Όχι μεταλλεία στην Οίτη
Ημερομηνία Saturday, May 19 @ 16:37:17 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Αγαπητοί φίλοι

Σας είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Οίτης γίνεται ένας αγώνας για να αποφύγουμε την μετατροπή του βουνού σε μεταλλευτική περιοχή και την εξόρυξη βωξίτη. Η εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΑΕ που έχει "κληρονομήσει" την εταιρεία ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ ΑΕ στα μεταλεία της Οίτης, έχει καταθέσει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την άμεση επέκταση της δραστηριότητάς της στην περιοχή του Κουμαριτσίου - Παύλιανης καθώς και για έρευνα σε ολόκληρη αυτή την περιοχή, στην οποία ΜΠΕ περιλαμβάνονται 280 περίπου γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριτσίου Παύλιανης, αλλά και στην περιοχή του Δήμου Υπάτης.



Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και οργανώνουν τις αντιδράσεις τους.

Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος του όρους Οίτη με σύνθημα "κανένα μεταλλείο στην Οίτη" οργανώνει την Κυριακή 27 Μαίου την ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ από Παύλιανη - Κουμαρίτσι - Κούβελο - Παύλιανη στην οποία καλούμε όλους τους φίλους της Οίτης από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν.

Θέλουμε επίσης την δική σας συμπαράσταση με τη δυναμική που διαθέτετε και την πίεση, που μπορείτε να ασκήσετε προς κάθε αρμόδιο και ιδιαίτερα στα συναρμόδια Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Επίσης θέλουμε και γραπτά μηνύματα συμπαράστασης από όλους του φορείς, καθώς και τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε πόλη της Ελλάδας, δεδομένου ότι η Οίτη είναι το Βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον ελληνικό χώρο και την μεγαλύτερη ποικιλία λουλουδιών. Σας ευχαριστούμε

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (e-mail: OETΑΕ@hotmail.com)

ΠΡΟΣ: Κοινοβουλευτικές Ομάδες Κομμάτων, Ευρωβουλευτές, Πολιτικά Κόμματα Ν. Φθιώτιδας, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Παρατάξεις και κινήσεις Εργατικές, Επαγγελματοβιοτεχνών, Νομαρχιακές και Δημοτικές του Ν. Φθιώτιδας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, Δικηγορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών, Τουρισμού, Επισιτισμού, Επαγγελματοβιοτεχνών και Σωματεία Νομού Φθιώτιδας, Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Νομάρχη και Νομαρχιακούς Συμβούλους Φθιώτιδας, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους Ν. Φθιώτιδας, Περιβαλλοντικούς, Οικολογικούς και Ορειβατικούς Συλλόγους, GREENPEACE, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, που αφορά όλη την Ελλάδα, την προσπάθεια μεταλλευτικής εταιρείας να επεκτείνει τη δράση της στο Βουνό της Οίτης. Σε μια περίοδο που οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές από τις καταστροφές στο περιβάλλον, που όλοι – κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση – διακηρύσσουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, να επιχειρείται τέτοια καταστροφή.

Μερικοί προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας, δεν διστάζουν να μεθοδεύουν τη παράδοση του βουνού, συντελώντας σε ένα τεράστιο έγκλημα κατά της φυσικού πλούτου, της οικονομίας της περιοχής, της υγείας και της ζωής των κατοίκων, του μέλλοντος της νέας γενιάς.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή.

Αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, και του Εθνικού Δρυμού, έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους. Σας διαβιβάζουμε σχετικές αποφάσεις: Κοινότητας Παύλιανης , Δήμου Γοργοποτάμου, Δήμου Υπάτης, Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης.

Είναι υποχρέωση κάθε φορέα να τοποθετηθεί ανοιχτά. Να απαιτήσει από τα αρμόδια Υπουργεία - ΥΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης – να απορρίψουν τις προτάσεις της εταιρείας. Ας γίνουν κατανοητά αυτά που η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας εδώ και χρόνια έχει κάνει ήδη πράξη:"εκεί που τα οικοσυστήματα είναι ευπαθή, μόνιμη μορφή αναπτύξεως είναι η ήπια".

