Απόβαση στην παραθεριστική κατοικία, του Μάκη Θεοδωράτου
Ημερομηνία Wednesday, May 23 @ 01:15:35 UTC
Θέμα Νησιά


Εταιρείες και κατασκευαστικοί όμιλοι στρέφονται στην ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων

Η αγορά της παραθεριστικής κατοικίας αποτελεί σήμερα έναν από τους ελκυστικότερους κλάδους της εγχώριας κτηματαγοράς, καθώς όλοι συμφωνούν ότι διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Tο φυσικό κάλλος της χώρας σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα καθιστούν την Eλλάδα έναν ιδανικό προορισμό για αγορά παραθεριστικής κατοικίας, κυρίως για τους συνταξιούχους της Κεντρικής και Βόρειας Eυρώπης. Aντιλαμβανόμενες τις ευοίωνες προοπτικές που διαμορφώνονται, οι ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αλλά και οι κατασκευαστικοί όμιλοι –κυρίως μέσω θυγατρικών τους– στρέφονται στην ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, προσφέροντας ελκυστικό και ποιοτικό προϊόν το οποία η ελληνική αγορά δεν διέθετε πριν από μερικά χρόνια.

Το μεγαλύτερο νησί της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, η Κρήτη, συγκεντρώνει μοιραία το ενδιαφέρον των κατασκευαστών για την ανάπτυξη παραθεριστικών συγκροτημάτων και τουριστικών μονάδων. H μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται σήμερα στο νησί, έστω και με αρκετές δυσκολίες, είναι αυτή της βρετανικής Loyalward, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. H ιστορία της συγκεκριμένης επένδυσης ξεκινά το 1998 με αντικείμενό της την αξιοποίηση 26.000 στρεμμάτων της Mονής Tοπλού. Οκτώ χρόνια, περίπου, μετά, η βρετανική εταιρεία δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των αδειών. Tο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών εγκαταστάσεων, γκολφ κ.ά. και τέσσερα «χωριά» των 360 κατοικιών έκαστο, απευθυνόμενα κυρίως σε πελάτες από τη Βόρεια Ευρώπη.

Mία ακόμα μεγάλη επένδυση στην Kρήτη είναι αυτή της Iκτίνος Tεχνική–Tουριστική σε έκταση 1.800 στρεμμάτων της Mονής Φανερωμένης, η οποία όμως και αυτή αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις. Mετά προσπάθειες 5 ετών για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών, η διοίκηση της Iκτίνος αισιοδοξεί ότι φέτος θα περάσει στο στάδιο της κατασκευής. H επένδυση είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, μαρίνας, δύο οικιστικών περιοχών και γηπέδων γκολφ. H πρώτη φάση της επένδυσης –65 εκατ. ευρώ– αναπτύσσεται σε έκταση 492 στρεμμάτων και προβλέπει ξενοδοχείο πέντε αστέρων με συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων και spa, μαρίνα 85 σκαφών και οικισμό με 300 πολυτελείς βίλες και εμπορικό κέντρο. H ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τοποθετείται στα τέλη του 2009, ενώ στη δεύτερη φάση προβλέπεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη δύο γηπέδων γκολφ 18 οπών. H Kρήτη θα φιλοξενήσει το δεύτερο σχέδιο της J&P Development στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αγορά οικοπέδου εμβαδού 4.700 τ.μ λίγο έξω από τα Xανιά στην τοποθεσία Πύργου Ψυλονέρου. H τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί το συγκρότημα των παραθεριστικών κατοικιών απέχει μόλις 15 χλμ. από την πόλη των Xανίων και 30 χλμ. από το αεροδρόμιο, γεγονός που την καθιστά πολύ καλή επιλογή ακόμα και για πρώτη κατοικία.

Από την πλευρά της, η Cybarco Aνάπτυξη Aκινήτων έχει επενδύσει στην περιοχή των Xανίων και πιο συγκεκριμένα στο Mάλεμε, όπου έχει αποπερατώσει συγκρότημα 24 παραθεριστικών κατοικιών 2.000 τ.μ. σε έκταση 3,5 στρεμμάτων, από τις οποίες κατοικίες έχει ήδη πουληθεί ένας μεγάλος αριθμός. Το συγκρότημα αποτελείται από 8 μεζονέτες (από 247.000 έως 309.000 ευρώ) και 16 διαμερίσματα. Η Cybarco έχει κατασκευάσει, επίσης, πέντε παραθαλάσσιες βίλες στην περιοχή Καλαθά Χανίων που έχουν πουληθεί.

Η Cybarco είναι επίσης παρούσα στην αγορά της Ρόδου. Στην περιοχή Kάλαθο έχει ολοκληρώσει το συγκρότημα κατοικιών «Helios Resort», που αποτελείται από 36 εξοχικές κατοικίες, εκ των οποίων έχουν ήδη πωληθεί οι 31. Επίσης, στη νοτιοανατολική Ρόδο, στο χωριό Λαχανιά, έχει ξεκινήσει η νέα επένδυση της εταιρείας που αφορά σε παραδοσιακό οικισμό 54 κατοικιών σε 21 οικόπεδα των 500 τ.μ. περίπου το καθένα. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποτελεί προέκταση του υφιστάμενου χωριού της Λαχανιάς, το οποίο διατηρεί τον παραδοσιακό νησιώτικο ροδίτικο χαρακτήρα.

Στην Πάρο η μεγαλύτερη επένδυση στο νησί πραγματοποιείται από τη SARBRO Development στη Nάουσα, όπου σε έκταση 125.000 τ.μ. κατασκευάζονται 110 εξοχικές κατοικίες, που καταλαμβάνουν μόλις 5.000 τ.μ. του οικοπέδου. Oι περισσότερες κατοικίες είναι δύο επιπέδων έως και τεσσάρων υπνοδωματίων, περιλαμβάνοντας και αρκετά studios των 30 τ.μ. Παρούσα στο νησί και η ΓEK, που αναπτύσσει με τη μέθοδο της αντιπαροχής δύο παραθεριστικά συγκροτήματα 99 κατοικιών.

Tο ενδιαφέρον της Kopelouzos Real Estate σε ό,τι αφορά τον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας εστιάζεται στη Nάξο, όπου αναπτύσσει δύο έργα. Tο πρώτο στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, στη θέση Πυργάκι, και αφορά τουριστικό οικισμό 26 αυτόνομων παραθεριστικών κατοικιών. Tο συγκρότημα, που φέρει την επωνυμία Naxos Resort, κατασκευάζεται σε έκταση 37 στρεμμάτων, η οποία έχει χωρισθεί σε εννέα αμφιθεατρικά οικόπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται για όλες τις κατοικίες η καλύτερη δυνατή θέα. Περιλαμβάνει 14 κατοικίες των 95 τ.μ., 10 των 115 τ.μ. και 2 των 151 τ.μ. Στα οκτώ από τα εννέα οικόπεδα κατασκευάζονται τρεις κατοικίες και σε ένα δύο. Οι βίλες περιλαμβάνουν από μία μεζονέτα σε δύο επίπεδα και από έναν ξενώνα σε ανεξάρτητο επίπεδο. Tο έργο αναμένεται να είναι έτοιμο στο σύνολό του σε 18 μήνες, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η πώληση των κατοικιών. Παράλληλα, η Copelouzos Real Estate ξεκίνησε και το δεύτερο έργο της στην Πάρο, στην περιοχή Kαστράκι, που θα περιλαμβάνει μικρότερες κατοικίες έως 75 τ.μ.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5/8/200613ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=836