Αίτημα για «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δόμηση στη Μύκονο από το ΣτΕ
Ημερομηνία Wednesday, May 23 @ 22:05:57 UTC
Θέμα Μύκονος


Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σύμβουλοι Επικρατείας Αγγ.Θεοφιλοπούλου και Αθ.Ράντος πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις του Δήμου Μυκόνου και κατοικιών του νησιού και να γίνει δεκτή η αίτηση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι προσφεύγοντες, για διαφορετικούς λόγους, ζητούν να ακυρωθεί το από 7/3/2005 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο αφ' ενός καθορίζεται Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και αφ' ετέρου καθορίζονται τα κατώτατα όρια κατάτμησης και οι όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου και των νησίδων Καβουρονήσι, Μπάου, Τραγονήσι, Μαρμαρονήσι, κ.λπ.

Ο Δήμος Μυκόνου και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι με το ΠΔ τίθενται αυστηροί όροι κατάτμησης των οικοπέδων και ανέγερσης νέων οικοδομών και γι' αυτό ζητούν την ακύρωσή του.

Αντίθετα, η οικολογική εταιρεία ζητάει την ακύρωση του ΠΔ, καθώς έπρεπε να είναι αυστηρότεροι οι όροι κατάτμησης και οικοδόμησης, αφού οι ισχύοντες δεν προστατεύουν τη Μύκονο, που με υπουργική απόφαση από το έτος 1980 έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί που θέτει το ΠΔ στην κατάτμηση των οικοπέδων και την ανέγερση νέων κατοικιών και λοιπών κατασκευών δεν είναι αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Σύνταγμα.

Αντίθετα, η κ. Θεοφιλοπούλου και ο κ. Ράντος επισήμαναν ότι το ΠΔ «πάσχει» σε τρία σημεία του. Οι τρεις διατάξεις του ΠΔ που αντιμετωπίζουν προβλήματα νομιμότητας κατά τους δύο συμβούλους Επικρατείας είναι αυτές που αναφέρουν ότι:

1) σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές η αρτιότητα των οικοπέδων καθορίζεται στα τέσσερα στρέμματα, ενώ έπρεπε να είναι δέκα,

2) είναι ασαφής η απόσταση από την οριογραμμή του αιγιαλού που πρέπει να παραμένει αδόμητη και

3) δίνεται η δυνατότητα να ανεγείρονται οικοδομές με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς, που είναι ευνοϊκότερο για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

news.in.gr, 12/01/07
 13ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=869