Καρκινογόνο γάλα
Ημερομηνία Tuesday, May 01 @ 10:20:03 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Βόσκοντας διοξίνες. Καρκινογόνο γάλα δίνουν τα πρόβατα κοντά στη Χαλυβουργία Βόλου.

Επικίνδυνα επίπεδα διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών ανιχνεύονται στο γάλα προβάτων που έβοσκαν περιμετρικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, κοντά στο Βόλο. Oι μετρήσεις, αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, αφορούν πέντε κοπάδια με 150- 200 πρόβατα το καθένα. Μέχρι την Πέμπτη κανείς αρμόδιος δεν είχε αποκαλύψει πού διοχετευόταν το γάλα. Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» προτείνουν την απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης στις επιβαρημένες περιοχές και την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών. «Μετά κι από τις μετρήσεις θα συνεχίσουμε να δεσμεύουμε και να καταστρέφουμε το γάλα.

Σε ό,τι αφορά το κρέας, έχει απαγορευτεί στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής», δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μεργιαλής. «Ήδη ελήφθησαν και δείγματα από νερό γεωτρήσεων και βρυσών βιομηχανιών και θα ακολουθήσει η λήψη δειγμάτων σε κρέας από τα κοπάδια εντός και εκτός της επιβαρημένης περιοχής. Βάση των νέων αποτελεσμάτων θα καθορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες», είπε.

Αναλύσεις στο Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (ΕΦΑΜΑΔ) του «Δημόκριτου» έδειξε σοβαρή επιβάρυνση των κτηνοτροφικών προϊόντων με διοξίνες στα κτηνοτροφικά προϊόντα και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), ανθεκτικούς, οργανικούς ρύπους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η συγκέντρωση των PCBs είναι 20 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Φτάνουν τα 22,60 πικογραμμάρια ανά γραμμάριο λίπους, ενώ η συνήθης συγκέντρωση στο πρόβειο γάλα ελληνικής προέλευσης δεν ξεπερνά το 0,5-1,0 pg/g λίπους. Η συνολική συγκέντρωση διοξινών και PCBs φτάνει τα 27,15pg/g λίπους, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 6 pg/g. «Οι υψηλές συγκεντρώσεις PCBs που ανιχνεύτηκαν δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση της περιοχής κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα αλλά και από τη λειτουργία υψικαμίνων», αναφέρει έγγραφο του Δημόκριτου. Οι επιστήμονες είναι ζητούν να γίνουν μετρήσεις διοξινών και PCBs και στο έδαφος, τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα.

(πηγή: news.in.gr, 27/04/07)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=762