- προστατεύουμε τα βουνά, τις ακτές, τα μικρά νησιά και τις τοποθεσίες ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους…

- βιώσιμη ανάπτυξη είναι εκείνη που διαφυλάσσει, ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς, αλλά αφήνει να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες των επόμενων γενεών

- μειωτικό για τους ΄Ελληνες να καταστρέφουν την εξαίσια ελληνική φύση»

Στοιχεία για το περιβάλλον στο βουνό της Οίτης επιγραμματικά

Φυσικό Περιβάλλον: Το βουνό της Οίτης έχει χαρακτηριστεί ως το βουνό των πεζοπόρων και των λουλουδιών. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, με πιο κοντινή πόλη τη Λαμία. Στα Ανατολικά είναι το Καλλίδρομο, νότια η Γκιώνα, Δυτικά τα Βαρδούσια, ενώ βόρεια οι πλαγιές της κατεβαίνουν απότομα στη κοιλάδα του Σπερχειού. Ψηλότερη κορυφή είναι ο Πύργος (2152 μ.). Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία τύπων και μορφών βλάστησης. Μεγάλης σε έκταση είναι αμιγή δάση από έλατα και δρυς, καθώς και μικτά από καστανιές, σφεντάμια, φράξους και έλατα. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1200 είδη φυτών, αριθμός που την κατατάσσει στη κορυφή των πλουσιότερων χλωριδικά περιοχών της χώρας μας. Συγκεντρώνει 80 Ελληνικά ενδημικά είδη. Τα 16 είναι αποκλειστικά ΣτερεοΕλλαδίτικα. Τα σπανιότερα είδη συγκεντρώνονται στις κορυφές Πύργος και Γρεβενό και στις πλαγιές των φαρραγγιών, ιδιαίτερα του Γοργοποτάμου. Οι δυσπρόσιτες χαράδρες αποτελούν καταφύγιο για αγριόγιδα. Μόνιμη είναι η παρουσία του Χρυσαετού και άλλων αρπακτικών όπως ο Πετρίτης. Στα δάση της Οίτης ζουν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λύκοι πιο σποραδικά, ενώ φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών ανάμεσά τους και 6 είδη δρυοκολαπτών που τα 2 συναντώνται αποκλειστικά στην Οίτη. Από τα πλούσια και καθάρια νερά της υδρεύεται η Λαμία, όλα τα γύρω χωριά, η Αμφίκλεια, ενώ συμβάλει και στην Αθήνα αφού πολλές ρεματιές της καταλήγουν στη λίμνη του Μόρνου. Ο Σπερχειός, ο Ίναχος, ο Ασωπός, ο Γοργοπόταμος, ο Μαυροπόταμος, είναι οι πιο γνωστοί ποταμοί.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ: Το 1966 λόγω των εκτεταμένων δασών της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας και των σπάνιων ειδών, ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός, με πυρήνα έκταση 33.700 στρεμμάτων και στη περιφερειακή ζώνη 36.300 στρέμματα. Το 1996 η περιφερειακή ζώνη επεκτάθηκε σε 163.480 στρέμματα, για να περιλάβει μεγαλύτερη ποικιλία βιοτόπων και να καλύπτει ΟΛΟ τον ορεινό όγκο.

