Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με τη Μονή Μεγίστης Λαύρας να προωθούν από κοινού, την κατασκευή μεγάλου Αιολικού Πάρκου Ανεμογεννητριών στο Βουνό.
Το σημαντικότερο είναι ότι η αμφιλεγόμενη αυτή επένδυση προωθείται μυστικά, χωρίς να έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο σκυριανός λαός για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της –και κυρίως για τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Οι επενδυτές «τάζουν» μεγάλα χρηματικά ποσά στους έχοντες τη χορτονομή, προκειμένου να παραχωρήσουν τη γη τους για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.
Την ίδια στιγμή, ο εξ ορισμού εκπρόσωπος των συμφερόντων του τόπου, Δήμος Σκύρου –και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος- αντί να καλέσει τους δημότες να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τελευταίο ελεύθερο φυσικό οικοσύστημα της Σκύρου, προωθεί σιωπηρά την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, επιπόλαια συντασσόμενος με τα «επιχειρήματα» των ιδιωτών «επενδυτών»!
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
# Αντί να σχεδιασθεί έγκαιρα η συνδυασμένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Αιολική, Ηλιακή, Βιοενέργεια, Γεωθερμία), ανάλογα με τις ανάγκες, τις αντοχές, τις ιδιαίτερες μορφολογικές συνθήκες, το φυσικό κάλλος, την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής ξεχωριστά, τελικά στην Ελλάδα η εκμετάλλευση –αποκλειστικά και μόνο της αιολικής ενέργειας- θεωρήθηκε από τους ιθύνοντες «πανάκεια», λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί για την προσαρμογή στη κοινοτική οδηγία που επιβάλλει την αύξηση του ποσοστού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε 20% μέχρι το 2010.
# Δεδομένου ότι τα μέσα (τεχνολογία και κεφάλαια) για τη κατασκευή αιολικών πάρκων βρίσκονται στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και εγχωρίων μεγαλοεπιχειρηματιών, η ελληνική πολιτεία τους προσφέρει «γη και ύδωρ», αφειδώς και ατάκτως, υποθηκεύοντας το μέλλον των σημαντικότερων περιοχών της Ελληνικής Περιφέρειας.
# Η 15χρονη εμπειρία της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Ολλανδία, Δανία κλπ.), αποδεικνύει ότι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένας εξαιρετικά δαπανηρός και αναποτελεσματικός τρόπος για το περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Π.χ. στη Γερμανία δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να αντικατασταθεί έστω και ένας συμβατικός ή πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! Στη Μεγ. Βρετανία και στη Γερμανία, παρά τη χρήση της αιολικής ενέργειας οι δείκτες μόλυνσης παραμένουν στα ίδια επίπεδα! Εκατό διαπρεπείς καθηγητές στη Γερμανία, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες πολλών κατοίκων που περιγράφουν τις ζωές τους ως αφόρητες, όταν εκτίθενται στις ακουστικές και οπτικές επιδράσεις των αιολικών πάρκων, αλλά και την αυξανόμενη καταστροφή της φύσης και του πολιτισμικού και ιστορικού χαρακτήρα των περιοχών όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, κατέληξαν μετά από έρευνα, στο συμπέρασμα ότι η αιολική ενέργεια δεν έχει καμία σημασία για τα ενεργειακά ισοζύγια και τα ισοζύγια των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου.
# Στη χώρα μας κάθε επένδυση για κατασκευή αιολικών πάρκων χρηματοδοτείται κατά 70% είτε από κονδύλια των ανάλογων προγραμμάτων της Ε.Ε (Κ.Π.Σ.), είτε από κρατικά κονδύλια μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Μόνο το 30% της επένδυσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια των ιδιωτών. Η παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά πάρκα θα πωλείται στη ΔΕΗ πιο ακριβά από ότι η ΔΕΗ την πουλάει στους οικιακούς καταναλωτές). Με αυτά τα δεδομένα η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 7-8 χρόνια το πολύ. Από εκεί και πέρα τα έσοδα είναι πλέον καθαρά κέρδη !! Με δύο λόγια, μικρό κόστος επένδυσης, γρήγορο και μεγάλο κέρδος ! Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ενώ ο στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εγκατάσταση 3372 ΜW μέχρι το 2010, στις 31-3-2006 είχαν ήδη δώσει άδεια παραγωγής για 4715 αιολικά ΜW, ενώ περιμένουν την έγκρισή τους αιτήσεις για επιπλέον 8160 ΜW!
