Χίος ανεμογεννήτριες
Ημερομηνία Sunday, May 13 @ 09:15:10 UTC
Θέμα Χίος


ANEMOΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Του Γιάννη Ν. Μισετζή (giannis@misetzis.gr)

Μια προσωπική άποψη για την εγκατάσταση 180 ανεμογεννητριών στο νησί μας.



Είναι αναγκαία η αντικατάσταση μέρους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως αυτή της επικείμενης επένδυσης στη Χίο, καλό θα είναι να εξετάζονται με λεπτομέρεια οι παράμετροι, για να γνωρίζουμε την ωφέλεια ή τη βλάβη την οποία θα υποστούμε οι κάτοικοι αυτού του νησιού.

Συζητείται έντονα μόνο η ωφέλεια που θα προκύψει από αυτήν την επένδυση, χωρίς ίσως να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα ωφελήσει από ενεργειακής άποψης, μόνο την Στερεά και Ηπειρωτική Ελλάδα, ίσως και την γείτονα Τουρκία και κανέναν άλλον.

Υπολογίζεται να τοποθετηθούν 180 ανεμογεννήτριες συνολικής παραγόμενης ισχύος 360 MW. Ο σχετικός νόμος του Υπ. Ανάπτυξης σήμερα προβλέπει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Χίος πλαφόν παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές σε ποσοστό 30% του μεγίστου ισχύος της ενέργειας που παράγεται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ. Αυτό ισχύει για λόγους προστασίας και σταθερότητας του δικτύου λόγω της αυξομείωσης της παραγωγής των αιολικών πάρκων που εξαρτάται άμεσα από την ένταση των ανέμων. Με την τοποθέτηση των 180 ανεμογεννητριών προβλέπεται η παραγόμενη ενέργεια να διοχετεύεται με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Εύβοια και από εκεί στον κεντρικό κορμό της χώρας.

Αν μάλιστα τροφοδοτούμαστε και με υποθαλάσσιο καλώδιο και συμβεί ζημιά σε αυτό, τότε μπορεί και να μείνουμε χωρίς ηλεκτρισμό ακόμα και για ένα μήνα. Για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την επένδυση σαν αντισταθμιστικό όφελος για τον Καταναλωτή δεν γεννάται καν θέμα. Το 2008 η ΔΕΗ μαζί με την νέα μηχανή του εργοστασίου που τοποθετείται τώρα θα παράγει 51MW. Με δεδομένο το πλαφόν του 30% θα μπορούν να παράγονται 15,3MW μάξιμουμ συνολικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές στο νησί.

Στο Νομό Χίου αυτήν την στιγμή λειτουργούν 37 ανεμογεννήτριες συνολικής παραγόμενης ισχύος 8,55MW. ?ρα η Χίος με περαιτέρω εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών των 2MW υπερκαλύπτει το πλαφόν του 30 % σε αιολική ενέργεια. Κάποιοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι ο τόπος εγκατάστασης τους αποτελείται μόνο από παλιόπετρες και έτσι ουδεμία επιβάρυνση θα υπάρξει για την αισθητική ενός ήδη άσχημου τοπίου.

Θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι πολλοί άνθρωποι, εκεί που άλλοι βλέπουν άχρηστες παλιόπετρες βλέπουν Μνημεία της Φύσης και των Ανθρώπων. Μιλάμε για οικολογική ωφέλεια από την χρήση τους, και δεν σκεφτόμαστε τους τόνους του μονοξειδίου του άνθρακα που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, από τις χιλιάδες ώρες λειτουργίας των πλοίων και των φορτηγών αλλά και όλων των μηχανημάτων που θα εργαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η επένδυση. Δεν σκεφτόμαστε την ηχορύπανση από τις εργασίες αλλά και από την μετέπειτα λειτουργία τους.

Ακόμα και τα αποδημητικά πουλιά, θα αποφεύγουν το νησί μας. Η τοποθέτηση 180 ανεμογεννητριών στην Χίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Κανείς επίσης δεν μπορεί να δεσμευτεί για το τι θα απογίνουν τα κουφάρια των ανεμογεννητριών όταν αυτές θα τελειώσουν τον κύκλο της ζωής τους έστω και σε 30 χρόνια.

2 πυλώνες φωτισμού ύψους 20 μέτρων ξηλώθηκαν από την πίστα του αεροδρομίου μας πριν δέκα χρόνια και ακόμα βρίσκονται σάπιες, αφημένες σε δημοτικό χώρο στάθμευσης της οδού Ι. Χρήστου πίσω από το αεροδρόμιο. Τέλος θα προκληθεί μείωση της αξίας των ακινήτων στα χωριά που βρίσκονται στον άξονα της επένδυσης και σε αυτά της Δυτικής Χίου που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης και υπογείωσης των καλωδίων. Κανείς δεν θα θέλει να περνάει μέσα από βιομηχανικό τοπίο για να πάει για ξεκούραση στη Βολισσό ή για φαγητό στο Πιτυός τις Κηπουριές και τη Σιδηρούντα.

