Η κερκυραϊκή ανακύκλωση
Ημερομηνία Wednesday, May 02 @ 23:09:40 UTC
Θέμα Νησιά


ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ?ρθρο του Δημήτρη Φαναριώτη, σχετικά με την πορεία της ανακύκλωσης συσκευασιών και τα πρώτα συμπεράσματα από την εκτίμηση των ποσοστών επιτυχίας για τους πρώτους 9 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε η εταιρία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Κέρκυρα 30 4 2007Οι ανησυχίες μας για τους λανθασμένους χειρισμούς και το κακό ξεκίνημα που έγινε με την προσπάθεια για ανακύκλωση συσκευασιών, όπως είπαμε, για μια ακόμη φορά επαληθεύτηκαν. Αντί να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή σημασία στο μοίρασμα των σάκων ανακύκλωσης και να στηθεί όπως προβλέπεται, μια μεγάλη εκστρατεία διαρκείας η οποία θα διαφήμιζε διαρκώς τον Ιερό θεσμό της ανακύκλωσης, ο ίδιος ο Σύνδεσμος και όσοι την διαχειρίστηκαν έπραξαν σαν να ήθελαν να την υποβαθμίσουν.

Από την αρχή, η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και τελείως αδικαιολόγητη: Ενώ είχαν πει ότι από την πρώτη Γενάρη θα μοιραζόταν οι ειδικοί σάκοι για την σπιτική ανακύκλωση, είχε πάει Απρίλης και τότε κάλεσαν τους περιβαλλοντικούς συλλόγους. Είχε μεγάλη σημασία να ξεκινήσουν ταυτόχρονα ορισμένα πράγματα όπως το μοίρασμα των σάκων, η τοποθέτηση των κάδων και η διαφήμισή τους (που είχε αρχίσει προ πολλού και αποκορυφώθηκε μόνον προεκλογικά). Αντί να αναθέσουν στους περιβαλλοντικούς συλλόγους το μοίρασμα των σάκων, όπως στην αρχή είπαν, το ανέθεσαν στην αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Κερκυραίων. Το μοίρασμα των σάκων θα γινόταν από εθελοντές. Το πρώτο που πρότειναν όλοι οι σύλλογοι ήταν να συμμετάσχουν μαθητές των σχολείων διότι έτσι θα βρισκόταν και αρκετά χέρια για να καλυφθούν όλες οι περιοχές, αλλά ο σύνδεσμος το δεν το επέτρεψε.

Ερώτηση: Γιατί να μην επιτρέψει σε μαθητές να συμμετάσχουν; Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προέβλεπε το πρόγραμμα να διατεθεί ως αμοιβή σε όσους θα τους μοίραζαν (40 λεπτά τον σάκο). Η Αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου, κάλεσε τότε πολλούς συλλόγους, όχι μόνον τους περιβαλλοντικούς αλλά και άλλους. Όμως δεν κάλεσαν και δεν αποδέχτηκαν την συνεργασία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας. Γιατί; (το καταγγέλλουμε αυτό). Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και ζητήσαμε να μας συμπεριλάβουν στην λίστα. Τηλεφωνικά μας έλεγαν ότι κατέγραψαν το αίτημά μας, αλλά ποτέ δεν μας κάλεσαν και ποτέ δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε κατευθείαν με τους αρμόδιους γιατί συνεχώς «ήταν απασχολημένοι» ή «έλειπαν». Διαβλέπαμε τους κινδύνους από την καθυστέρηση και την πολύ κακή οργάνωση, αλλά δεν μας έδιναν καν, την ευκαιρία να πούμε την γνώμη μας, να συμμετάσχουμε και να βοηθήσουμε. Αποφασίσαμε να δώσουμε «τόπο στην οργή» και να μην δώσουμε απάντηση και συνέχεια σχετικά με την «ανεξήγητη» αυτή αδιαφορία του συνδέσμου προς την ΠΕ.Π.ΚΕ. Έτσι και αλλιώς εκείνη την εποχή, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη 100% στις εκλογές και κανείς δεν πρόσεχε τις διαμαρτυρίες μας. Τα περιβαλλοντικά θέματα λίγο παρακολουθούνται σε περίοδο εκλογών γιατί υπερκαλύπτονται στα ΜΜΕ από τις πολιτικές διαφημίσεις. (Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο των εκλογών προσπαθούν διάφοροι να περάσουν, ότι δεν μπόρεσαν να περάσουν …υπογείως την υπόλοιπη τετραετία. Έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να περάσουν απαρατήρητοι).

