SEA DIAMOND: «Μαυρίζει» η Σαντορίνη, κρύβονται οι υπεύθυνοι
Ημερομηνία Saturday, May 26 @ 18:46:15 UTC
Θέμα Θήρα


Του Θάνου Λαμπρόπουλου

Σαράντα επτά μέρες έχουν περάσει από τη βύθιση στη Σαντορίνη του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» και οι παραλίες του νησιού εξακολουθούν να «μαυρίζουν», αφού από το σημείο της βύθισης αναβλύζουν καθημερινά μαύρα παχύρρευστα κομμάτια από το μαζούτ των καυσίμων του πλοίου.Καθημερινό το πρόβλημα στις ακτές της Σαντορίνης, «Κάθε μέρα και ανάλογα με την κατεύθυνση και τη δύναμη των κυμάτων του Αιγαίου η θάλασσα και οι παραλίες μας αλλάζουν χρώμα», λέει ο έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στην άντληση των περίπου 300 τόνων Fuel Oil που απομένουν ακόμη μέσα στις 4 δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του νησιού Αγγελος Ρούσσος, που έχει αποστείλει 3 εξώδικα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία απαιτώντας την άμεση απάντληση των καυσίμων του «Sea Diamond», αλλά και χρηματική αποζημίωση για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επαγγελματίες του νησιού, καλεί τον ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη να δηλώσει ευθαρσώς στη Βουλή πότε και πώς θα απαντληθούν τα καύσιμα του πλοίου ή όποια χημικά - τοξικά κρύβονται στις δεξαμενές του. «Περίεργη» θεωρείται η στάση του ΥΕΝ σε ό,τι αφορά το σχέδιο απάντλησης των καυσίμων. Ο ίδιος ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε δηλώσει στους εκπροσώπους της Τ.Α. της Σαντορίνης ότι ήδη είχε παραδοθεί το ειδικό σχέδιο από την πλοικτήτρια εταιρεία και η απάντληση ήταν θέμα ημερών.

Ο υπουργός

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ο κ. Κεφαλογιάννης δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, αρκέστηκε μόνο να τονίσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα απαιτήσει από την πλοιοκτήτρια του «Sea Diamond» αποζημίωση, κάτι που όμως νομικοί κύκλοι θεωρούν ακατόρθωτο.

Στις μαυρισμένες ακτές και τη θάλασσα της Καλντέρας βρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για θέματα ΠΕΧΩΔΕ Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος, αφού διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν την οικολογική καταστροφή του νησιού, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Η κυβέρνηση ψεύδεται ανερυθρίαστα. Η διαρροή πετρελαίου και άλλων ρυπογόνων προϊόντων είναι εκτεταμένη, ενώ το επιφανειακό φράγμα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του ναυαγίου δεν μπορεί να συγκρατήσει τα διαρρέοντα ρυπογόνα υλικά, αλλά και τα μέτωπα του μαζούτ που κινούνται ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Η απάντληση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Η στάση της κυβέρνησης εκτός από την αδράνεια χαρακτηρίζεται και από την κάλυψή της από ένα πέπλο περίεργης σιωπής, αφού δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσα επικίνδυνα υλικά για το περιβάλλον υπάρχουν μέσα στο πλοίο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής τους» και καταλήγει: «Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν έχει υπεύθυνο προστάτη. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αδύνατον να προστατευθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι στοχεύσεις της Ε.Ε. για το 2020 όσο η Ν.Δ παραμένει στην εξουσία δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγιστούν».

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/5/2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=893