Σύλληψη αρκούδας
Ημερομηνία Saturday, April 28 @ 20:21:58 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/04/2007

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ!

Πρωτοποριακό πρόγραμμα με τη χρήση δορυφορικών ραδιοπομπών.Ξημερώματα Σαββάτου 21.04.07, ο ενήλικος αρσενικός αρκούδος βάρους περίπου 180 κιλών έδειξε για τρίτη συνεχόμενη βραδυά την αδυναμία του στο μέλι επισκεπτόμενος μια μελισσοκομική μονάδα στα δάση των Γρεβενών. Εκεί όμως τον περίμενε ένα ειδικό σύστημαπαγίδευσης που είχε τοποθετήσει η ερευνητική ομάδα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης«Καλλιστώ». Αφού το ζώο ναρκώθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας, τοποθετήθηκε σε αυτόδορυφορικό κολάρο νέας γενιάς, που επιτρέπει, με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και καταγραφή της θέσης του ζώου, σχεδόν κάθε μια ώρα. Η αρκούδα αυτή ανήκει στον υποπληθυσμό της Ανατολικής Πίνδου που υπολογίζεται σε περίπου 40 ζώα.

Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, για να ερμηνεύσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των αρκούδων της περιοχής λόγω της κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά», μήκους 36 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος, στο τμήμα αυτό, διασχίζει σημαντικό βιότοπο της καφέ αρκούδας και σε απόσταση μόλις 2-3 χλμ από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Βάλια Κάλντα). Η επίδραση της όχλησης στις συνήθειες και τις μετακινήσεις της αρκούδας από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού, αποτελεί αντικείμενο ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και το οποίο συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Η τοποθέτηση δορυφορικών ραδιοπομπών από τουςεπιστήμονες της οργάνωσης σε άτομα αρκούδας, για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους, θα είναι το κύριο ερευνητικό αντικείμενο στο πρωτοποριακό αυτό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόγραμμα. Εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες, στην ερευνητική ομάδα της«Καλλιστώ» μετέχει και ο Dr. John Beecham, αμερικανός ειδικός, που έχει στο ενεργητικό του τη σύλληψη και ραδιοπαρακολούθηση 1.600 αρκούδων!

Η «Καλλιστώ» είναι σήμερα ο μοναδικός φορέας που υλοποιεί ανάλογα προγράμματα παρακολούθησης στην Ελλάδα και διαθέτει στο δυναμικό της τους πιο έγκυρους και έμπειρους ειδικούς επιστήμονες, σε θέματα διατήρησης μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα-λύκος). Εκτός από τα Γρεβενά και την οροσειρά της Πίνδου, δραστηριοποιείται ακόμα στην Οροσειρά της Ροδόπης, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετέχει σε πρόγραμμα προστασίας της καφέ αρκούδας, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε Βούλγαρους ειδικούς: Συγκεκριμένα, μεταξύ 25ης και 27ης Απριλίου, στο Παρανέστι Δράμας, πραγματοποιείται τριήμερη επίσκεψη είκοσι (20) περίπου εκπροσώπων της Δασικής Υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών τηςγειτονικής χώρας, προκειμένου να γίνει επίδειξη των δραστηριοτήτων της «Καλλιστώ» σε θέματα που αφορούν στην διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες: - Για την σύλληψη και επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693 - Για την τριήμερη επίσκεψη των Βούλγαρων στο Παρανέστι Δράμας και την Οροσειρά Ροδόπης: Σπύρος Ψαρούδας, 6999-915200

Η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και της βιοποικιλότητας σε ορεινές περιοχές.

ΚΑΛΛΙΣΤΩ Νικηφόρου Φωκά 5 54621 Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 25 25 30 Φαξ: 2310 27 21 90

www.callisto.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=757