Ανθρωπογενές περιβάλλον: Οι οικισμοί είναι πυκνοκατοικημένοι στη πεδινή ζώνη, ακτινωτά γύρω από τη Λαμία, στους πρόποδες του βουνού και στο ομαλό μέρος της κοιλάδας του Σπερχειού. Υπάρχουν οι οικισμοί των κοιλάδων και των διασκορπισμένων ορεινών χωριών. Όλη η περιοχή έχει πλούσια ιστορία από την εποχή του Χαλκού (όπως έχει αποδειχτεί από τελευταίες ανασκαφές), τον 10ο και 6ο π.Χ αιώνα, επί Τουρκοκρατίας και την Επανάσταση του 1821, μέχρι την πρόσφατη ιστορία με την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο. Στην ευρύτερη περιοχή κάθε χωριού, υπάρχουν αρχαία. Υπάτη, Κομποτάδες, Μονή Αγάθωνα, Λυχνό, Καστανιά, Γοργοπόταμος, Νεοχώρι, Σπερχειάδα με τα γύρω χωριά, , Κουμαρίτσι, Δυό Βουνά, Δέλφινο, Περιβόλι, Ανατολή, Δάφνη, Παύλιανη με Κούβελο – Πυρά Ηρακλέους – Καταβόθρα, κ.λ.π..

Οικονομία - Ανάπτυξη: Τις τελευταίες δεκαετίες εκτός της ενασχόλησης με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία που βρίσκονται σε υποχώρηση, στις οικιστικές περιοχές Παύλιανης – Γοργοποτάμου – Υπάτης, έχει προταχθεί η ήπια μορφής τουριστική ανάπτυξη, συμβατή με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής, συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει ένταξη σε πγράμματα αγροτουρισμού LEADER, κ.λ.π. και ήδη λειτουργούν αρκετές τουριστικές μονάδες, που συνεχώς αυξάνονται. Ταυτόχρονα υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα από ανακαινίσεις και συντηρήσεις παλαιών κατοικιών, αλλά και δημιουργίας εξοχικών κατοικιών. Πλήθος οικογενειών και ατόμων συντηρούνται οικονομικά από τις τουριστικές και οικοδομικές δραστηριότητες, - πάνω από 600 χωρίς να υπολογίσουμε τα 80 και πλέον επαγγέλματα, αλλά και τα εργοστάσια και εμπορικά, που σχετίζονται και ζουν από την οικοδομή, που βρίσκονται στη Λαμία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η περιοχή αποτελεί εύκολη, προσιτή διέξοδο, για το κάτοικο όχι μόνο της Λαμίας και των γύρω πόλεων, αλλά και της ολόκληρης της Αττικής, αφού απέχει μόνο 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναζωογόνηση των ανθρώπων, τη διατήρηση της ισορροπίας, της ψυχικής και σωματικής υγείας, της ανάπτυξης της σκέψης, της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή. Όλη η περιοχή αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας και όλους τους κατοίκους της φυσικό πλούτο που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ

Η εταιρεία ΕΛΜΙΝ, με παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Οίτης (θέση «Κοκκινόβραχος» στις Μεξιάτες), ζητάει να παραχωρήσουμε τις εκτάσεις του συνεταιρισμού του «ΚΟΥΒΕΛΟΥ», για καινούργιες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή μας. Υπόσχεται κέρδος για κάθε μερισματούχο περίπου 146 Ευρώ το χρόνο. Ξεχνάει όπως να μας πει για την καταστροφή που θα προκαλέσει στον τόπο μας. Σε όλους μας, είτε ζούμε μόνιμα στο χωριό, είτε ερχόμαστε ως επισκέπτες, είτε κάνουμε στο χωριό τις διακοπές μας. Τα μεταλλεία στην περιοχή μας θα είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή και θα σημάνουν:

Κατολισθήσεις στα ευαίσθητα εδάφη της περιοχής με καταστροφές στα σπίτια μας

Διατάραξη της φυσικής υδρολογίας του βουνού και της ισορροπίας επιφανειακών και υπόγειων νερών.

