Οδηγός κατά αυθαιρεσιών στα νησιά του Αιγαίου, της Λίνας Γιαννάρου
Ημερομηνία Wednesday, May 23 @ 13:30:26 UTC
Θέμα Νησιά


Τον Νοέμβριο του 2004 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του υποχρέωσε το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε κάτοικο της Φολεγάνδρου το ποσόν των 19.823 ευρώ για υλική ζημία, το ποσόν των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και το ποσόν των 13.684 ευρώ για έξοδα και δικαστική δαπάνη. Αιτία; Ενα μικρό αυθαίρετο κτίσμα, ένας τοίχος, ο οποίος ενώ είχε κριθεί κατεδαφιστέος, παρέμενε επί χρόνια στη θέση του, ακριβώς μπροστά από το σπίτι της εν λόγω κατοίκου, η οποία, αφού έπεσε στον... τοίχο της ελληνικής γραφειοκρατίας, προσέφυγε τελικά στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο.

Αν όλα αυτά συνέβησαν για ένα... τοιχάκι, άραγε τι ποσό θα πλήρωνε το Δημόσιο για τις πάμπολλες μεγάλες αυθαίρετες οικοδομές, τις παράνομες χαράξεις δρόμων και τις τόσες άλλες παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο; Τι «όπλα» διαθέτει ο Ελληνας πολίτης για να προφυλάξει το μέλλον του τόπου του, το περιβάλλον, την ιδιοκτησία του; Πολλά, απαντά στην «Κ» ο κ. Κρίτωνας Αρσένης, υπεύθυνος του Προγράμματος Αιγαίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τώρα, μάλιστα, μπορούμε όλοι να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στον Νομικό Οδηγό για τον Ενεργό Πολίτη στο Αιγαίο, αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας της νομικού κ. Ιφιγένειας Ορφανού, ο οποίος διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αιγαίου (http://www.diktioaigaiou.gr/).

Οπως λέει ο ίδιος, η σύγχρονη ελληνική νομοθεσία, παρά τις όποιες ατέλειές της, προσφέρει σημαντικά «εργαλεία» στους πολίτες, ώστε να συμβάλουν στην προστασία και ανάπτυξη του τόπου τους, είτε αποτρέποντας βλαπτικές επεμβάσεις επί του φυσικού περιβάλλοντος είτε ενεργοποιώντας τις δημόσιες αρχές, ώστε αυτές να λάβουν μέτρα. «Στον οδηγό μπορεί να βρει κανείς μονοπάτια μέσα από την ελληνική πολυνομία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς» σημειώνει ο κ. Αρσένης. Πόσοι από εμάς, άραγε, γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς υποχρέωσή μας, αλλά ατομικό μας δικαίωμα; Κι όμως, ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από το Κράτος αλλά και από τους άλλους πολίτες να απέχουν από κάθε βλαπτική ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το Πρόγραμμα Αιγαίου ετοιμάζει ένα δεύτερο ηλεκτρονικό «βιβλίο» με παραδείγματα νομικών αγώνων πολιτών. «Καλούμε τους πολίτες να στείλουν παραδείγματα από νομικούς αγώνες που έδωσαν στο Αιγαίο, ποια εργαλεία χρησιμοποίησαν και με τι αποτελέσματα, ώστε να βοηθηθούν και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Αιγαίου» καταλήγει ο κ. Αρσένης.
 
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 18-01-07



13ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=859