Η Σκύρος λέει όχι στα αιολικά πάρκα
Ημερομηνία Wednesday, May 30 @ 22:45:56 UTC
Θέμα Σκύρος


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΚΥΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, τ.κ 34007 / τηλ/φαξ 22220-91617

Σκύρος, 15-5-2007

Τo the EUROPEAN COMMISSION

DG ENVIRONMENT

Beau lien 5

Brussels, 1049 BELGIUM

Η «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», είναι μια εθελοντική ένωση πολιτών και φίλων της Σκύρου, που δημιουργήθηκε με σκοπό:

Τη προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Σκύρου. Τη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του φυσικού τοπίου της Σκύρου. Την αξιοποίηση του αρχαιολογικού, λαογραφικού και ιστορικού πλούτου. Την μελέτη των πάσης φύσεως περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού γύρω από εριβαλλοντικά ζητήματα, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Σκύρος, για όσους δεν την γνωρίζουν, ανήκει γεωγραφικά στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και διοικητικά στην Εύβοια. Νησί γεμάτο φως και ήλιο είναι γνωστή για την παράδοση της και την αρχιτεκτονική της. Ο παραδοσιακός οικισμός της είναι ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας με σπίτια «μικρά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα». Παραλίες με κρυστάλλινα νερά και φύση πρωτόγνωρης ομορφιάς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς του τοπίου και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητες του νησιού είναι το όρος Κοχυλας το «βουνό» , όπως το αποκαλούμε οι Σκυριανοι. Περιοχή με άγρια ομορφιά και μεγάλη οικολογική αξία (διατηρεί σπάνια είδη της νησιωτικής χλωρίδας και πανίδας), τόπος όπου αναπτύχθηκαν ήπιες κτηνοτροφικές δραστηριότητας και όπου διαβιεί το Σκυριανό αλογάκι «πονυ» μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (συναντάται μόνο στην Αγγλία ).

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ακριβώς σε αυτό το «βουνό» και στο τμήμα που έχει χαρακτηριστεί ως NATURA (GR242006)ακριβώς για την προστασία του μικρόσωμου αυτού αλόγου, προγραμματίζουν (έχει κατατεθεί φάκελος στην ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. ) την εγκατάσταση Πάρκου Aνεμογεννητριών με εκατόν έντεκα (111) ανεμογεννήτριες και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ίση με τριακόσια τριάντα τρία ΜV (333 ΜV), το 14% του Εθνικού στόχου, που θα καταλάβει όλο το Νότιο τμήμα του Νησιού.

Ως οικολογικός σύλλογος δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι, στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε όμως αντίθετοι σε τέτοιες γιγαντιαίες υπερκατασκευές εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του νησιωτικού τοπίου και τέτοιας δυναμικότητας που δεν αφορά στην ανάπτυξη και την κάλυψη του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, η οποία απαιτεί εκατομμύρια τόνους μπετόν, διάνοιξη δεκάδων χιλιόμετρων δρόμων για τη μεταφορά, εγκατάσταση και επισκεψιμοτητα τους, η εκσκαφή δεκάδων χιλιομέτρων χαντακιών για την τοποθέτηση καλωδίων και η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης, θα προκαλέσει την καταστροφή του τοπίου, τη διάσπαση του τύπου του οικοτόπου, τη διακοπή της συνέχειας του βιότοπου όπου διαβιεί το μικρό αλογάκι, και την πιθανή εξαφάνιση του. Απειλούνται επίσης σπάνια είδη της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας του νησιού, τα οποία είναι ενταγμένα στον Ερυθρό Κατάλογο των Ειδών προς Εξαφάνιση. Η γιγαντιαία, για τη μικρή κλίμακα του νησιού, εγκατάσταση συνεπάγεται την καταστροφή του πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου της Σκύρου.

