Τεράστια Αιολικά Πάρκα στα νησιά, του Δημήτρη Πράσσου
Ημερομηνία Tuesday, April 10 @ 21:16:53 UTC
Θέμα Νησιά


Με δεδομένες τις υψηλές επιδοτήσεις και την κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, οι Κυκλάδες αρχίζουν να αντιμετωπίζονται ως ενεργειακό "Ελντοράντο".

Ενδεικτικό είναι ότι τα σχέδια που μέχρις στιγμής έχουν διαρρεύσει, μιλούν για την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων δυνατότητας παραγωγής 400 MW και την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου για μεταφορά της ενέργειας στο Λαύριο.
«Καταλαβαίνετε σε τι αντίφαση έχουμε περιέλθει όταν τόσα χρόνια ζητούσαμε αυτό το καλώδιο για να έχουμε ρεύμα στις Κυκλάδες και να μην χρειαζόμαστε τόσα εργοστάσια παραγωγής. Και τώρα γίνεται το καλώδιο, όχι όμως για να εισάγουμε ρεύμα, αλλά για να εξάγουμε» δήλωσε ο Έπαρχος ?νδρου κ. Γιάννης Μαλταμπές, υποστηρίζοντας ακόμα ότι «δεχόμαστε επίθεση ...ενδιαφέροντος» από μεγάλα κεφάλαια που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μαλταμπές δήλωσε, πάντως, ότι υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα της παραγωγής ενέργειας από ήπιες πηγές, έσπευσε όμως να διευκρινίσει: «Ειδικά για το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πιο ήπιες μορφές και κυρίως να εφαρμόσουμε τη ντιρεκτίβα της Ε.Ε. που λέει ότι πρέπει να καλύψουμε το μάξιμουμ της δικής μας κατανάλωσης. Όχι να παράγουν τα νησιά μας ρεύμα για να τροφοδοτήσουν το δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας ή και της Ευρώπη ακόμα, μιας και όλα τα δίκτυα είναι πλέον συνδεδεμένα».
Η αντίθεση του επάρχου της ?νδρου εστιάζεται, κυρίως, στην κλίμακα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων και στην αισθητική επιβάρυνση που πρόκειται να επιφέρουν στα νησιά. «Δεν μπορεί στις Kυκλάδες να απαγoρεύoυμε κτίρια ύψους άνω των επτάμισι μέτρων και να επιτρέπουμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 107 και διαμέτρου 65 μέτρων. Μην τρελαθούμε τελείως» είπε χαρακτηριστικά.
«Τελικά πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνώντες. Πώς τα θέλουν τα κυκλαδονήσια; Τα θέλουν τουριστικούς προορισμούς ή τα θέλουν για να παράγουν ενέργεια;» δήλωσε για το ίδιο θέμα ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Σιγάλας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές είναι ορθή πρακτική, αλλά - όπως είπε - χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός που να συνυπολογίζει το περιβάλλον, το μέγεθος και τον προσανατολισμό των νησιών.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα μετατρέψουμε σε Μεγαλόπολη και να εγκαταλείψουμε την παραδοσιακή τουριστική δραστηριότητα κι αυτό το μεγάλο φυσικό κάλλος» τόνισε.

Πηγή: Κοινή Γνώμη, 3.4.200712ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=726