# Μία ανεμογεννήτρια των 3 MW, έχει τρία πτερύγια διαμέτρου 90 μ., φθάνει σε ύψος τα 150 μ. περίπου και ζυγίζει 380 τόνους χωρίς τα θεμέλια της. Για τα θεμέλια των ανεμογεννητριών απαιτείται η εκσκαφή τρύπας μεγάλων διαστάσεων. Η θεμελίωση της απαιτεί περίπου 475 κυβ. μέτρα οπλισμένο μπετόν βάρους 1200 τόνων. Γύρω από κάθε μία ανεμογεννήτρια δημιουργείται πλάτωμα περίπου 700 τετρ. μέτρων. Για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (μεταφορά των τμημάτων της κλπ.) θα χρειασθεί να κατασκευασθούν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης για βαρέα οχήματα.
# Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες συγκεντρώνεται σε ειδικούς υποσταθμούς υψηλής τάσης. Επομένως, πρέπει να κατασκευασθεί και υποσταθμός συλλογής της παραγόμενης ενέργειας στη Σκύρο. Ακόμη, για τη μεταφορά της ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες στον υποσταθμό, θα απαιτηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων. Και αν τα καλώδια είναι εναέρια θα χρειασθούν εκατοντάδες στήλες για τη στήριξη τους, ενώ αν είναι υπόγεια πρέπει να γίνει εκσκαφή χαρακωμάτων πολλών χιλιομέτρων. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι σε ένα αιολικό πάρκο, για να μην επηρεάζει η μία ανεμογεννήτρια την άλλη, πρέπει να τοποθετούνται μεταξύ τους σε αποστάσεις κατά μέσο όρο 5-6 φορές τη διάμετρο των πτερυγίων τους (δηλαδή ανά 500 μέτρα). Αν πάρουμε ως παράδειγμα τη Σκύρο, τότε για 100 ανεμογεννήτριες τοποθετημένες σε ευθεία γραμμή, θα χρειασθούν συνολικά 50 χιλιόμετρα!
# Η οπτική ενόχληση από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ανεμογεννητριών είναι δεδομένη. Ας δούμε όμως τι γίνεται και με την ακουστική ενόχληση:
Μελέτες που έχουν γίνει στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν Ολλανδίας, έχουν αποδείξει ότι η λειτουργία των ανεμογεννητριών παράγει θόρυβο, ο οποίος γίνεται ενοχλητικός από τα 400 έως τα 1900 μέτρα –και ίσως ακόμη μακρύτερα, ανάλογα με την ένταση του ανέμου). Ο ήχος τους έχει έναν ωστικό χαρακτήρα, τον οποίον οι κάτοικοι πλησίον αιολικών πάρκων στην Ευρώπη περιγράφουν σαν το θόρυβο ενός ατελείωτου τραίνου. Επίσης ανακαλύφθηκε ότι δημιουργείται και ένας ήχος χαμηλής συχνότητας (απόηχος). Η δημιουργούμενη ακουστική όχληση εξηγεί την υψηλή παρενόχληση και την απώλεια της ποιότητας του ύπνου των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών.
ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΥΡΟ
# Η Σκύρος, με το αξιόλογο αιολικό δυναμικό, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει της προσοχής των «αετονύχηδων» επενδυτών. Εξ ου και τα συχνά πήγαινε-έλα μελετητών, μηχανικών, επενδυτών κλπ. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις -από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί- στις παραγωγικές δραστηριότητες των σκυριανών (τουρισμός, κτηνοτροφία κλπ.), στο περιβάλλον αλλά και στην καθημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα –τελικά στην ίδια τη ζωή μας;;;
# Απειλείται με καταστροφή το τελευταίο ελεύθερο φυσικό οικοσύστημα του νησιού. Εκεί όπου ζουν χιλιάδες αιγοπρόβατα, όπου έχει βρει καταφύγιο το Σκυριανό Αλογάκι, εκεί που υπάρχει το περίφημο δάσος με τα σφεντάμια, εκεί όπου ντόπιοι και επισκέπτες χαιρόμαστε τη φύση. Στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Οι γιγαντιαίες υπερκατασκευές, ο υποσταθμός συγκέντρωσης της παραγόμενης ηλεκτρ. ενέργειας, η διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων δρόμων για βαρέα οχήματα, τα χιλιόμετρα των καλωδίων (σε στύλους ή σε χαρακώματα), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του Βουνού. Καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα, ενώ ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει αρνητικά την κτηνοτροφία. Ήδη εξετάζεται η επίδραση των αιολικών πάρκων στη αναπαραγωγική ικανότητα των ζώων.
