Τα νησιά στη σκιά των γιγάντων
Ημερομηνία Friday, April 20 @ 22:40:41 UTC
Θέμα Νησιά


?ρθρο της Μαρίας Λίλα.

Τα σχέδια για μαζική «εισβολή» ανεμογεννητριών στο Αιγαίο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.«Ξεδιπλώνεται μπροστά μας το πιο εφιαλτικό σενάριο για τον τόπο μας. Οι 87 ανεμογεννήτριες που προτάθηκαν για τη Σέριφο αποτελούν την πιο μεγάλη ηθελημένη οικολογική καταστροφή σε όλη τη Μεσόγειο», λέει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Σερίφου κ. Αγγελική Συνοδινού.

«Θα αλλοιωθεί όλη η εικόνα του νησιού και θα πεθάνει ο τουρισμός. Εδώ, δεν επιτρέπονται ηλιακοί συλλέκτες και πισίνες και θα κυκλωθούμε από τεράστιες κατασκευές που προκαλούν θόρυβο και βλάπτουν την υγεία;» υποστηρίζει η δήμαρχος, έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των κατοίκων της Σερίφου που έχουν προσφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να απορριφθεί η πρόταση για την εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 260 MW - όσο ρεύμα παράγει δηλαδή ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η περίπτωση της Σερίφου δεν είναι μοναδική: Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη δημιουργία αιολικών πάρκων - μαμούθ σε πολλά νησιά του Αιγαίου - ξεπερνούν τα 5.400 MW, δηλαδή πάνω από το 50% της σημερινής ηλεκτροπαραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ - προκαλούν «τσουνάμι» αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους. Στη Σκύρο έχει προταθεί η δημιουργία 17 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 517 MW.

«Το εναλλακτικό ρεύμα πουλιέται στη ΔΕΗ ακριβά και έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι αδιαφορούν για τις συνέπειες. Αν περάσει η πρόταση, θα υποβαθμίσει το νότιο τμήμα του νησιού σε βιομηχανική ζώνη και θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή όπου ζει το περίφημο σκυριανό άλογο», λέει ο κ. Κρητικός, μέλος της κίνησης πολιτών για την προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ανεμογεννήτριες από τη Σέριφο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τον Πολύαιγο θα παράγουν ρεύμα που θα δίνεται με υποβρύχια καλώδια στο διασυνδεδεμένο δίκτυο του Λαυρίου. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι το έργο θα αποφέρει στον Δήμο 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά τα 20 έτη λειτουργίας του πάρκου στη Σέριφο. Υπάρχει πρόβλημα... «Οι 87 ανεμογεννήτριες στη Σέριφο και τα 17 αιολικά πάρκα στη Σκύρο είναι θέμα προβληματισμού», παραδέχεται και ο πρόεδρος της ελληνικής επιστημονικής ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. «Δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα αισθητικής, όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι γίνεται οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Ας ακούσουν όσοι τώρα φωνάζουν τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας που πλήρωσαν με καρκίνους το εργοστάσιο της ΔΕΗ για να παίρνουμε όλοι μας ρεύμα. Στο Αιγαίο έχουμε το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε όλη την Ευρώπη μετά την Αγγλία. Αν καλύπταμε όλες τις ανάγκες μας από την αιολική ενέργεια θα χρειαζόμασταν μόλις 39.000 στρέμματα, δηλαδή το 0,03% της επιφάνειας της Ελλάδας».

Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν προταθεί εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και αρκετές έχουν λάβει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας συνολικής ισχύος 5.467,09 MW. Σε βραχονησίδες Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, σημειώνουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιων πάρκων σε ακατοίκητες περιοχές του Αιγαίου - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αγίου Γεωργίου, έξω από το Σούνιο, όπου έχει προταθεί η εγκατάσταση 24 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 70 MW. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν καθυστερήσεις - αυτή τη φορά λόγω γραφειοκρατίας. «Περιμένουμε τώρα 6 με 8 μήνες την προκαταρκτική περιβαλλοντική εξέταση και αξιολόγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Σπύρου, μέλος του Δ.Σ. της ενδιαφερόμενης εταιρείας. «Οι γνωμοδοτήσεις του 95% των φορέων είναι θετικές, αλλά εμπλέκονται περί τους 17 φορείς εκ των οποίων 2 - 3 δεν έχουν ακόμη απαντήσει. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε όμως για κωλυσιεργία, επειδή πρόκειται για έργο που δεν έχει ξαναγίνει, με τα υποβρύχια καλώδια να φθάνουν μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο».

ΤΑ ΝΕΑ , 17/04/2007 http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18814&m=N13&aa=1

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=748