ΑΙΓΑΙΟ - "ΚΤιΖοΜάΝΙΑ, ΚΤΙζοφΡέΝΕΙΑ" της Εύπλοιας
Ημερομηνία Tuesday, May 22 @ 23:50:43 UTC
Θέμα Νησιά


 

Τα νησιά του Αιγαίου, δέχονται χάρη στο μοναδικό τους τοπίο και στην αρχιτεκτονική αξία των οικισμών τους το 80% του τουριστικού ρεύματος της χώρας.



Είναι κοινή διαπίστωση ότι το δομημένο περιβάλλον των οικισμών του Αιγαίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο υψηλά δείγματα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Για αιώνες, με απλά μέσα και υλικά, οι κάτοικοι των νησιών, έχοντας βασικό κανόνα την ανθρώπινη κλίμακα, την ηπιότητα και την ταπεινότητα του φυσικού περιβάλλοντος, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κτιστή κληρονομιά υψηλής αισθητικής πληρότητας.
Η κληρονομιά αυτή, της οποίας η προστασία και η διατήρηση αποτελεί πολιτιστικό χρέος αλλά και αναπτυξιακή αναγκαιότητα, κινδυνεύει σήμερα με αφανισμό εξαιτίας της κακογουστιάς αφ’ ενός και της αφθονίας και ευκολίας της πρώτης ύλης (τσιμέντο) και των άλλων βιομηχανικών υλικών (τσιμεντόλιθοι, τούβλα, πολυεστέρας, αμίαντος, γυψοσανίδες, κοκ) αλλά και εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης τουριστικής και της "άγριας οικιστικής ανάπτυξης". Στο Αιγαίο τείνει να επικρατήσει μια ομοιόμορφη αρχιτεκτονική αντίληψη που τις περασμένες δεκαετίες έγινε γνωστή ως "μυκονιάτικη αρχιτεκτονική" και σήμερα έχει να κάνει με προκάτ κουφώματα (αλουμινοπαράθυρα και πρεσαριστές πόρτες, πανομοιότυπα κάγκελα και τσιμεντοκολόνες, αρτιφισιέλ επίχρισμα και πυργίσκους σε στυλ παγόδας) που καταστρέφουν λειτουργικά και αισθητικά αιωνόβιους οικισμούς και εξοβελίζουν αντιπροσωπευτικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις, αφού ούτε καν το πολύτιμο δυναμικό των ντόπιων μαστόρων των νησιών δεν χρησιμοποιείται πια.
Ήδη από τη δεκαετία του '60 οι ολοένα αυξανόμενες τάσεις κυριαρχίας του ανθρώπινου παράγοντα ανέτρεψαν τη θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον που με σοφία είχε δημιουργήσει η παράδοση αιώνων και σταδιακά οδήγησαν σε φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Τότε ο τουρισμός θεωρήθηκε η απάντηση στη φτώχεια και τη μετανάστευση που μάστιζαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και, πράγματι, τα εισοδήματα των κατοίκων βελτιώθηκαν, δεν έγινε όμως το ίδιο και με τους εκπαιδευτικούς δείκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλοί.

Ένα σπιτάκι απόμερο, στο δείλι, στον ελαιώνα,
μια καμαρούλα φτωχική, μια βαθιά πολυθρόνα,
μια κόρη που στοχαστικά τον ουρανό κοιτάει,
ω, μια ζωή που χάνεται και με τον ήλιο πάει!
                                           -Κώστας Καρυωτάκης

