Προσωρινό εμπόδιο για τα Αιολικά Πάρκα, του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 00:49:38 UTC
Θέμα Κύπρος


Μεγάλη νίκη θεωρεί η Επιτροπή Προστασίας του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας από τα Αιολικά Πάρκα, την αναβολή της έγκρισης του προυπολογισμού του Ειδικού Ταμείου για προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απο την Βουλή. «Νιιώθουμε ότι έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες μας» δήλωσε στέλεχος της Επιτροπής. «Είχαμε επαφές με σχεδόν όλη τη πόλιτική ζωή του τόπου για να τους ενημερώσουμε για τον κίνδυνο της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στη περιοχή Αγίου Θεοδώρου και από ότι φαίνεται η φωνή μας εισακούστηκε» σύμπλήρωσε.

Λύπη ωστόσο εξέφρασε για το γεγονος ότι έχει επηρεαστεί όλος ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Δεν επιδιώκαμε να καθυστερήσει η χρηματοδότηση για τις άλλες ΑΠΕ. Εμείς είμαστε αποκλειστικά εναντίον των Αιολικών Πάρκων αλλά επικροτούμε και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ύπαρξης άλλων πηγών ενέργειας. Το μόνο που θέλαμε ήταν η παγοποιήση του προυπολογισμού για τα Πάρκα μόνο». Αν και η Επιτροπή μιλά για νίκη, εν τούτοις αναγνωρίζει ότι πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα. «Ακόμα είναι η αρχή. Τώρα θα επιδιώξουμε το θέμα να πάει πίσω στις επιτροπές όpου θα φέρουμε εμπειρογνώμονες για να αποδείξουμε ότι είναι λάθος η εγκατάσταση ανεμογεννητριών».

Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Επιτροπής σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την δημιουργία Αιολικών Πάρκων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα είπε: «Εάν αποφασιστεί εν τέλει η δημιουργία τέτοιων πάρκων τότε θα ζητήσουμε απο την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες μελέτες χωροθέτησης για να τα εγκαταστήσουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Ο ?γ. Θεόδωρος είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, έτσι δεν αιτιολογείται η καταστροφή του».


«Χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ αλλά...»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός τόνισε: «Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Πρέπει όμως να προσέχουμε. Δεν μπορούμε να επηρεάζουμε αρνητικά οποιαδήποτε ομάδα πολιτών για το καλό του κράτους. Θα το διευρευνήσουμε το θέμα διεξοδικά για να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση».

Ο Π. Σταυριανός μίλησε και για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης άλλου είδους εναλλάκτικής ενέργειας. «Στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλή ηλιοφάνεια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουμε και τόσο τουρισμό. Πρέπει να εκμεταλευτούμε στο μέγιστο το γεγονός ότι έχουμε άφθονο ήλιο» κατέληξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.12ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=676