Ας δούμε όμως και τα πιθανά οφέλη για τη Χίο αυτής της επένδυσης. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα των Δήμων από το ποσοστό συμμετοχής τους στις ανεμογεννήτριες. Θα είναι περίπου 2.000.000€ τον χρόνο. Κανένα όμως ποσόν και κανένα αντάλλαγμα δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις ανεπανόρθωτες ζημιές που θα υποστεί το περιβάλλον της Χίου από τους εκβραχισμούς , τις εκσκαφές και την σκυρόδεση των βάσεων των ανεμογεννητριών, αλλά και της υπόγειας μεταξύ τους σύνδεσης. Κανείς δεν εξασφαλίζει την επιτυχία και την βιωσιμότητα της επένδυσης μετά από τριάντα χρόνια, ούτε και την δια βίου συντήρηση τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμβάντα όπως αυτό στο Μαρμάρι Εύβοιας προ δεκαετίας.

Ένα επιχείρημα είναι ότι θα δουλέψουν εκατοντάδες άνθρωποι για την κατασκευή των αιολικών πάρκων και όλοι θα απορροφηθούν από την Χίο. Μα ακόμα και να θέλαμε δεν έχουμε τόσους διαθέσιμους τεχνικούς και εργάτες. Οπότε είναι προφανές ότι αλλοδαποί εργάτες με τα μισά μεροκάματα θα μετακινηθούν από άλλα μέρη της Ελλάδας και όταν τελειώσει η επένδυση τουλάχιστον το 30% με 40% από αυτούς θα μείνει μόνιμα στην Χίο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και το εργατικό δυναμικό της.

Ένα ακόμα επιχείρημα είναι ότι θα σκυροδετηθούν χιλιάδες κυβικά μπετόν και θα κερδίσουν από αυτό πολλά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Είναι όμως βέβαιο ότι όπως σε όλα τα μεγάλα έργα, ο εργολάβος, θα στήσει κοντά στην περιοχή του έργου νόμιμα, τουλάχιστον δύο λατομεία και μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος για να μπορέσει να ελαχιστοποιήσει το κόστος παραγωγής. Το ίδιο θα συμβεί και με τα γερανοφόρα οχήματα ,τα ειδικά φορτηγά που χρειάζονται για την μεταφορά τους , ακόμα την διαμονή και την τροφή των ανθρώπων που θα εργάζονται σε αυτές. Όσον αφορά το μετέπειτα ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει την συντήρηση των ανεμογεννητριών, αυτό δεν θα ξεπερνά τα 30 άτομα και για τις 180 ανεμογεννήτριες.

Η Χίος χρειάζεται ανάπτυξη και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Χρειάζεται όμως ήπιας μορφής ανάπτυξη. Αν θέλει η Κεντρική Διοίκηση να μην απογυμνωθούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου καλό είναι να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και αν θέλει να κάνει κάτι ωφέλιμο, μπορεί να επιδοτήσει τις μεταφορές, να μειώσει περαιτέρω το ΦΠΑ και τις Ασφαλιστικές Εισφορές και πολλά άλλα και όχι να μας θυμάται μόνο για να στέλνει τη σαβούρα της στα παρθένα νησιά μας.

Αφού θέλουμε εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας ας στήσουμε τις 180 ανεμογεννήτριες στον Παρθενώνα και στο Λυκαβηττό ή ακόμα και στη Μύκονο, το νησί των ανέμων. Η Χίος χρειάζεται ανάπτυξη που να μην υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας. Με την κατασκευή κατάλληλων υποδομών και την ανάπτυξη του μαζικού και εναλλακτικού τουρισμού μπορούμε να πενταπλασιάσουμε την εισροή του τουριστικού εισοδήματος. Προσωπικά τίθεμαι υπέρ της ανάπτυξης των αναγκαίων για το νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με μέτρο. Σαν κάτοικος της Χίου, θα δεχόμουν για παράδειγμα την ανάπτυξη 20 ίσως και 30 ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία του νησιού αλλά ως εκεί. Εκατόν ογδόντα είναι πάρα πολύ μεγάλο μέγεθος για το νησί μας. Εξάλλου αν θέλουμε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης για οικονομικά ανταλλάγματα, μπορούμε να δεχθούμε γιατί όχι, και τα τοξικά απόβλητα με πολλαπλάσια οφέλη αυτών από τις ανεμογεννήτριες.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=782