Βραχυκύκλωμα στα αιολικά πάρκα
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 01:20:37 UTC
Θέμα Κύθνος


Η ΔΕΗ τα δημιούργησε πρώτη, αλλά έπεσε σε λήθαργο, της Μαρίας Λίλα

Αιολικά Πάρκα: Μέχρι το 1994 διέθετε το 87% του παραγόμενου ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται στο 8%, με τον ιδιωτικό τομέα να κατέχει το 92%

«Από πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ έγινε καταϊδρωμένη ουραγός! Πρώτη στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, εγκατέστησε αιολικό πάρκο το 1982 στην Κύθνο αλλά μετά το 1994 έπεσε σε βαθύ λήθαργο. Μέχρι τότε διέθετε το 87% του παραγόμενου ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται στο 8% με τον ιδιωτικό τομέα να κατέχει το 92%».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης περιγράφει πώς η ΔΕΗ εγκατέλειψε ουσιαστικά την προσπάθεια για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). «Η ΔΕΗ άνοιξε τον δρόμο και μετά αποχώρησε, υπέρ των ιδιωτών». Το 1994 απελευθερώθηκε η παραγωγή ενέργειας και σήμερα από τις 747 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε όλη τη χώρα μόλις οι 130 ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ από την ονομαστική ισχύ των 661 Μεγαβάτ που παράγουν στη ΔΕΗ αντιστοιχούν μόλις τα 40.

Όπως όλα δείχνουν η ΔΕΗ τρέχει να προλάβει τώρα το τρένο, από το οποίο μόνη της αποφάσισε να κατέβει. «Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλο πρόβλημα και γι' αυτό βλέπετε στα νησιά τις ανεμογεννήτριες να υπολειτουργούν. Εξαιτίας των ελλείψεων δεν γίνεται καλή συντήρηση, οι πιο πολλές είναι παλιές και επιβραδύνεται η λειτουργία τους. Τώρα δεν μένει τίποτε άλλο παρά να επιτευχθεί ο στόχος του 23% για να περιοριστούν οι ρύποι. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καλυφθούν από εξειδικευμένο προσωπικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Πιλαλίδης. Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2010 να καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 20% τουλάχιστον από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως η πλέον εφικτή και συμφέρουσα λύση προβάλλεται η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, όμως η ΔΕΗ μένει ακόμη στο επίπεδο των προθέσεων.

Υπολειτουργούν τα πάρκα. «Δεν υπάρχουν βάρδιες στις ανεμογεννήτριες και δεν είναι επιτηρούμενες. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στη φάση της εγκατάστασής τους και αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότερες έχουν μια 15ετία που εγκαταστάθηκαν συμβαίνει ορισμένες φορές να υπολειτουργούν τα αιολικά πάρκα της ΔΕΗ στα νησιά. Εκεί δουλεύουν κυρίως ντιζελογεννήτριες και υπάρχει ο φόβος να βγουν εκτός λειτουργίας αν πέσει η ισχύς κάτω από το 40%», παραδέχεται από τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ ο κ. Παναγιώτης Πληγορόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών, κ. Παναγιώτης Ευσταθίου παραδέχεται μεν ότι η ΔΕΗ έμεινε πίσω στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ωστόσο, όπως λέει, στόχος της επιχείρησης είναι μέσα στην επόμενη οκταετία το ποσοστό της στην παραγόμενη από τα αιολικά πάρκα ηλεκτρική ενέργεια να φθάσει το 23%.

Με ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η κατασκευή από τη ΔΕΗ αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.500 Μεγαβάτ. «Το κόστος εγκατάστασης για την παραγωγή ισχύος ενός μεγαβάτ είναι σήμερα ένα εκατομμύριο ευρώ. Γι' αυτό το λόγο βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με ιδιώτες, ώστε να καταλήξουμε στα πλέον πρόσφορα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία κατά 50% με ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου», λέει ο κ. Ευσταθίου.

Η ΔΕΗ διαθέτοντας μόλις το 8% στην αγορά της αιολικής ενέργειας σήμερα αγοράζει το υπόλοιπο 92% από ιδιώτες προς 73 ευρώ τη Μεγαβατώρα στην ηπειρωτική χώρα και προς 85 ευρώ στη νησιωτική.

Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και όμιλοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες, όμως η ΔΕΗ εξακολουθεί να βάζει φρένο, διά της γραφειοκρατίας, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ, κ. Νίκος Βασιλάκος.


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ
Στην Κύθνο το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης
Στο νησί της Κύθνου εγκαταστάθηκε το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης. Το αποτέλεσαν πέντε ανεμογεννήτριες των 20 Κιλοβάτ η καθεμία. Το πάρκο αναβαθμίστηκε το 1990 και οι ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από άλλες 5 με ισχύ 33 Κιλοβάτ η κάθε μία. Αυτές λειτουργούν σήμερα με σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά και η αποδιδόμενη ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 165 Κιλοβάτ.

Ωστόσο η μεγαλύτερη απογοήτευση για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο νησί προήλθε από τη μεγαλύτερη σε ισχύ ανεμογεννήτρια των 500 Κιλοβάτ, η οποία εγκαταστάθηκε το 1994 και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες όταν μάλιστα κοντά της εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα 100 Κιλοβάτ.

Για αρκετά χρόνια η ανεμογεννήτρια κατάφερνε να κλείνει τον ντιζελοσταθμό του νησιού και ο ηλεκτρισμός που χρειαζόταν εξασφαλιζόταν από αυτήν. Σήμερα όπως διαπιστώνουν οι ντόπιοι αλλά και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας έχει εγκαταλειφθεί κάθε σοβαρή προσπάθεια και το αιολικό πάρκο της Κύθνου καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό σε παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια που φθάνει μόλις και κατά καιρούς στο 5%.


Μόνο το 3% της ηλεκτροπαραγωγής καλύπτει η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ για το 2005 ο ηλεκτρισμός που καταναλώσαμε στη χώρα προήλθε κατά 66% από λιγνίτη, κατά 15,8% από φυσικό αέριο, κατά 11% από υδροηλεκτρισμό, κατά 6,8% από πετρέλαιο και τέλος κατά 3% από τις ανεμογεννήτριες.

«Στην Ελλάδα η αιολική ενέργεια καλύπτει μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής όταν στη Δανία το ποσοστό ξεπερνά το 30% κι ενώ είναι ευρύτατα γνωστά τα οφέλη από την αιολική ενέργεια σε περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο», υποστήριξε ο υπεύθυνος για θέματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας της Γκρίνπις, κ. Δημήτρης Ιμπραήμ.

«Η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ εξακολουθεί να είναι μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή - εν πολλοίς - αδιαφανής διαδικασία. Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη ικανότητας μεταφοράς του ρεύματος. Τα υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως η Νότια Εύβοια, η Λακωνία, οι Κυκλάδες και η Θράκη», λέει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ, κ. Νίκος Βασιλάκος.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 16/09/200612ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=679