Σύρος - Έφτασε ο κόμπος στο χτένι
Ημερομηνία Friday, December 09 @ 22:26:47 UTC
Θέμα Σύρος


της Ελένης Τσελεμπή

Έντονη φωνή διαμαρτυρίας -προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το χρόνιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή του Μάννα και που, κατά το τελευταίο διάστημα, έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο -αποφάσισαν να υψώσουν οι Συλλογοι Καθηγητών και Γονέων / Κηδεμόνων Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης Σύρου, η Ένωση Γονέων Δήμου Ερμούπολης, το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και οι μαθητικές κοινότητες των σχολείων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη συριανή κοινωνία να συμπαραταχθεί σύσσωμη κοντά τους.Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και με συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων φορέων, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος στο Μάννα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και περίοικοι από τη γειτνίαση τους με το εργοστάσιο. Σημειώνεται πως στην παραπάνω σύσκεψη παρέστησαν, κάνοντας προφορικές παρεμβάσεις επί του θέματος, ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας, ο αντιδήμαρχος Ερμούπολης Δ. Γρυπάρης και ο πρόεδρος της «Ερμου -Πόλης» Α. Τζίνης.
Ωστόσο, δεν παρέστησαν, αν και είχαν κληθεί, ο Γ.Γ. της Περιφερείας Ν. Αιγαίου Χ. Κόκκινος και ο διευθυντής του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής Χ. Χρυσούλας. Ο τελευταίος, ωστόσο, έστειλε γραπτή απάντηση σε πρόσφατο έγγραφο της Α' ΕΛΜΕ, το περιεχόμενο της οποίας σχολιάστηκε δυσμενώς από τους παριστάμενους.
Η σημερινή κατάσταση Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συγκέντρωση, τα οποία σημειωτέον έχουν διαβιβαστεί γραπτώς τόσο προς τov Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τον νομάρχη Κυκλάδων, όσο και προς τον δήμαρχο Ερμούπολης και τον διευθυντή ΑΣΠ Σύρου (ζητώντας τους, μάλιστα, την άμεση λήψη μέτρων), η γειτνίαση του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ με τα σχολεία του συγκροτήματος στο Μάννα δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που αυτή έχει.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά των καυσαερίων του εργοστασίου δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλεί βήχα, τσούξιμο και αναπνευστικά προβλήματα. Ιδιαίτερα τις ημέρες που φυσούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (γεγονός σύνηθες για το νησί μας), η επιβάρυνση του αέρα παίρνει , μορφή νέφους που αιωρείται πάνω από τα σχολεία. Επιπλέον, δεν μπορεί να παραληφθεί και η ηχορύπανση που δημιουργεί μόνιμο βόμβο και τρίξιμο των τζαμιών των τάξεων.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συνεχής διατύπωση παραπόνων από τους μαθητές, με την πιθανότητα αποχής από τα μαθήματα τους - ως ένδειξη διαμαρτυρίας -να γίνεται ορατή, γεγονός που ώθησε τους καθηγητές να προτείνουν προς τον Γ.Γ. της Περιφέρειας τα εξής μέτρα, που εκείνοι θεωρούν «εφικτά στις τρέχουσες συνθήκες»: α) την τοποθέτηση φίλτρων, β) την αντικατάσταση των παλαιών μηχανών με σύγχρονες γ) την ηχομόνωση του εργοστασίου και δ) τη βελτίωση της ποιότητας του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.
Μέχρι εδώ!
Βέβαια, μέχρι στιγμής, καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι καθηγητές και γονείς, με τη συμπαράσταση - όπως φάνηκε -και από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, είναι πλέον αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος σε μια διαιωνιζόμενη κατάσταση που αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη είχε ως αποδέκτες το υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τους βουλευτές του νομου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, τους τρεις δήμους, την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ και τον ΑΣΠ Σύρου, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων και τον Εμπορικό Σύλλογυ Σύρου, ενώ κοινοποιήθηκε στην Ιερά Mητρόπολη και την Καθολική Επισκοπή Σύρου.
Με το ψήφισμα, οι συμμετέχοντες ζητούν ομόφωνα από τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και Δήμους) «να καλέσουν άμεσα σε κοινή σύσκεψη στη Σύρο την κεντρική διοίκηση της ΛΕΗ και το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να δεσμευτούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των μαθητών / τριών, των εκπαιδευτικών, των κατοικων της περιοχής αλλά και γενικότερα της Ερμούπολης».
Σε περίπτωση μάλιστα που η συνάντηση δεν καταστεί δυνατή και η λήψη μέτρων «παγώσει», το ψήφισμα δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. «Οι συμμετέχοντες στη σημερίνη σύσκεψη δεσμεύονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα για δυναμικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μια (ενδεχόμενη) αδράνεια των υπευθύνων θα βρει απέναντι της μια έντονη αντίδραση.

Πηγή: "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ"3ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=90