Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ
Ημερομηνία Wednesday, May 02 @ 22:50:43 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα Γενική Συνέλευση μελών της ΒΙΟΖΩ μπροστά σε πολλά οξυμένα προβλήματα και κρίσιμες αποφάσεις.

Μας τα παίρνουν από παντού με την ακρίβεια και τους τόκους. Καταστρέφουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον. Θέλουν να καταργήσουν την δυνατότητά μας για επιλογή προϊόντων. Θέλουν να μας επιβάλουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μεταλλαγμένων. Θέλουν να μας φιμώσουν, γιατί τους αποκαλύψαμε. Νομοθετούν Οργανώσεις Καταναλωτών πλήρως ελεγχόμενες από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Θα τους αφήσουμε ; Μετατροπή των μη κυβερνητικών Οργανώσεων Καταναλωτών σε εξαρτημένες από την εκάστοτε κυβέρνηση οργανώσεις καταναλωτών, προβλέπει το προσχέδιο νόμου, που κατέθεσε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Μήνυση ενάντια στον πρόεδρο του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ γιατί έλεγχε τα πιστοποιητικά των παραγωγών και ενημέρωνε τους καταναλωτές, προχώρησαν παραγωγοί, που συνελήφθησαν να εξαπατούν τους καταναλωτές, πωλώντας τους προϊόντα δήθεν βιολογικά, με προφανή στόχο να φιμώσουν την φωνή της ΒΙΟΖΩ. Η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου προτείνει να επιβληθούν όρια επιμόλυνσης σε φυτοφάρμακα στα βιολογικά προϊόντα. Σήμερα δεν υπάρχουν όρια μια και ότι είναι επιμολυσμένο δεν είναι βιολογικό. Επίσης η ίδια διεύθυνση προτείνει να καταργηθεί η δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν οπωρολαχανικά, όσπρια κλπ από χύμα (χύδην) συσκευασίες, αλλά όλα να είναι συσκευασμένα, στα καταστήματα. Και τις δύο προτάσεις τις έστειλε για «διαβούλευση» σε επιλεγμένους παραγωγούς και πιστοποιητικούς οργανισμούς της αρεσκείας της, αγνοώντας τους ΒΙΟ-καταναλωτές. Δεν θεωρεί ότι η ΒΙΟΖΩ πρέπει να έχει άποψη! Η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται αυξανόμενη. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και καθημερινά αυξάνονται οι ρύποι του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα μεταλλαγμένα μένουν στο απυρόβλητο των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι χημικοί ρύποι βρίσκονται στην πλειοψηφία των αγαθών, που χρησιμοποιούμε. Οι τράπεζες και οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, έχουν βάλει για τα καλά τα χέρια τους στις τσέπες μας και μας τις αδειάζουν πριν καλά καλά καταλάβουμε ότι έχουν χρήματα μέσα. Η ζωή μας έχει γίνει μία μονότονη ατομική απομόνωση. Τα καθημερινά προβλήματα είναι τόσα πολλά, τα άγχη τόσα μεγάλα, που δεν αφιερώνουμε χρόνο για σκέψεις αλλαγών. Μένουμε απομονωμένοι με τους λύκους γύρω μας. Υπάρχουν λύσεις; Ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο και μια νέα συμμετοχική διαδικασία προτείνεται στην συνάντηση του Σαββάτου. Η βασική ιδέα ξεκινάει από τις μέλισσες. Ας ξεφύγουμε από τις «μάζες» των απομονωμένων κι ας δημιουργήσουμε σμήνη μελισσών για κάθε πρόβλημα, για κάθε ζήτημα. Δεν είμαστε «μάζα» είμαστε άνθρωποι ! Ας είμαστε όλοι εκεί. Ας το συζητήσουμε.

Γιωργάκης Κωστής

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΖΩ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» - «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» στην συνεδρίασή του στις 3 Απριλίου 2007, αποφάσισε η αναβληθείσα Εκλογο-Απολογιστική & Καταστατική Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2007 στις 2:00 μμ, στον κήπο της «ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ» Ευγ. Καραβία 23 και Πάτμου, Πατήσια Αθήνα. (Η οδός Καραβία ξεκινά από την φοιτητική εστία στην Πατησίων και καταλήγει στον σταθμό του Ηλεκτρικού «Κάτω Πατήσια»). Στο τέλος της Συνέλευσης θα ακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις κατά θέμα. Θα δημιουργηθούν ομάδες, που θα συζητήσουν και προβληματιστούν σε όποιο θέμα νομίζουν

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Όπως έχει ήδη οριστεί από το ενημερωτικό για τη Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ, αλλά και όπως είναι λογικό από τη ροή της συζήτησης θα προκύψουν μια σειρά θεμάτων όπως βιολογικά προϊόντα, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, ρύπανση, το απρόσωπο της ζωής μας και η ανάγκη για επικοινωνία, σκέψεις και ανάγκη δημιουργίας νέων μορφών συμβίωσης. Θέματα που λίγο πολύ αφορούν όλους μας. Για το λόγο αυτό η ΒΙΟΖΩ ανοίγει τις πόρτες της ακόμα περισσότερο και καλεί όσους ενδιαφέρονται σε μια ανοιχτή συζήτηση συνάντηση στο πέρας της ΓΣ. Καθώς η συνάντηση αυτή στοχεύει πρώτα απ όλα στη γνωριμία και στην έκφραση των αναγκών μας, δεν θα έχει κάποια αυστηρή δομή και κανόνες. Μια βασική (πρωταρχική) σκέψη είναι να δημιουργηθούν από τη ροή της συζήτησης και από τις ανάγκες, που θα εκφραστούν, ομάδες (τραπέζια) συζήτησης. Έτσι, αυτοί που ως προτεραιότητά τους βάζουν το θέμα ποιότητα τροφής μπορούν ελεύθερα να συγκεντρωθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να ανταλλάξουν τις γνώμες τους. Βαθύτερος στόχος είναι η συνειδητοποίηση του ότι η κατάσταση που βιώνουμε μέχρι τώρα ως ατομική αφορά όλους μας και ως τέτοια χρήζει αντιμετώπισης από κοινού. Έτσι λέξεις «κλειδιά» της ανοιχτής αυτής συνάντησης μπορεί να είναι «ποιότητα τροφίμων», «βιολογικά προϊόντα», «περιβάλλον», «ακρίβεια τράπεζες», «κοινή συμβίωση, σχέσεις και επικοινωνία» (οικοκοινότητα, κοινόβια κ.α. μορφές), χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η θεματολογία που θα προκύψει θα περιοριστεί σε αυτά και μόνο. Μπορεί κάλλιστα να προστεθούν και άλλα θέματα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκφραστούν. Όποιος έλκεται από τα ζητήματα αυτά και νοιώθει ότι η κατάσταση μας καλεί σε δράση, είναι ευπρόσδεκτος στη συνάντησή μας αυτή, φέρνοντάς μαζί του διάθεση για συνδιαλλαγή και για πραγματική επικοινωνία. "Καλύτερα να βάλεις ένα μυρμήγκι να μετακινήσει ένα βουνό παρά να βγει η φήμη ότι το βουνό είναι αμετακίνητο" (Μπ. Μπρέχτ).

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

ΒΙΟΖΩ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org,

Ιστοσελίδα: www.biozo.org

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=763