ΠΥΛΩΝΕΣ
Ημερομηνία Tuesday, March 08 @ 13:24:33 UTC
Θέμα Νησιά


ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Οι βεβιασμένες απόπειρες της ΔΕΗ για την εγκατάσταση αντιαισθητικών πυλώνων για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος 150 kV στα νησιά ?νδρο, Σύρο, Τήνο και Μύκονο, με τακτικές αδιαφανούς ενημέρωσης και τετελεσμένων γεγονότων, προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες στους περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. Οι κίνδυνοι όμως από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και η απειλούμενη υποβάθμιση του Κυκλαδίτικου τοπίου αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Διότι πίσω από τις απαράδεκτες τακτικές της ΔΕΗ διαφαίνεται και ο ανεπαρκής έως ανύπαρκτος ενεργειακός, χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός των Κυκλάδων.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Οι βεβιασμένες απόπειρες της ΔΕΗ για την εγκατάσταση αντιαισθητικών πυλώνων για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος 150 kV στα νησιά ?νδρο, Σύρο, Τήνο και Μύκονο, με τακτικές αδιαφανούς ενημέρωσης και τετελεσμένων γεγονότων, προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες στους περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. Οι κίνδυνοι όμως από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και η απειλούμενη υποβάθμιση του Κυκλαδίτικου τοπίου αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Διότι πίσω από τις απαράδεκτες τακτικές της ΔΕΗ διαφαίνεται και ο ανεπαρκής έως ανύπαρκτος ενεργειακός, χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός των Κυκλάδων.
Με το σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ τα μέλη του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές από τους πολίτες που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί  2000 υπογραφές στη Μύκονο, 1000 στη Σύρο και 300 στη Τήνο. Η εγκατάσταση των πυλώνων βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους των μικρών νήσων γιατί αποτελεί:
1. Βάναυση προσβολή του ευαίσθητου νησιωτικού οικοσυστήματος
2. Απειλή της Δημόσιας Υγείας (παιδική λευχαιμία, καρκίνος)
3. Υποβάθμιση των ιδιοκτησιών στην περιοχή εγκατάστασής τους
Οι κάτοικοι των νησιών ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (2805/4.6.1997) που ακυρώνει το έργο μεταφοράς γραμμών υψηλής τάσης με πυλώνες στα νησιά ?νδρο, Τήνο, Μύκονο και Σύρο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥ     
                    
1. Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών – Γιώργος Ξυδάκης 0289 23980
2. Ένωση Πολιτών Τήνου – Γιώργος Κολλάρος 0932980390
3. Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου – Σοφία Δημακοπούλου 0285 75450
4. Αναπτυξιακός Σύλλογος Μήλου – Αβέρκιος Γαϊτανής 0287 31344
5. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θήρας «ΦΟΙΒΟΣ» Αγγελική Κάπου 0286 71618
6. Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών Καρλόβασι Σάμου–Γιώργος Δανούσης 0273 82225
7. Ένωση Πολιτών Σύρου – Θεόδωρος Ρόμβος 0281 87595
8. Κίνηση Πολιτών Τζιας – Κωστής Μαρούλης 0288 21346
9. Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Βαθύ Σάμου – Νίκος Νόου 0977153271
10. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ικαρίας– Τσουρής Νικόλας 0275 22171
11. Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας – Γαγλίας Ηλίας 0275 23664

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΗ - ΠΥΛΩΝΕΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1993
Η ΔΕΗ αναγγέλλει το έργο σύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτροδότησης με υποθαλάσσιες και εναέριες γραμμές υψηλής τάσης που θα στηρίζονται σε πυλώνες και ιστούς με βοηθητικούς καινούριους υποσταθμούς κατά τόπους. Οι γραμμές θα ξεκινούν από Εύβοια και θα συνδέουν ?νδρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση θα συνεχίζουν προς Πάρο, Νάξο, Σίφνο.

1994
Με παρέμβαση της τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Ελισάβετ Παπαζώη διακόπτονται οι εργασίες, ενώ ζητείται από τη ΔΕΗ να υποβάλλει εμπεριστατωμένη μελέτη για εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτροδότησης. Παράλληλα ξεκινούν οι πρώτες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που συνειδητοποιούν την επιβάρυνση που θα προκαλέσει το έργο στο περιβάλλον και στην υγεία τους.

1995
Ακολουθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ και αρνητικές αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με παράλληλες προσφυγές από πολίτες της Σύρου και της Μυκόνου στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τελικά το έργο ακυρώνεται με την απόφαση 2805/97 από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με το σκεπτικό ότι: «Στα ευπαθή οικοσυστήματα των μικρών νήσων των Κυκλάδων, μόνο ήπια τεχνικά έργα και παρεμβάσεις δύνανται να χαρακτηριστούν ως βιώσιμα και επιτρεπτά», προστασία που πηγάζει από το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος.

1998
Η ΔΕΗ όμως στερούμενη οποιασδήποτε ευαισθησίας προς το περιβάλλον επανέρχεται με μια ελάχιστα αλλαγμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Απορρίπτει οποιονδήποτε άλλο εναλλακτικό τρόπο κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια επικαλούμενη υψηλό οικονομικό κόστος και πετυχαίνει νέα προέγκριση  από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

2000
Ενώ ο Δήμος ?νω Σύρου και πολίτες της Μυκόνου έχουν καταθέσει νέες προσφυγές στο ΣτΕ, η ΔΕΗ επανέρχεται και ζητάει από την ολομέλεια του ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Ε΄ Τμήματος και την εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης.
Τελικά το ΣτΕ ακυρώνει την απόφαση του Ε΄ Τμήματος και  ενώ απαγορεύει την εγκατάσταση στα νησιά που έχουν κάνει προσφυγές, ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης στα νησιά ?νδρο και Τήνο.
Είναι όμως δυνατόν μια διοικητική πράξη να ακυρώνεται μερικώς;

 1ο Τεύχος

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=8