# Όταν η Σκύρος έχει παραχωρήσει τόσες περιοχές για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας (Κάμπος Τραχύ, Θεοτόκος, Τρείς Μπούκες, Παγιά, Ραντάρ, Λιμιονάρι, Νότες), δεν είναι εγκληματικό να παραδοθεί στις κερδοσκοπικές ορέξεις των όποιων επενδυτών και το τελευταίο αγνό κομμάτι του νησιού;;
# Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα αναπτυχθούν σε τόσο μεγάλη έκταση θα είναι ορατές και από Βορά και από Νότο. Αυτό, σε συνδυασμό με τον θόρυβο που μεταφέρεται σε μεγάλη απόσταση, θα επιδράσουν αρνητικά στην σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα του τόπου, στον Τουρισμό. Για παράδειγμα, σε έκθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, που εκπονήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ουαλίας το 1999, επισημαίνεται άτι σε τουριστικές περιοχές της Ουαλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες, παρατηρήθηκε μια μέση μείωση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 30% κατά τη πρώτη δεκαετία!!
Η δε Υπηρεσία Προστασίας της Υπαίθρου της Αγγλίας, σε αναφορά της προς την κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα είναι μια μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προτείνεται να δημιουργούνται σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές!
# Η διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας υπολογίζεται στα 20 χρόνια. Τι θα γίνει λοιπόν, όταν μετά από 20 χρόνια εγκαταλείψουν στη Σκύρο ένα «δάσος» άχρηστων ανεμογεννητριών να ρυπαίνει το περιβάλλον ;; Ποιος θα μαζέψει τότε τις «ανεμογεννήτριες-σκουπίδια»;; Εννοείται ότι οι «επενδυτές», οι οποίοι εν τω μεταξύ θα έχουν αποκομίσει ένα τεράστιο κέρδος, θα έχουν αποχωρήσει.
# Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Σκύρου ; Όχι, βέβαια! Η παραγόμενη ενέργεια θα συλλέγεται στον υποσταθμό και θα διοχετεύεται –μέσω υποθαλασσίου καλωδίου- στο κέντρο διαχείρισης δικτύου της ΔΕΗ (πχ. Στο Αλιβέρι), προς πώληση!!!
# Όσον αφορά τέλος τις θεωρίες περί «δημιουργίας θέσεων εργασίας» και περί εισπράξεως μεγάλου ποσού ως αντισταθμιστικό τέλος από το Δήμο Σκύρου, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Πρώτον, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι τέτοιες γιγάντιες και πολύπλοκες κατασκευές μπορούν να αναληφθούν από ντόπιους. Δεύτερον, η κατά- βολή του περίφημου αντισταθμιστικού τέλος του 2% στους Δήμους, έχει κριθεί αντισυνταγματική με την απόφαση 611/2004 του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα κι αν ίσχυε όμως, οι δημοτικοί άρχοντες θα έπρεπε να αναλογισθούν αν αξίζει η είσπραξη κάποιου ευτελούς ποσού, μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση του έργου στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες και στο φυσικό περιβάλλον.
Η πλειονότητα των κατοίκων της Σκύρου ούτε καν υποψιάζεται ότι κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να μετατρέψουν το Βουνό σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή και εγκατάσταση τεράστιου πάρκου ανεμογεννητριών. Ο Δήμος Σκύρου, ο κ. Δήμαρχος και οι 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι ουδέ προς στιγμήν μπήκαν στο κόπο να ενημερώσουν αναλυτικά το σκυριανό λαό για τα σχέδια των «επενδυτών» και για τα πιθανά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μιας τέτοιας «επένδυσης». Οι αποφάσεις για ένα τέτοιο μείζον θέμα, είναι δυνατόν να λαμβάνονται ερήμην των κατοίκων;;
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν θεμιτό και ωφέλιμο να γεμίσουν το Βουνό με τέτοιες γιγάντιες κατασκευές, αλλάζοντας άρδην ότι έχει ταυτίσει στο νου του τόσο ο ντόπιος κάτοικος όσο και ο επισκέπτης του νησιού με το «φαινόμενο Σκύρος».
Εμείς πιστεύουμε ότι άλλος πρέπει να είναι ο δρόμος:
Να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την φυσιογνωμία της και το φυσικό περιβάλλον. Να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κάλλος του νησιού, τα σπουδαία ιστορικά μνημεία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του οικισμού και την πλούσια παράδοση. Έτσι νομίζουμε ότι πρέπει να σταθεί ο τόπος στους σύγχρονους καιρούς, προσδοκώντας οφέλη. Πρέπει να κρατήσουμε τη Σκύρο τόσο όμορφη και ξεχωριστή, όσο μας τη κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Έτσι θα πρέπει να τη βρουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενεές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία κανενός αιολικού πάρκου, πριν γίνει εξαντλητική συζήτηση σε ανοιχτές συγκεντρώσεις των κατοίκων !!
Ακολουθούν υπογραφές
(βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων)
19/07/06 Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν.
www.inskyros.gr/
12ο Τεύχος