Η Οίτη απειλείται με καταστροφή
Ημερομηνία Saturday, May 19 @ 17:02:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο απειλεί με καταστροφή το Δάσος και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, αγνοώντας επιδεικτικά το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις κοινοτικές οδηγίες και τους ελληνικούς νόμους. Γι αυτό Ο Ηρακλής αφυπνίστηκε.

Πορεία - προειδοποίηση προς μελλοντικούς καταστροφείς διοργανώνουν οι κάτοικοι της περιοχής την Κυριακή 27 Μαΐου. Συμμετέχοντας, ας τους δείξουμε ότι δεν λέμε «έπεα πτερόεντα».

Η ΒΙΟΖΩ συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων των χωριών της Οίτης για την προάσπιση του Δάσους και του Εθνικού Δρυμού..Τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια από την μεταλλευτική εταιρεία «ΕΛΜΙΝ ΑΕ», να επεκταθούν οι δραστηριότητές της στο Βουνό της Οίτης, στον άξονα Παύλιανη - Γοργοπόταμος - Υπάτη, στο δάσος μέσα στον Εθνικό Δρυμό, σε περιοχές προστατευόμενες από το «ΝΑΤURA 2000», σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Ειδική Ζώνη Προστασίας Βιοποικιλότητας (SPA GR 244007). Οι καταστροφείς θα καταστρέψουν με μαθηματική ακρίβεια τον υδάτινο πλούτο του βουνού, θα εξαλείψουν ένα ολόκληρο χωριό, θα βεβηλώσουν αρχαιολογικούς χώρους και θα εξαφανίσουν το δάσος δημιουργώντας δρόμους, τρύπες και σεληνιακά γήπεδα σε αυτή την φάση σε 296 σημεία με γεωτρήσεις και εξόρυξη . Και έπεται η ολοκλήρωση των καταστροφών σε χιλιάδες σημεία..

Το βουνό των πυκνών δασών και των βαθιών φαραγγιών, το βουνό με τα περισσότερα είδη φυτών και λουλουδιών, το βουνό με την πλούσια ιστορία από την μυθολογία (Ηρακλής) μέχρι την Εθνική Αντίσταση, το βουνό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από Διεθνείς συμβάσεις, που με τα πλούσια νερά του τροφοδοτεί τη Λαμία, την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και την Αθήνα μέσω της λίμνης του Μόρνου, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων μη αναστρέψιμων καταστροφών..

Λογάριαζαν να ψηφιστεί η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι Aνθρωποι είχαν άλλη άποψη και το σταμάτησαν. Γι΄αυτό τώρα προσπαθούν με την βία της κερδοσκοπίας να επιβάλλουν την καταστροφή του Δάσους. Με τον μανδύα της «ανάπτυξης της περιοχής», δημιουργώντας δήθεν «θέσεις εργασίας». Δεν ομολογούν όμως ότι θα καταργήσουν την εργασία εκατοντάδων κατοίκων που ζουν από το δάσος και τον τουρισμό. Η κερδοσκοπία εγκληματεί και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στο επιχειρούμενο έγκλημα..

Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας να μη δώσουν οποιαδήποτε άδεια για μεταλλευτικές δραστηριότητες στο Βουνό της Οίτης..

Κάτω τα χέρια από την Οίτη.

Ο Δήμος Γοργοποτάμου, ο Δήμος Υπάτης, η Κοινότητα της Παύλιανης, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, δεκάδες άλλοι φορείς και βεβαίως οι κάτοικοι των χωριών της Οίτης, που δημιούργησαν την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης, είναι κάθετα αντίθετοι με τις καταστροφές που καλύπτονται από τον μανδύα της δήθεν «ανάπτυξης»..

Η ΒΙΟΖΩ καλεί κάθε φορέα, κάθε συλλογικότητα, κάθε Aνθρωπο να συμπαρασταθεί γραπτά και έμπρακτα στον αγώνα για την σωτηρία της Οίτης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Παύλιανη την Κυριακή 27 Μαΐου στις 8:30πμ και θα καταλήξει στο Κουμαρίτσι και στον Κούβελο..

Θα μπουν λεωφορεία από την Αθήνα για αυθημερόν επιστροφή. Ας δηλώσουμε συμμετοχή στέλνοντας άμεσα μία απάντηση (email), μέχρι την Τρίτη 22 Μαΐου, για να δούμε πόσα λεωφορεία θα βάλουμε. Ας πάρουμε όλοι μέρος στην πορεία! Οι καιροί ου μενετοί. Για το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ, Γιωργάκης Κωστής.

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!.

ΒΙΟΖΩ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org, Ιστοσελίδα: www.biozo.org Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=803