράστιων ποσοτήτων χώματος από τις εκσκαφές δίπλα στο νεκροταφείο στο Καλάμι, προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη, μια και στο συγκεκριμένο νεκροταφείο έχουν θαφτεί εκτελεσμένοι πατριώτες της εθνικής αντίστασης». Χώρια που τα μπάζα και τα χώματα μπορεί να περιέχουν κομμάτια από τις αρχαιότητες που βρέθηκαν. Η περιοχή έχει κηρυχτεί νεώτερο μνημείο (το φρούριο Ιτζεδίν και το νεκροταφείο), γι’ αυτό και η αρμόδια Εφορία επενέβη τελικά για να σταματήσει η εναπόθεση.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δεδομένης της πολύ μεγάλης έκτασης του οικοπέδου που καταλαμβάνει το συγκρότημα η Πρωτοβουλία διατυπώνει την απορία αν υπάρχει οικοδομική άδεια – που να δικαιολογεί και το μεγάλο ύψος αλλά και το γεγονός ότι χτίστηκε πολύ κοντά στη θάλασσα – και αν αυτή τηρείται στην κατασκευή.

Επιπλέον, στον χώρο υπάρχουν αρχαιότητες που σημαίνει ότι απαιτείται άδεια από την Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ρωτούν λοιπόν αν δόθηκε αυτή η άδεια και αν ναι, ποιοι περιορισμοί υπήρξαν και αν τηρήθηκαν αυτοί.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε και το περιβαλλοντικό κομμάτι της ιστορίας. Πού θα πάνε τα λύματα από ένα τόσο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Προφανώς στη θάλασσα… Τι θα γίνει λοιπόν με τη μέχρι τώρα καθαρή θάλασσα της Κυανής Ακτής;

Ας καταλάβουν επιτέλους τοπικοί άρχοντες και διάφοροι παράγοντες, εργολάβοι και λοιποί, ότι η ασύδοτη ανάπτυξη βλάπτει παρά ενθαρρύνει τον τουρισμό…

(Ποντίκι, 24.5.2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=910