Υπό αμφισβήτηση τα αιολικά πάρκα, του ?γγελου Αγγελοδήμου
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 00:52:05 UTC
Θέμα Κύπρος


Έντονες ανησυχίες από βουλευτές
Oι κάτοικοι του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας φοβούνται για τις επιπτώσεις στην υγεία και αμφισβητούν την αποδοτικότητά τους.


Δεν έπεισαν τους κατοίκους της κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, αλλά και μερίδα βουλευτών, τα επιχειρήματα κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι με αριθμούς θέλησαν να υπογραμμίσουν τα οφέλη από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι κάτοικοι Αγίου Θεοδώρου διαμαρτύρονται έντονα για την επικείμενη λειτουργία αιολικού πάρκου στην κοινότητά τους, καθώς όπως σημείωσαν χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπου και συζητήθηκε το θέμα, εκτός του ότι θα χρησιμοποιηθεί μια τεράστια έκταση γης, φοβούνται και για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, Γεώργιος Τάσου, Γεώργιος Γεωργίου και Κυριάκος Χατζηγιάννης ενέγραψαν το θέμα «οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό ή/και σε άλλους τομείς, από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων». Ωστόσο, το θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στην κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου, καθότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τη δημιουργία αιολικών πάρκων, σημείωσε ότι αυτές επικεντρώνονται μόνο σε θέματα αισθητικής.
Αναλυτικότερα, οι κύριοι Τάσου, Χατζηγιάννης και Μητσόπουλος τόνισαν ότι η περιοχή του Αγίου Θεοδώρου αποτελεί μιαν από τις λίγες εναπομείνασες περιοχές στο νησί που προσφέρεται για ορθολογική τουριστική ανάπτυξη και θα ήταν λάθος να καταστραφεί με τη δημιουργία αιολικών πάρκων, για τα οποία μάλιστα δεν έχουν υπάρξει ακόμα σαφείς ενδείξεις, όσον αφορά τα οφέλη από τη λειτουργία τους. Χαρακτηριστικά, επικαλέστηκαν μελέτες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με τις οποίες, η Κύπρος δεν έχει τόσο ισχυρούς ανέμους, που να δικαιολογούν τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Πάντως, όλοι τους σημείωσαν με έμφαση, ότι δεν τάσσονται ενάντια στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα κατά των αιολικών πάρκων Χαρίλαος Κώστα τόνισε ορθά - κοφτά ότι δεν θέλουν αιολικά πάρκα στην Κύπρο. Όπως είπε, ο τουρισμός φέρει τα περισσότερα εισοδήματα στο νησί και οι παραλίες που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά είναι περιορισμένες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη Δανία, της οποίας, όπως υποστήριξε, ο τουρισμός μειώθηκε κατά 40% από τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Πέραν αυτής της παραμέτρου, ο κ. Κώστα τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμιά μελέτη για τους υποήχους που εκπέμπουν τα αιολικά πάρκα και οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τα νεύρα και την ακοή των επηρεαζόμενων. Τέλος, ο κ. Κώστα ζήτησε να παγοποιηθούν τα κονδύλια για τα αιολικά πάρκα μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες.

Προειδοποίηση για πρόστιμα

O ΣOΛΩN Κασίνης εκ μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Κώστας Ιωάννου, τόνισαν ότι ήδη η Κύπρος είναι πολύ πίσω, όσον αφορά το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμου.
Ο κ. Κασίνης σημείωσε ότι για να λάβει κάποιος άδεια για δημιουργία αιολικού πάρκου, χρειάζεται 21 επιμέρους άδειες, από διάφορες Αρχές. Αναφερόμενος στο θέμα της εξοικονόμησης χρημάτων, ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι για την παραγωγή 298 Μέγαβατ, χρειάζεται να δαπανηθούν από το ειδικό ταμείο για τις ΑΠΕ που δημιουργήθηκε, £6,1 εκ. Το όφελος, από άποψης αποφυγής αγοράς πετρελαίου, θα φτάσει τα £15 εκ. συμπλήρωσε. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, θα χρειαστεί να δαπανηθούν £4,3 εκ. και το όφελος θα είναι £115.000 το χρόνο. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι ο στόχος της Ε.Ε. είναι η παραγωγή του 6% της συνολικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2010 και 20% μέχρι το 2020. «Η Κύπρος μέχρι στιγμής έχει μηδέν», τόνισε χαρακτηριστικά.

πηγή: H ΣΗΜΕΡΙΝΗ, 7 Φεβρουαρίου 200712ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=677