Σήμερα τα νησιά του Αιγαίου με τους 456 χιλιάδες κατοίκους υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους μέσους πανελλήνιους εκπαιδευτικούς δείκτες. Έτσι, το ποσοστό των νησιωτών που δεν ολοκληρώνουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 65% περίπου και ξεπερνάει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το μέσο πανελλήνιο ποσοστό κρατώντας τον χαμηλότερο δείκτη μόρφωσης πανελληνίως. Οι νέοι άνθρωποι παρατώντας νωρίς το σχολείο και παραμένοντας ουσιαστικά αναλφάβητοι εθίζονται στο εύκολο κέρδος και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χωρίς πραγματικές γνώσεις αυτοπροσδιορίζονται ως "εμπειροτέχνες", και σε μεγάλο ποσοστό ζουν από την οικοδομή και τον τουρισμό. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν και στους δυο τομείς είναι επιεικώς ανεπαρκείς. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν να ταιριάξουν 2 λιθάρια και γι ' αυτό προσλαμβάνουν Αλβανούς.
Η σαρωτική επικράτηση των «rooms to let» έδωσε για αρκετό διάστημα τη δυνατότητα σε πολλούς νησιώτες να επιβιώσουν και σε κάποιους να αποταμιεύσουν προς επένδυση πόρους. Όμως αυτού του είδους η τουριστική ανάπτυξη ήταν βέβαιο ότι μόνο μεσοπρόθεσμα μπορούσε να τους αποφέρει σταθερό συμπληρωματικό εισόδημα. Από την άλλη μεριά η βιομηχανία του τουρισμού, με ξενοδοχειακές μονάδες ασύμβατες στη μικρή κλίμακα των νησιών, κάλυψε βεβαίως μέρος των αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού με την απασχόληση που πρόσφερε, όμως είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα οι νησιώτες να οδηγηθούν στη μονοαπασχόληση και την υπαλληλοποίηση εγκαταλείποντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η γεωργική γη οικοπεδοποιήθηκε και άρχισε να πωλείται και να χτίζεται. Το φαινόμενο αυτό έγινε πιο έντονο κατά την τελευταία 25ετία. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά, γίνεται ορατή σε πολλά νησιά η ζοφερή προοπτική τους, εξ αιτίας της φρενίτιδας που επικράτησε για τουριστική εκμετάλλευση και οικοπεδοποίηση του ευαίσθητου χώρου τους. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έφερε πλούτο που επενδύθηκε στην κατασκευή δεύτερης μεγαλύτερης κατοικίας κατά κύριο λόγο αλλά και σε οικοδομές τουριστικής εκμετάλλευσης.
Οι οικοδομικές άδειες, η αυθαίρετη δόμηση και ο πλημμελής έλεγχος που ασκείται, αποτελούν χαίνουσα πληγή για τη διοίκηση και έχουν ως αποτέλεσμα πλήθος αυθαίρετων κατασκευών να μην καταγράφεται. Πολλές από τις περιπτώσεις αυθαιρέτων αφορούν  κτίσματα σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.
Το φαινόμενο αυτό συνοδεύτηκε με εκτεταμένη ιδιωτική πολεοδόμηση, άναρχη οικοπεδοποίηση και κακής ποιότητας, χωρίς κανόνες, δόμηση. Η έλλειψη πολεοδομημένων περιοχών, η ανυπαρξία εξειδικευμένων οικοδομικών κανονισμών, η άναρχη ανάπτυξη, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς υποδομές, με έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου διαχείρισης, νερού, ενέργειας και αποβλήτων, είχαν ως  επακόλουθο την υποβάθμιση μεγάλων περιοχών.
Χτίζονταν και χτίζονται οικισμοί παντού, πάνω στο βοριά, στην ακρογραμμή των βουνών, στο φρύδι των λόφων, γύρω από ξωκλήσια, μέσα σε χειμάρρους, στην ακτογραμμή, στις παραλίες (εντός αιγιαλού), πάνω στο κύμα, σε προστατευόμενες περιοχές Natura, πάνω στα αρχαία μονοπάτια, σε πηγές, σε δρυμούς και δασικές εκτάσεις που τις αποχαρακτηρίζουν με κομπίνες. Η χώρα μας παραμένει σταθερά η μόνη χώρα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο όπου ο καθένας οικοδομεί όπου θέλει, όποτε θέλει και όσο θέλει. Ουδείς ελέγχει κανέναν. Επί δεκαετίες, το κράτος παρακολουθεί άπραγο την εξέλιξη αυτή. Η "άγρια οικιστική ανάπτυξη" βασίστηκε στη λογική του εύκολου και άμεσου κέρδους. Όπως επί δικτατορίας, όταν με ένα νόμο για τα λυόμενα που επέτρεψε τις κατατμήσεις σε πάρα πολλές περιοχές, αλώθηκαν, για παράδειγμα, η Σαλαμίνα, η Λούτσα κ.α. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης μεγάλη ήταν και είναι η ευθύνη του κράτους, που απαθές παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα. Το εξυπηρετούσε η οικοδομική ανάπτυξη γιατί κινούσε την οικονομία, δημιουργούσε θέσεις εργασίας και συντηρούσε την εγχώρια βιοτεχνία-βιομηχανία.

