ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - Το έγκλημα της εξόντωσης των μεταναστευτικών πουλιών συνεχίζεται
Ημερομηνία Thursday, December 08 @ 01:41:13 UTC
Θέμα Θήρα


Αντιδράσεις και καταλήψεις από λαθροθήρες ενάντια στην εφαρμογή της νομοθεσίας

Εδώ και τρεις περίπου μήνες φτάνουν στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αρκετές ανώνυμες καταγγελίες από πολίτες της Σαντορίνης, οι οποίες αναφέρονταν στην έξαρση της πρακτικής των Λιμνών. Οι Λίμνες αποτελούν μια «παραδοσιακή» παράνομη δραστηριότητα για τη συλλογή πουλιών και χρονικά εντοπίζεται κυρίως κατά τις περιόδους της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής μετανάστευσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τις άλλες περιόδους.

Τα πουλιά που συλλαμβάνονται διατηρούνται παράνομα σε κλωβούς (σε πολλές περιπτώσεις μεγάλους σαν δωμάτια) ή περνάνε στο λαθρεμπόριο ενώ όσα δεν έχουν «καλλιτεχνική φλέβα» καταλήγουν... στο τραπέζι.

Κλιμάκιο του δασονομείου Νάξου που προέβη σε τριήμερο έλεγχο της περιοχής ανακάλυψε πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας σε σχέση με την συλλογή πουλιών, και έχουν ήδη υποβληθεί μυνήσεις.

Η επέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας δημιούργησε αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που, καλυπτόμενα πίσω από τη δικαιολογία της «τοπικής παράδοσης» παρανομούν για καθαρά προσωπικό όφελος. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του Επαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα κατηγορείται ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος γιατί δεν στήριξε την παραβίαση του νόμου!

Η δραστηριότητα αυτή παραβιάζει την εθνική και διεθνή νομοθεσία, και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς ως ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αδυναμία και έλλειψη βούλησης να επιβάλει στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα άγρια πουλιά.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982, με στόχο την προστασία των πτηνών και των περιοχών τους. Συμμετέχει σε δράσεις προστασίας ειδών και περιοχών, στους Φορείς Διαχείρισης, και ασχολείται με την προώθηση και ορθή εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε: 
με τον κ. Γ. Καρρή, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο τηλ: 210 82279373ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=85