Αργότερα μάθαμε ότι τελικά, σχεδόν όλοι οι σύλλογοι «αποκαρδιώθηκαν» και αποχώρησαν από το μοίρασμα των σάκων.

Γιατί άραγε αποχώρησαν; Αναρωτήθηκε κανείς; Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πως τα πήγαν μια χαρά; Μήπως ο ίδιος ο Σύνδεσμος και η αναπτυξιακή εταιρία, με την συμπεριφορά τους, τους έκαναν να αποχωρήσουν; Μήπως αυτό επεδίωκαν; Μήπως δεν ήθελαν να μπουν στην επίπονη διαδικασία της πραγματικής ανακύκλωσης;

Για κάποιους η ανακύκλωση αποτελεί μια «μεγάλη αγγαρεία», επειδή έχουν καλοσυνηθίσει στο ανεξέλεγκτο θάψιμο των σκουπιδιών, σαν μια εύκολη και γρήγορη λύση; Αν όχι γι’ αυτό, τότε γιατί δεν την «έσπρωξαν» να …«τσουλήσει»; -Υπερβολική και παρατραβηγμένη η ερώτηση αυτή θα έλεγε, ίσως κανείς.

-Ναι, ε; Και τότε, γιατί η αναπτυξιακή και ο Σύνδεσμος δεν «έβαλαν τις φωνές» και δεν έκαναν καμία ανακοίνωση ότι δεν έχουν «χέρια» για τους σάκους και να επιμείνουν ξανά και ξανά, μέχρι να ευαισθητοποιήσουν τους πάντες, πράγμα το οποίο και όφειλαν καθώς διατέθηκαν γι’ αυτό πάρα πολλά χρήματα;

Αντί αυτού, …αγρόν ηγόρασαν. Δεν έδωσαν δεκάρα τι θα απογίνει με τους σάκους. Δεν φώναξαν, δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν μας ανησύχησαν, δεν κάλεσαν τους πολίτες ξανά και ξανά. Οι σάκοι απ’ ότι μαθαίνουμε δεν έχουν μοιραστεί ακόμη, εκτός από πάρα πολύ λίγους. Την μια καλεί ο σύνδεσμος τους συλλόγους να συμμετάσχουν στο μοίρασμα των σάκων, μετά από λίγο τους διώχνει με …τρόπο η αναπτυξιακή και μετά από όλα αυτά, κατηγορεί τους πάντες ότι δεν στήριξαν την ανακύκλωση!

Πολύ …ωραία τακτική. Φταίμε κιόλας! Τι έγινε στην συνέχεια;

Μόλις τότε, ξεκίνησε η περίοδος των εκλογών… Ήταν μια πολύ καλή δικαιολογία για να σταματήσουν τελείως την διαδικασία παράδοσης των σάκων. Το μόνον που συνέχισαν να κάνουν, ήταν να πανηγυρίζουν ότι: *Κάναμε «Εργοστάσιο Ανακύκλωσης» Ο κόσμος ακόμα και σήμερα, όταν μαθαίνει ότι δεν πρόκειται για «εργοστάσιο» αλλά απλά για έναν χώρο συγκέντρωσης και το κοντινότερο εργοστάσιο βρίσκεται στην …Στερεά Ελλάδα και ότι κάποια υλικά θα πρέπει να σταλούν στην Γερμανία, δυσπιστεί και για ότι άλλο ακούσει περί ανακύκλωσης. *Έχουμε τον «καλύτερο ΧΥΤΑ στην Ελλάδα» Αυτό το δεύτερο …Μαργαριτάρι, έρχεται να …στολίσει το πρώτο και να επισφραγίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία, ο οποίος είχε μάθει την αλήθεια μέσα από 20 τουλάχιστον μέχρι σήμερα δημοσιεύματα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και άλλων, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος είχε επισκεφτεί μαζί μας τον ΧΥΤΑ και μπορέσαμε να του δείξουμε τα μαύρα ρυάκια των λημμάτων που είναι κρυμμένα. Αυτά τα δύο παραπλανητικά συνθήματα (καθαρότατα προεκλογικά συνθήματα) «πούλαγε» ο σύνδεσμος και τα πρόβαλλε, μέσα από διαφημίσεις πληρωμένες από τα λεφτά της ανακύκλωσης, Προεκλογική προπαγάνδα έκαναν, αντί να μας κάνουν «πλύση εγκεφάλου» με διαρκείς διαφημίσεις για την χρήση των κάδων και των σάκων. Μετά τις εκλογές, ως δια …μαγείας οι παραπάνω …επιτυχίες του συνδέσμου, σταμάτησαν να διαφημίζονται στα ΜΜΕ και από τότε, απόλυτη σιγή, μέχρι και σήμερα. Καμία διαφήμιση της ανακύκλωσης, καμία προσπάθεια για μοίρασμα σάκων. Η δικαιολογία ήταν πιο εύκολη μετά τις εκλογές από ότι πριν. (Ποιος να ασχοληθεί τώρα με …τέτοια πράγματα; Εδώ ο κόσμος χάνεται).