Μ' αίμα χτισμένο, κάθε πέτρα και καημός
κάθε καρφί του πίκρα και λυγμός
Μα όταν γυρίζαμε το βράδυ απ' τη δουλειά
εγώ και εκείνη όνειρα, φιλιά

Το 'δερνε αγέρας κι η βροχή
μα ήταν λιμάνι κι αγκαλιά και γλυκιά απαντοχή
Αχ, το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε ψυχή.
                                             -Τάσος Λειβαδίτης

Κάθε χρόνο εκδίδονται από τα 13 Πολεοδομικά Γραφεία που λειτουργούν στο Αιγαίο 7.000 οικοδομικές άδειες. Αυτές οι κατασκευές υπόκεινται σε έναν αμφιβόλου αρχιτεκτονικής ποιότητας μορφολογικό έλεγχο.
Από τους 1.215 οικισμούς του Αιγαίου, μόνο οι 263 είναι κηρυγμένοι παραδοσιακοί με γενικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ μόνο για 39 από αυτούς υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο, με μορφολογικούς και αρχιτεκτονικούς όρους δόμησης για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται οι νέες οικοδομές. Κάποιοι, τέλος, ελάχιστοι οικισμοί είναι κηρυγμένοι “ιστορικοί τόποι” ή “διατηρητέοι” και απολαμβάνουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας.
Το όνειρο για την απόκτηση ενός σπιτιού έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τη θέση του στην επιθυμία απόκτησης ενός «καταφυγίου» για το Σαββατοκύριακο και τις διακοπές, μιας παραθεριστικής κατοικίας. Στις μέρες μας στη μικροκλίμακα των νησιών η μεγάλη απειλή είναι η παραθεριστική κατοικία, δεδομένου ότι οι ρυθμοί οικοδόμησης είναι τρομακτικοί. Η ελεύθερη γη γύρω και πέρα από τους οικισμούς ή την ιδιαιτέρου κάλλους παράκτια ζώνη μειώνεται ραγδαία, εξαφανίζεται. Μόνο κατά το έτος 1999 εκδόθηκαν στο Αιγαίο 10.464 οικοδομικές άδειες, δηλαδή δημιουργήθηκαν περίπου 25 νέοι οικισμοί που αντιστοιχούν - για να γίνει αυτό καλύτερα αντιληπτό - σε δέκα νέους δήμους. Στη δεκαετία που πέρασε, οι λιγοστές πεδινές εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας που υπήρχαν οικοπεδοποιήθηκαν και οικοδομήθηκαν, κατά κανόνα άναρχα, «κατά παρέκκλιση», με τη χρήση δηλαδή μιας επαίσχυντης νομικής και πολιτικής εφεύρεσης με πολιτική νομιμοποίηση.

Ένα κόκκινο σπίτι σ’ αβλή με πηγάδι…
και μια δράνα γιομάτη τσαμπιά κεχριμπάρι…
νοικοκύρης καλός να γυρνάς κάθε βράδι,
το χρυσό, σιγαλό και γλυκό σαν το λάδι.
                                               -Κώστας Βάρναλης