Μεγάλη όχληση και θόρυβο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τη διέλευση μεγάλων φορτηγών

Αφόρητη σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Παύλιανη θα υποβαθμιστεί και η αξία της θα πέσει

Καταστροφή ευαίσθητων χερσαίων οικοσυστημάτων

Μετακινήσεις απειλούμενων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας και θηλαστικών

Μόνιμες και σοβαρές αλλοιώσεις στη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής

Μετατροπή του όμορφου τοπίου σε κρανίου τόπο

Δραματική μείωση του αριθμού των επισκεπτών και παραθεριστών στον τόπο μας

Αποκλεισμό ήπιας αξιοποίησης της περιοχής με οικοτουριστικές δραστηριότητες. Θα μας είναι άχρηστα πια τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ

Εκδίωξη των κατοίκων από τον τόπο τους

Η περιοχή μας μπορεί να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον και τον κόσμο θα κρατήσουν στον τόπο τους. Δεν πρέπει να υποκύψουμε κάτω από ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις της εταιρείας. Δεν θα επιτρέψουμε στην εταιρεία να εξαγοράσει την περηφάνια μας και την αρχοντιά του τόπου μας. Η υποχώρησή μας θα ανοίξει το δρόμο για μεταλλευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή της Οίτης. Η εταιρεία δεν θα σεβαστεί καμιά περιοχή. Ας πούμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια ανάπτυξη του τόπου μας. Σε μια ανάπτυξη χωρία αρχές και αξίες, σε βάρος του συλλογικού καλού και του περιβάλλοντος. Ας πούμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας.

Κίνηση πολιτών για τη προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ : ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ

Η λειτουργία μεταλλείων στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του βουνού, είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή. Τα μεταλλεία στην περιοχή θα σημάνουν :

Καταστροφή ευαίσθητων χερσαίων οικοσυστημάτων

Μετακινήσεις απειλούμενων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας και θηλαστικών

Διατάραξη της φυσικής υδρολογίας του βουνού και της ισορροπίας επιφανειακών και υπόγειων νερών

Κατολισθήσεις στα ευαίσθητα εδάφη της περιοχής

Μόνιμες και σοβαρές αλλοιώσεις στη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής

Μετατροπή του όμορφου τοπίου σε κρανίου τόπο

Αποκλεισμό ήπιας αξιοποίησης της περιοχής με οικοτουριστικές δραστηριότητες

Εκδίωξη των κατοίκων από τον τόπο τους.

Ο συνδυασμός της προστασίας του Εθνικού Δρυμού με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση της αειφόρου διάστασης σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και διαδικασίες. Η περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης συμβατού με τις οικολογικές και πολιτιστικές του αξίες. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν κατάλληλα οι παραγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής με σκοπό τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε χώρες που λειτουργούν οι νόμοι και το Σύνταγμα, οι κοινωνίες, τοπικές και εθνικές, νοιώθουν υπερήφανες για την ομορφιά των δρυμών τους και τους προστατεύουν. Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ανοίξει το δρόμο για μεταλλευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή της Οίτης. Η εταιρεία δεν σεβάστηκε τον εθνικό δρυμό. Δεν θα σεβαστεί καμιά περιοχή στην Οίτη. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει το βουνό της Οίτης κρανίου τόπος και «σουρωτήρι», όπως η γειτονική Γκιώνα. Τοπικές κοινωνίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αιρετοί εκπρόσωποι του λαού λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια ανάπτυξη του τόπου μας. Σε μια ανάπτυξη χωρία αρχές και αξίες, σε βάρος του συλλογικού καλού και του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία στο βουνό Οίτη.

Λήψη του αρχικού συνημμένου αρχείου 1/2/2007

Μεταλλείο: ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ και συνολικά της περιοχής. Μετά από παρέμβαση Μεταλλευτικής εταιρείας, για εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο βουνό της Οίτης, κατ’ αρχήν στη περιοχή του Κουμαριτσίου, ανέκυψε σοβαρότατο ζήτημα για το περιβάλλον και στη περιοχή μας, την ίδια μας τη ζωή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Η εταιρεία, ζήτησε να της αποδοθούν οι εκτάσεις του συνεταιρισμού του «ΚΟΥΒΕΛΟΥ», για να αρχίσει από εκεί τη διάνοιξη των στοών προς το βουνό, αλλά και για να εναποθέτει εκεί τα κάθε είδους απορρίμματα (πετρες, χώματα, σκόνη, κ.λ.π.).

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ:

1) Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «υποσχέθηκε» προφορικά, διατήρηση θέσεων εργασίας από το νυν μεταλλείο της και πιθανά νέες προσλήψεις.