Την ίδια στιγμή που επιχειρείται αυτή η ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής NATURA, διαβάζουμε στο Ενημερωτικό Δελτίο του Δήμου Σκύρου (Φύλλο 2 Μάρτιος—Απρίλιος 2007 ) ότι έχει ενταχθεί στο Μέτρο 1.8 (Συνχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με Ευρωπαϊκή Ένωση ) το έργο «Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη διάσωση του προστατευόμενου σκυριανού αλόγου στην περιοχή NATURA του όρους Κοχυλα» και πρόκειται να ενταχθεί στο ίδιο μέτρο το έργο «Χώρος διαβίωσης - επισκεψιμότητας και αναπαραγωγής του Σκυριανού αλόγου».

Ρωτάμε λοιπόν:

Πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χρηματοδότηση εγκατάστασης πάρκου ανεμογεννητριών) για την καταστροφή των βιοτόπων με τη διάσπαση του τύπου τους, τη διακοπή της συνέχειας τους και την εξαφάνιση των ειδών που διαβιούν ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία τους και την προστασία του περιβάλλοντος;

Είναι ενήμερη η Ευρωπαϊκή Ένωση για την σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτήσεων από τα Κοινοτικά κονδύλια ;

Επισημαίνουμε ότι: Το Όρος Κοχυλας (περιοχή στην οποία διαβιεί το Σκυριανό αλογάκι και στην οποία προγραμματίζουν την εγκατάσταση Πάρκου Ανεμογεννητριών) έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/EC της COMMISSION.

Το υπό έγκριση «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφορου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» στου οποίου τις κατευθύνσεις ο νησιωτικός χώρος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και του ενδεχόμενου κινδύνου να υπάρξουν συγκρούσεις γης, αντιμετωπίζεται ως ειδική κατηγόρια χώρου και εφαρμόζονται ειδικές τιμές στα κριτήρια χωροθέτησης, (διαφοροποίηση από το προηγούμενο κείμενο) αναφέρει συγκεκριμένα στο ?ρθρο 6 «Περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας» Παρ.δ, ότι “:……πρέπει να αποκλείεται η χωροθετηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: Των οικοτοπων προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπης».

Ρωτάμε:

Έχει διερευνηθεί ο οικότοπος της περιοχής ΦΥΣΗ 2000 η οποία περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας;

Θα επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον τόπο κοινοτικής σημασίας του δικτύου ΦΥΣΗ 2000;

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη το Βόρειο τμήμα του νησιού και μέρος του Κεντρικού και Νότιου έχουν παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Εθνικής ?μυνας, με πίεση του οικοσυστήματος στη μόνη αδόμητη και χωρίς χρήσεις περιοχή του «βουνού» και θεωρούμε παράλογο να ζητούν σήμερα το υπόλοιπο νησί να παραδοθεί στη βιομηχανική εκμετάλλευση.

Η κραυγαλέα αισθητική ρύπανση και η περιβαλλοντικη υποβάθμιση που θα επέλθει θα σημάνει την ανακοπή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που επιχειρείται στο νησί, με συνέπεια δυσμενείς αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα και με φυσικό επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και το ξερίζωμα της παραδοσιακής αγροτικής δραστηριότητος όπως η κτηνοτροφία.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θυσιάσει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, την ελληνική φύση, το απαράμιλλο νησιωτικό τοπίο, τα βουνά, τα δάση, τις ακτές- στο βωμό των κάθε λογής κερδοσκοπικών συμφερόντων και με απαίδευτες χωροθετήσειςνα μετατρέπουν την ευλογία της αιολικής ενέργειας σε κατάρα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ζ Η Τ Α Μ Ε

Τη διάσωση του βιότοπου και του «μοναδικού» μικρού άλογου της Σκύρου.

Να εξαιρεθεί το νησί της Σκύρου από την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών.

Να απορριφθεί κάθε αδειοδοτηση προς τις κοινοπραξίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο και να ανακληθούν τυχόν άδειες που τους έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ευστάθιος Ζακυνθινός / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ιωάννης Μανωλάκης





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=902