Κατασκευαστικές εταιρείες και μεγαλοεργολάβοι έβαλαν πλώρη για τα νησιά με στόχο να χτίσουν μεγάλα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών και να αντλήσουν κέρδη από δυτικοευρωπαίους που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας ή και να ζήσουν εδώ –αν είναι συνταξιούχοι- μιας και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και η αγοραστική αξία μεγαλύτερη.
Ήδη μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας έχουν δρομολογήσει την κατασκευή τέτοιων οικισμών, ενώ πολύ περισσότερες έχουν εξασφαλίσει μεγάλες εκτάσεις, κατά κανόνα σε παρθένες παραλιακές εκτάσεις της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Πίσω τους συνωθούνται οι τράπεζες και οι σημαντικότεροι κτηματομεσίτες (Έλληνες και αλλοδαποί), ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνουν και ξένοι επενδυτές, που βλέπουν σαν  “Ελντοράντο” την εκμετάλλευση της επιθυμίας των ξένων να εξασφαλίσουν παραθεριστική κατοικία στο Αιγαίο. Κάνουν λόγο για μια δυνάμει αγορά, με τζίρο τουλάχιστον εκατό δισ. ευρώ, και ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο προς την κυβέρνηση να ενδώσει σ’ αυτή τη νέα προοπτική του ελληνικού τουρισμού.
Η γεωργική γη αλλάζει χρήση και οικοπεδοποιείται. Οι δασικές εκτάσεις μετονομάζονται σε χορτολιβαδικές και μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα οικόπεδα. Οι βραχώδεις βουνοπλαγιές οικοπεδοποιούνται με το “κόλπο” της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Τα νησιά αστικοποιούνται απ’ άκρου σ’ άκρο, παντού εκβραχισμοί και εκχωματώσεις, η οικοδομική δραστηριότητα στις ακτογραμμές και στις κορυφογραμμές έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις, ενώ ουδεμία κρατική υπηρεσία ασχολείται με τον έλεγχο της οικοδομής και την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιος κρατικός υπάλληλος θα τολμήσει να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην –άνευ όρων- ανάπτυξη του τουρισμού στο Αιγαίο;
Έτσι, νησιά που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί δημοφιλείς προορισμοί για Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες οικοδομούνται αυτή την περίοδο με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Με τους σημερινούς ρυθμούς οικοδόμησης στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, τα νησιά θα έχουν οικοπεδοποιηθεί στο σύνολο της ελεύθερης γης τους.

"...όταν ο μόλις 22 ετών υιός Κεδίκογλου
είναι ιδιοκτήτης βίλας στη Σύρο
οικοπέδου 600 τ.μ., που διαθέτει
θερμαινόμενη πισίνα και έχει
εμπορική αξία άνω των 600.000 ευρώ,
που ο εν λόγω βλαστός
φέρεται να απέκτησε από την
-κατά τα λοιπά- άγνωστη επαγγελματική δραστηριότητα
ή εργασία του μόλις μέσα σε τέσσερα έτη,
ήτοι προδήλως εργαζόμενος σκληρώς
από της τρυφεράς ηλικίας των 18 ετών..."
                             -αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης

Στην επόμενη δεκαετία νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος κ.ά. θα έχουν πλήρως οικοπεδοποιηθεί και δομηθεί, όπως και η εναπομένουσα αδόμητη γη σε Νάξο, Σύρο κ.α. ?ρα θα υποβαθμιστούν και θα οδηγηθούν σε τουριστική και οικονομική καταστροφή. Ήδη σε αρκετά νησιά η απαξίωση του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου είναι πραγματικότητα. Η κακογουστιά, το κιτς, η ακαλαισθησία απλώνονται σαν επιδημία παντού και αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομική ζωή των νησιών. Στα νησιά –λόγω της έλλειψης υδάτων- επιδοτήθηκαν οι κάτοικοι για να κατασκευάζουν δεξαμενές νερού (στέρνες) τις οποίες όμως μετέτρεψαν επιτηδείως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χιλιάδες κάτοικοι επιδοτήθηκαν   για να παρακολουθήσουν προγράμματα για τον οικοτουρισμό, χιλιάδες κάτοικοι επιδοτήθηκαν για να χτίσουν οικοτουριστικές μονάδες. Είναι βέβαιο ότι σχεδόν κανείς σήμερα δεν ασχολείται με τον οικοτουρισμό. 
Στα λιμάνια της Χίου, της Σερίφου, της Μήλου και της Αστυπάλαιας έχουν χτιστεί πλήθος εξαμβλωματικά κτίρια, το ίδιο και σε μεγάλο μέρος των παραλιών. Η Χώρα της Κύθνου και οι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού, η Δρυοπίδα και η Κανάλα είναι αποκρουστικοί οικισμοί.  Στα Λουτρά, στο παλιό λιμάνι της Κύθνου, τα πολυώροφα κτίρια τείνουν να επισκιάσουν τα μικρά παραδοσιακά κτίρια. Τα νησιά μετατρέπονται σε προορισμούς για μαζικό τουρισμό, για “τουρισμό πακέτο”. Γι’ αυτό οι ντόπιοι αγωνιούν και αγωνίζονται να κατασκευαστούν τα “Διεθνή Αεροδρόμια” και οι “Μεγάλοι Λιμένες”.
Σε πολλά νησιά, σε οικόπεδα των τεσσάρων στρεμμάτων αντί για κτίρια 200 τετραγωνικών μέτρων έγιναν τερατώδεις βίλες των 1.000 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Στον Oρνό της Μυκόνου, τα ακαλαίσθητα κτίσματα υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια δόμησης, στον ?γιο Λάζαρο κάποιοι μετέτρεψαν την βουνοπλαγιά σε λατομείο προκειμένου να διαμορφώσουν τον “κήπο” τους. Το νησί των ανέμων έχει τα πιο  χλιδάτα υπόγεια. Στις περισσότερες εξοχικές κατοικίες του νησιού τα υπόγεια έχουν μετατραπεί με παράνομες διαδικασίες από αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι σε κύριους χώρους, ακριβά επιπλωμένους. Αυτό αποκαλύπτεται σε πορίσματα ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, που διερεύνησαν οικοδομές και άδειες που είχαν εκδοθεί στη Μύκονο από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κυκλάδων. Πολεοδομικές παραβάσεις και παράνομες ηλεκτροδοτήσεις ήταν τα ευρήματα των επιθεωρητών. Καταγράφοντας την κατάσταση αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «στην πλειοψηφία τους οι προβλεπόμενοι ως υπόγειοι χώροι στις οικίες που ελέγχθηκαν και είχαν ηλεκτροδοτηθεί, είχαν αποκαλυφθεί και η χρήση τους είχε μετατραπεί από δευτερεύουσα σε κύρια. Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης είχαν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης. Η έκθεση εστάλη στον εισαγγελέα Εφετών για αναζήτηση ευθυνών, ενώ αναζητούνται και πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων που θεώρησαν τις άδειες.
        