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ προς το συνεταιρισμό Κουβέλου. Εφ’ άπαξ το χρόνο 15.000 Ευρώ, συν 25 λεπτά το τόνο (υπολογίζουν μετάλλευμα 600.000 τόνων για εξόρυξη σε 10 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός θα εισπράττει 30.000 Ευρώ το χρόνο. Μείον το φόρο (29%) 8.700. Καθαρά 21.300 ευρώ (για 44 μερίδια). Κάθε μερισματούχος θα εισπράττει το χρόνο ανάλογα με τα μερίδια που έχει: Έτος Μήνα / Ένα μερίδιο 484 Ευρώ 40,3 Ε / Μισό μερίδιο (1/2) 242 Ευρώ 20,1 Ε / Ένα τέταρτο (1/4) 121 Ευρώ 10,08 Ε / Ένα όγδοο (1/8) 60,5 Ευρώ 5,04 Ε. Έτσι για κάθε Παυλιανίτη μερισματούχο, τίθεται ένα ψευτοδίλλημα. Η μικρή «αύξηση» - χαρτζιλήκι των εισοδημάτων του για 10 χρόνια με αντίτιμο τη καταστροφή της περιοχής, της υποτίμησης της υπάρχουσας ιδιοκτησίας του, της υποθήκευσης του μέλλοντος των παιδιών του και των εγγονών του. Δηλαδή λίγα Ευρώ με αντάλλαγμα την ίδια του τη ζωή.

Επιδιώξεις του Μεταλλείου: Η εταιρεία, μετά τα Δυο Βουνά, για να αυξήσει τα κέρδη της, θέλει τώρα να επεκτείνει τη δράση της στο βουνό ξεκινώντας από το Κουμαρίτσι. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη συνέχεια για οποιοδήποτε νέο κοίτασμα προς το Ξεροβούνι και το χωριό.

Επιπτώσεις στη περιοχή:

1. Καταστροφές στα σπίτια και συνολικά στο χωριό από υποχωρήσεις του εδάφους, που συνήθως προκαλούνται. Πρώτα φυσικά στο Κουμαρίτσι, για ν’ ακολουθήσει η Παύλιανη με την επέκταση των στοών σε νέα κοιτάσματα, (δεν θέλει και πολύ, αφού «φεύγει» και χωρίς στοές).

2. Συνολική καταστροφή του περιβάλλοντος

α) Σημαντική μείωση των νερών και πηγών, αφού θα καταστραφούν υπόγειες λεκάνες και ποτάμια.

β) Αποψίλωση από τα διάφορα δέντρα στη περιοχή, λόγω της αλλαγής των δρόμων του νερού.

γ) Συσσώρευση απορριμμάτων (πέτρες, χώμα, σκόνη).

δ) Ρύπανση του αέρα από τη σκόνη των μεταλλείων και τα καυσαέρια των φορτηγών και «εγκατάσταση» του θορύβου.

ε) Απομάκρυνση κάθε είδους άγριων ζώων.

3. Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης θα κινδυνεύσει, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα, αν τα μεγάλα συμφέροντα «βάλουν κάπου πόδι», δεν σταματούν πουθενά, ούτε σέβονται τίποτα.

4. Θα «θαφτεί» ο αρχαιολογικός χώρος στο Κούβελο, αντί να αναδειχτεί.

5. Η αξία των ακινήτων στη Παύλιανη θα πέσει κατακόρυφα.

6. Οι επισκέπτες θα μειωθούν δραματικά, στη διαδρομή Γοργοπόταμος – Κουμαρίτσι – Παύλιανη – Θερμοπύλες με τη ξεχωριστή φυσική – ιστορική – ιαματική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής. Ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους επαγγελματίες του χωριού.

7. Θα μειωθούν τα νερά του Γοργοπόταμου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη των ιαματικών πηγών.