Επί δύο μήνες, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, η πόλη είχε μείνει τελείως παρατημένη, στην τύχη της. Σκουπίδια αμάζευτα για πολύ καιρό. Τα λουλούδια που είχε φυτέψει η απερχόμενη δημοτική αρχή, σε εκείνες τις «άχαρες γλάστρες», που σπάζανε με το παραμικρό, ( ευτυχώς τώρα τις αλλάζουν) έμειναν τελείως απότιστα μέχρι που ξεράθηκαν όλα. Περίμενε μήπως κανείς, να έχει καλύτερη τύχη μια δουλειά σαν την ανακύκλωση που θέλει και μια ιδιαίτερη φροντίδα, μεγάλη υπομονή και πάνω απ’ όλα διαρκή προσπάθεια; ?δικα. Κανείς δεν έδωσε σημασία στις θέσεις και τις προτάσεις μας, μέχρι που ήλθε η Μεγάλη Εβδομάδα και έγινε η κατάληψη του ΧΥΤΑ (…άγια η ώρα) από τον Σύλλογο Τεμπλονίου και τους κατοίκους. Τότε και μόνον τότε, άρχισαν όλοι να διαισθάνονται τι πραγματικά συμβαίνει. Μόνον τότε κάποιοι κατάλαβαν ότι υπήρχαν πολλά πράγματα στα οποία θα έπρεπε να δώσουν από καιρό πριν σημασία και δεν έδωσαν, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε αδιέξοδο την Μεγάλη Εβδομάδα. Το αδιέξοδο, ευτυχώς, «ξύπνησε» το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που έχει ο άνθρωπος μέσα του σε πολλούς από τους αιρετούς της σημερινής αυτοδιοίκησης, και δεδομένης της καλής θέλησης που φαίνεται να έχουν οι νέες διοικήσεις του Δήμου Κερκυραίων και της Νομαρχίας, Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας πιστεύει ότι, αν επενδύσουμε στο ενδιαφέρον για συνεργασία όλων, μα, όλων των φορέων των Μη Κυβερνητικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Και εννοούμε συνεργασία όλων με όλους, όχι οι μισοί από εδώ και οι άλλοι μισοί από εκεί. Όλοι, όλοι μαζί σαν κοινωνία

