Αναστάτωση στο δήμο Διρφύων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 00:43:59 UTC
Θέμα Νησιά


Σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που έχει ανακοινωθεί προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του δήμου Διρφύων. Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων του δήμου Διρφύων.

Ο δήμαρχος Διρφύων, Γιάννης Μπουροδήμος, πραγματοποιεί μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στα δημοτικά διαμερίσματα. Ήδη την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου έγινε συγκέντρωση στον Πάλιουρα με τη συμμετοχή και κατοίκων του Αγίου Αθανασίου, Καθενών και Λούτσας, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβάλλει η δημοτική αρχή είναι ότι η Δίρφη, αποτελεί προστατευμένη περιοχή και προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη και όχι για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθώς και ότι η Εύβοια έχει δεχτεί ένα μεγάλο όγκο αιολικών πάρκων και οι επενδυτές ας στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες περιοχές.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο νομός της Εύβοιας έχει ενταχθεί στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), πρόκειται για ηπειρωτικές περιοχές που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Αφορά ειδικότερα τους δήμους της Εύβοιας: Αυλώνος, Δυστίων, Καρύστου, Μαρμαρίου, Μεσσαπίων, Στυρέων, Διρφύων, Κύμης και την κοινότητα Καφηρέως.
Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% της έκτασης του δήμου που ανήκει στις ΠΑΠ, δηλαδή 1,05 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1000 στρέμματα. Στην περίπτωση του δήμου Καρύστου, που χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% ανά δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1000 στρέμματα.

πηγή: O ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, 22/02/200712ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=671