Η λειτουργία μεταλλείου στη περιοχή είναι μια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς. Η εταιρεία για να εξασφαλίσει τα κέρδη της θα καταστρέψει τη περιοχή. Ο θάνατός μας, η ζωή της. Είναι ο αντίπαλός μας. Ας το πάρει απόφαση. Καμία υπόσχεση, ψευτοδίλλημα, εκβιασμός, απειλή, δωροδοκία δεν πρόκειται να αποδώσει. Δεν ανταλλάσουμε τη ζωή μας. Ο αγώνας μας μπορεί να ακυρώσει τις επιδιώξεις και μεθοδεύσεις της εταιρείας Είναι γνωστό ότι στις τελευταίες κοινοτικές εκλογές όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί που συμμετείχαν, είχαν ως σημαία τους την «ήπια τουριστική ανάπτυξη του χωριού και της περιοχής» και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Καμία υπαναχώρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο πρέπει να απευθυνθεί χωρίς ολιγωρία σε κάθε αρμόδιο, για να ματαιωθεί η επέκταση του μεταλλείου. Νομαρχιακό Συμβούλιο – Περιφερειάρχη – Υπ. Ανάπτυξης, αλλά και Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ Το ζήτημα αφορά κάθε Παυλιανίτη, είτε ζει μόνιμα στο χωριό, είτε έρχεται ως επισκέπτης. Αφορά κάθε πολίτη που επέλεξε το χωριό για να αγοράσει και να κτίσει το εξοχικό του. Κάθε επαγγελματία, που επένδυσε πιστεύοντας την πολιτεία (προγράμματα LEADER) και τους εκπροσώπους της κοινότητας, που ομόφωνα διακήρυτταν χρόνια τώρα, «ήπια μορφής τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον», «προβολή του φυσικού κάλλους», «ανάδειξη επισκεψιμότητας των ορεινών όγκων», κ.λ.π. . Αφορά κάθε πολίτη της Ελλάδας, που αγαπά και σέβεται το περιβάλλον.

Λόγω των αρχαιοτήτων στο Κούβελο και του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων, λόγο έχουν όλοι οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς σε Πανελλαδικό επίπεδο. Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν θετικά οι όμοροι Δήμοι και Διαμερίσματα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και κάθε παράταξη ξεχωριστά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα σε τοπικό και γενικό επίπεδο Kίνηση πολιτών για τη προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟ Δ. Δ. ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας πριν λίγες μέρες, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γοργοποτάμου νωρίτερα, το θέμα της υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείων βωξίτη στην περιοχή του Δ.Δ. Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου από την εταιρία ΕΛΜΙΝ. Η αντίδραση που εκφράστηκε από τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή τους, και η απόφασή τους να μη συναινέσουν στα σχέδια της εταιρίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους. Ελπίζουμε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα, να τους δικαιώσει.

Καθήκον όλων των υπευθύνων είναι η προσέγγιση του προβλήματος τόσο από την οικονομική, όσο κι από την περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές. Το δίλλημα «θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος» δεν υφίσταται και προβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα η προστασία του περιβάλλοντος γενικά δημιουργεί θέσεις εργασίας και μειώνει την ανεργία. Όμως για «να αναλάβουν» κάποιοι «την ευθύνη», όπως γράφηκε, πρέπει να τους δοθεί και ο αντίστοιχος ρόλος. Και προπαντός χρειάζεται προγραμματισμός και σχεδιασμός με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους και με την βοήθεια της οργανωμένης πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της.

Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα έχει κανένα όφελος από επενδυτικές δραστηριότητες, που επιβιώνουν μόνο χάρη στην κατάχρηση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και στην καταστροφή των φυσικών αποθεμάτων. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Τα λένε όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι με την απόφαση της συνέλευσής τους, την οποία σας παραθέτουμε Στέφανος Σταμέλλος, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου συγκεντρωθήκαμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου στο Γοργοπόταμο σε έκτακτη γενική συνέλευση, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πρόθεση της ιδιωτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. να εκμεταλλευτεί υπόγειο μεταλλείο βωξίτη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου».

Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα και τον Πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου Αθανάσιο Δρόσο, αποφασίσαμε ομόφωνα, μετά την αρχική εισήγηση του δευτέρου, να μην αποδεχθούμε την ανωτέρω εκμετάλλευση για τους παρακάτω λόγους:

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ενδεχόμενη εκμετάλλευση θα αλλοιώσει το περιβάλλον με την καταστροφή της υπάρχουσας πλούσιας βλάστησης από θάμνους, έλατα, βελανιδιές και οπωφορόρα δέντρα, με συνέπεια να οδηγηθούμε στο οπτικό αποτέλεσμα της αντίστοιχης επένδυσης στην περιοχή των ?νω Δύο Βουνών, το οποίο παρότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, παραμένει ισοπεδωτικά αλλοτριωμένο.

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Το χωριό μας το οποίο αποκαλείται το μπαλκόνι της Οίτης από κάθε επισκέπτη, αποτελεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο για την αγορά γης όσο και για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών. Στόχος και όνειρο των κατοίκων είναι το χωριό μας να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και τόπο επενδύσεων τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένης της αμφιθεατρικής του θέσης, του ξηρού και υγιεινού κλίματος, του πηγαίου νερού και της χλωρίδας και πανίδας. Η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης στα πόδια του χωριού μας όχι μόνο θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο αλλά και θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη του χωριού ακόμη και από τους κατοίκους.

3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο κοντά στο χωριό μας, με βάση την εμπειρία μας από την γειτονική επένδυση στα ?νω Δυό Βουνά, θα δημιουργήσει ένα νοσογόνο περιβάλλον λόγω ηχορύπανσης και σκόνης που προκαλεί η συγκεκριμένη εκμετάλλευση.

4. ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Η μικρή απόσταση των πηγών ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής μας από την εστία των υπόγειων εργασιών, ενέχει κινδύνους για την διακοπή της ροής υδροδότησης. Λόγω του επικλινούς του εδάφους, η διάνοιξη των στοών θα πλησιάσει τον υδροφόρο ορίζοντα με συνέπεια τη μόλυνση ή την εξαφάνιση των υδάτων.

5. ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ

Ήδη στην περιοχή προς τον ?γιο Νικόλαο, προκαλούνται καταπτώσεις βράχων τους χειμερινούς μήνες. Η πρόσθετη παρέμβαση στην φύση τόσο κοντά, δια των εκρηκτικών, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με συνέπεια την έντονη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχημάτων για κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν ανέμελα στην περιοχή αυτή τους θερινούς μήνες.

6. ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καμία γεωλογική έρευνα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα κτίσματα του οικισμού, εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης από τον τόπο των εργασιών.

7. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα Δυο Βουνά και πάνω, ειδικότερα δε από τη διασταύρωση Δελφίνου μέχρι Αλώνια Κουμαριτσίου είναι προδιαγραφών για μικρά οχήματα. Δεν υπάρχει κανένα υπόστρωμα για μετακινήσεις τέτοιου είδους οχημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα μεταλλεία.

8. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ο χώρος εκμετάλλευσης είναι συνιδιόκτητος και οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν την περιουσία τους.

9. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ασφαλώς δεν ήμαστε αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη με κύριο μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο βαθμό όμως που αυτή δεν γίνεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάποιας περιοχής, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σήμερα αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη πάση θυσία έχει οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση ολόκληρο τον Πλανήτη με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την μόλυνση της ατμόσφαιρας και τελικά τον μελλοντικό κίνδυνο κατάρρευσης και της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ομάδας ΣΤΕΡΝ που έχει προκαλέσει διεθνή προβληματισμό.

10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Η περιοχή Κουμαριτσίου βρίσκεται εντός της ζώνης ειδικής διατήρησης (SPA) άρα δεν πρέπει να επιχειρηθεί η έκδοση αδείας για την εν λόγω εκμετάλλευση (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης).

Για την Γενική Συνέλευση των κατοίκων Κουμαριτσίου: ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Δρόσος







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=801