Δελτίο τύπου της ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 01:37:20 UTC
Θέμα Σέριφος


Όχι στα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα!                 
Η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΧΩΔΕ προσφέρει όλη την Ελλάδα αδιακρίτως σε Γάλλους, Ιάπωνες, Αμερικάνους και εγχώριους επενδυτές για να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα στο όνομα της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να καλύψει την ανικανότητα και την απραξία της

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών δημοσιευμάτων , περί υποβολής  πλήθους αιτήσεων για την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στον ελληνικό χώρο , κυρίως στο Αιγαίο και ειδικότερα  στη Σέριφο.
 Ο όμιλος  Κοπελούζου από κοινού με τον όμιλο Σαμαρά προωθεί την εγκατάσταση 400 ΜW στα  νησιά  ?νδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεση τους μέσω Σύρου με το Λαύριο.
 Η θυγατρική εταιρία του ομίλου  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  - ΑΙΟΛΙΚΗ  ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ  Α.Ε. υπέβαλε  ήδη τις σχετικές αιτήσεις για αδειοδότηση σε πέντε [5] περιοχές στη Σέριφο .Προτίθεται δε να προχωρήσει  σε ένα μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο στο νοτιοδυτικό Αιγαίο που θα αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.
 Η συνδυασμένη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού  θα αναπτυχθεί και στα νησιά Μήλο, Κίμωλο και Πολύαιγο με υποβρύχια καλώδια και τελικό προορισμό το Λαύριο.
 Σύμφωνα με τα σχέδια του ομίλου για  την Σέριφο προβλέπεται να εγκατασταθούν  87 ανεμογεννήτριες, ύψους  100 μέτρων έκαστη, συνολικής ισχύος 261 MW. Αποσιωπούν βέβαια να μας πουν ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες πρέπει να έχουν απόσταση 500 μέτρων  μεταξύ τους με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το μισό νησί. Το δέλεαρ για τον Δήμο Σερίφου αναμένεται να είναι τα 2 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως  από την λειτουργία του αιολικού πάρκου.
Η απάντηση του Δήμου Σερίφου εν τούτοις ξεκαθαρίζει την κατάσταση με το πρακτικό υπ' αριθμ. 2/16-01-2007 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου, όπου:
1. Ο Δήμος Σερίφου είναι αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί της Σερίφου.
2. Αποφασίστηκε να σταλεί  αίτηση εναντίωσης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία θα αναλύονται τα επιχειρήματα του Δήμου.
3. Αποφασίστηκε να ανατεθεί σε δικηγόρο η παρακολούθηση της υπόθεσης και όταν θα χρειαστεί να ασκηθούν τα νόμιμα ένδικα μέσα .
Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αίτηση εναντίωσης που έστειλε ο Δήμος Σερίφου:

Δήμος Σερίφου
ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ 
17-01-07    
Αρ.Πρωτ.200
Προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

« Κύριοι,
       Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ΔΕΝ επιθυμεί την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Σέριφο. Το νησί μας βρίσκεται σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης  και τυχόν αδειοδότηση από πλευράς σας θα μετατρέψει την Σέριφο σε βιομηχανική ζώνη ,θα υποβαθμιστεί πλήρως το νησί και από τόπος ποιοτικών διακοπών θα γίνει 'Πτολεμαΐδα' του Αιγαίου σύμφωνα με το άρθρο της  Καθημερινής της 25-11-2006.
Η συνολική εγκαταστημένη ισχύς στη ΔΕΗ Σερίφου είναι 6 MW και  η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση τους θερινούς μήνες είναι 3MW και η αιτούμενη άδεια είναι για 261MW.. ..»

Συγκρίνοντας  τα μεγέθη καταλαβαίνουμε την υπερβολή.
Ο κ. Σουφλιάς απείλησε τις τοπικές κοινωνίες να μην αντιδράσουν ,διότι «οφείλουν να διευκολύνουν την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .»
Από την άλλη ,ανακάλυψε και το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών την ώρα που πρωτοστατεί για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών οικοσυστημάτων με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Όλοι συμφωνούμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η σοβαρότερη  απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης  και ότι οφείλουμε να επενδύσουμε  στις ΑΠΕ.
Οι λάθος χωροθετήσεις όμως και τα υπερμεγέθη πάρκα που απαξιώνουν τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές των κυκλαδίτικων νησιών και τις μετατρέπουν σε κερδοφόρες «βιομηχανικές» ζώνες προς όφελος λίγων ισχυρών επιχειρηματιών  δεν είναι η λύση.
Εμείς θα αγωνιστούμε στο πλευρό όλων αυτών που θα αντισταθούν στους  κάθε είδους καιροσκόπους που μυρίστηκαν χρήμα. και παράλληλα θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τους πλέον ενδεδειγμένους αειφορικούς τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τέτοιες λανθασμένες και ληστρικές πολιτικές.
Το βασικό συστατικό της ενεργειακής αυτονόμησης των νησιών πρέπει να ξεκινάει από την καταρχήν σωστή διαχείριση και μείωση των υπερβολικών καταναλώσεων από την αλόγιστη χρήση.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιώτη για εγκατάσταση μικρών αυτόνομων μονάδων για εκμετάλλευση με βασικό στόχο τη μείωση της οικιακής κατανάλωσης.
Κάθε κοινωνία μπορεί να προσδιορίσει τις ενεργειακές της ανάγκες και  με μελέτη που θα συνδυάζει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα είναι εφικτό να αυτονομηθεί μια νησιωτική περιοχή, αφού χρειάζονται μερικές δεκάδες στρέμματα γης για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο  .
5/2/07                                                                Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    



12ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=682