___ 9 μήνες ανακύκλωση___

Συμπεράσματα από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα: Σώσαμε ..300 δένδρα! 1500 τόνοι (και όχι 1700 διότι οι 200 ήταν σκουπίδια ανακατεμένα) σε εννιά μήνες, είναι σίγουρα σημαντικό που ανακυκλώθηκαν. Από τους 1500, όμως, οι 1350 ήταν, βασικά, μόνο χαρτόνι συσκευασιών (και όχι χαρτί). Δεν ήταν άλλο από τα χαρτόνια συσκευασιών των σούπερ μάρκετ. Όλοι βλέπουμε με πόση επιμέλεια διπλώνουν τα χαρτόνια τους οι επιχειρήσεις αυτές, κάνοντας πανεύκολη την συλλογή τους με (πολύ προσεκτική) διαλογή στην πηγή. Ακριβώς! Ένα είδος διαλογής χαρτονιού στην πηγή κάνουν τα σούπερ μάρκετ, έχοντας βρει από μόνα τους την σωστή λύση. Τα δίνουν πακεταρισμένα και σε μεγάλες ποσότητες, έτοιμα, για συμπίεση. «Λουκούμι» και «στο πιάτο» που λέμε. Είναι να μην σταλούν εύκολα για ανακύκλωση; Να πως η διαλογή στην πηγή, κάνει πανεύκολη την διαδικασία ανακύκλωσης. Αποδεικνύεται εδώ η αξία του συστήματος διαλογής στην πηγή και το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας του. Επίσης διαφάνηκαν τα μειονεκτήματα του …ανάμεικτου συστήματος, το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση απέτυχε 100%. Η παραπάνω σύγκριση των δύο συστημάτων, την οποία ο … «από μηχανής Θεός» μας επέτρεψε να κάνουμε, τα … «είπε όλα» από μόνη της. Αν θέλουμε, δηλαδή να ξεκινήσουμε να έχουμε επιτυχία σε κάποιο ανακυκλώσιμο προϊόν (ή προϊόντα) πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ουσιαστικό διαχωρισμό των κάδων, ώστε να γίνεται εκεί η διαλογή. Ξεκινώντας από τα βασικά θα μπορούμε αργότερα να ξεχωρίσουμε και τα υπόλοιπα. Οι υπάρχοντες κάδοι μπλε και πράσινοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις ή τέσσερις κατηγορίες. Τις προτάσεις που προέκυψαν μετά από εκτενή έρευνα που κάναμε πανελλήνια έχουμε επανειλημμένα προτείνει στον σύνδεσμο και ευχής έργο θα ήταν να ληφθούν, έστω και τώρα, υπόψη.

___Τελικά:___

Οι μόνοι που ανακύκλωσαν ήταν τα Σούπερ Μάρκετ! συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις αυτές. 1500 τόνοι, αποτελούν μόλις το 1% του συνόλου των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας. (Αν λάβουμε υπόψη και το λιόστο που είναι στερεό και πρέπει να το υπολογίσουμε, το 1%, γίνεται κάτω από 0,5%). Αν γινόταν σωστοί χειρισμοί εκ μέρους του συνδέσμου θα είχε κατευθείαν 5 – 7% επιτυχία και θα ήταν μια βιώσιμη επιχείρηση με κέρδος, ικανή να πληρώνει τα έξοδα της και να αναπτύσσεται με τα κέρδη, αγοράζοντας κάδους και διευρύνοντας καθημερινά τις δραστηριότητές της. Πως θα πληρωθούν, τώρα, 15 εργάτες, τα λειτουργικά κόστη και πως θα συντηρηθούν τα μηχανήματα, όταν η εταιρία μέρα με την μέρα, …«μπαίνει μέσα», χάνοντας τους κάδους, τον εξοπλισμό και τα κέρδη της;

Δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε. Ο καθησυχασμός είναι σε βάρος της ίδιας της ανακύκλωσης. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το τίποτα γιατί ξεχνάμε τις ανάγκες και χάνουμε τον στόχο. Οι φανφαρισμοί πρέπει να τελειώσουν. Ρεαλιστικά: το μόνο που καταφέραμε σε 9 μήνες, (και αυτό χάρη στα σούπερ μάρκετ, όχι χάρη στον σύνδεσμο) είναι να σώσουμε (προσεγγιστικά) καμιά …τριακοσαριά δένδρα από τα τροπικά δάση. ( πόσα δένδρα χρειάζονται για 1350 τόνους χαρτονιού;). Σπουδαία δουλειά, όλος αυτός ο κόπος και τα χρήματα. Από άποψη ρύπανσης στο νησί που αφορά την ζωή και το μέλλον μας, μηδέν. Καμία μείωση της συνολικής ρύπανσης, επιτεύχθηκε, με το να μη θάψουμε 1350 τόνους χαρτονιού (και μια μηδαμινή ποσότητα. πλαστικού).

 Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε θερμά, τον σύνδεσμο και τον Δήμο Κερκυραίων: Να ανασυγκροτήσουν τα πάντα με κεντρικό στόχο την: «ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ» ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και να επιστρατεύσουν τους πάντες και τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Τέρμα τα χλιαρά ημίμετρα. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης σοβαρής ρύπανσης που μας απειλεί και δρα σαν τον χειρότερο εχθρό μας. Στην βράση κολλάει το σίδερο.

Δημήτρης Φαναριώτης, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ΚέρκυραςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=764