Σε φυλάκιση 48 μηνών κατά συγχώνευση
χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ
καταδικάστηκε ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1,
Μίνως Κυριακού, για υπόθεση αυθαίρετων κτισμάτων
πολεοδομικές παραβάσεις,
και παραβάσεις του νόμου περί αιγιαλού,
στην Ερμιονίδα, στη θέση Μετόχια του ?γιου Αιμιλιανού
                                                                           -οι εφημερίδες

Στον ?γιο Αντώνιο της Πάρου χτίστηκαν ναΰδρια 5 τ.μ., και ολόκληρες βίλες ως πανηγυρόσπιτα. Στην Τήνο με την απάτη της ναοδομίας έχτισαν σ’ ολόκληρο το νησί τις κιτς βίλες-εκκλησίες, ενώ στις βόρειες παραλίες συνεχίζουν να χτίζουν παράνομα σπίτια που ηλεκτροδοτούνται κανονικά από τη ΔΕΗ. Στη Δονούσα κτίσματα-κάρφοι οφθαλμών προκαλούν με τις υπερβάσεις τους. Στους Φούρνους συναντάται το Κατσιμίδι με το Βούθουλα. Παντού κακογουστιά και κιτς. Στο Bαθύ της Σάμου πολυτελείς επαύλεις καταλύουν κάθε έννοια αισθητικής και νομιμότητας. Στους Mπαξέδες της Oίας στη Σαντορίνη έχουν μπαζώσει τις παραλίες για να χτίσουν. Στην ?νδρο μπαζώνονται παραλίες, βίλες χτίζονται μέσα στα δάση. Στον Mυλοπόταμο της Ίου  τα κτίσματα προκαλούν με τις κραυγαλέες υπερβάσεις τους και την αισθητική τους αστοχία. Τα τελευταία χρόνια η Σύρος χτίζεται παντού. Η Ερμούπολη μια μοναδική πόλη, με λαμπρή και σύντομη ιστορία, καταστρέφεται από την μη εφαρμογή ενός ελλιπούς αλλά πάντα σε ισχύ νομικού πλαισίου. Πώς να περιγραφούν όλ’ αυτά, ίσως, σαν παθολογικές καταστάσεις, αποτελέσματα ενός άμετρου επεκτατικού νεοπλουτισμού…

Ο πολεοδομικός έλεγχος απουσιάζει, οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος είναι φαντάσματα, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σφυρίζει αδιάφορα, η Δασική Υπηρεσία περί άλλα τυρβάζει, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ασχολούνται μόνον με τις νεκροπόλεις…

Αντισταθείτε
σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
        και λέει: καλά είμαι εδώ.
Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο
       σπίτι και λέει: Δόξα σοι ο Θεός.
                                       -Μιχάλης Κατσαρός



13ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=813