Οι άναρχες ανεμογεννήτριες θα ξηλωθούν όταν βρεθεί αγοραστής
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 00:42:54 UTC
Θέμα Εύβοια


Κατά τα έτη 1988 - 1989, στο χώρο του εργοστασίου της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, η Καναδική εταιρεία ADECON εγκατέστησε έξι ανεμογεννήτριες και προσπάθησε ανεπιτυχώς να φέρει το αιολικό πάρκο σε κατάσταση λειτουργίας. Αστοχία υπήρξε και στην προσπάθεια διασύνδεσής του με το δίκτυο της ΔΕΗ. Έτσι από τότε που εγκαταστάθηκαν παραμένουν ανενεργές ενώ ρυπαίνουν αισθητικά το περιβάλλον της περιοχής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Aμυνας, με την οποία ρωτούσε αν θα τεθούν σε λειτουργία οι ανεμογεννήτριες, όπως και σε περίπτωση που η λειτουργία τους δεν είναι δυνατή αν θα αποξηλωθούν.

Απαντώντας στην ερώτηση του Δ. Πιπεργιά, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επισημαίνει ότι η λειτουργία των ανεμογεννητριών και η διασύνδεση τους με το δίκτυο της ΔΕΗ δεν είναι δυνατή, αλλά επειδή το κόστος αποξήλωσης τους είναι μεγάλο αναζητείται αγοραστής μερών ή υποσυγκροτημάτων των ανεμογεννητριών που έχουν κάποια αξία, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος αποξήλωσης τους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει τα εξής: «Τα υλικά αυτά, κυρίως απαρτία ανεμογεννητριών, έχουν κριθεί ακατάλληλα για τη χρήση που αγοράστηκαν. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης του εργαστηρίου Αεροδυναμικής της Σχολής Ικάρων είναι ότι υπάρχει πιθανόν δυνατότητα εκποίησης ορισμένων μερών ή υποκαταστημάτων των ανεμογεννητριών που έχουν κάποια αξία.

Για το λόγο αυτό, σε εκτέλεση της απόφασης Δ.Σ. της τέως ΕΒΟ ΑΕ, είχε συγκροτηθεί επιτροπή, σκοπός της οποίας ήταν ο προσδιορισμός των προς εκποίηση αχρήστων υλικών μέσω των διαδικασιών του ΟΔΔΥ, ώστε εν συνεχεία να δημοπρατηθούν τα υλικά. Η επιτροπή συνέταξε το πρακτικό και πρότεινε να γίνει η ανάθεση της εκποίησης των υλικών στον ΟΔΔΥ, με προτεινόμενη τιμή εκκίνησης. Το Δ.Σ. της εταιρείας, την 31.1.2003, αποφάσισε ομόφωνα την ανάθεση στον ΟΔΔΥ της εκποίησης των υλικών, τα όποια βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου. Μέχρι σήμερα, τα υλικά έχουν δημοπρατηθεί εννέα φορές, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εκποίησή τους ενώ προσεχώς θα επαναδημοπρατηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για δέκατη φορά.

Αναφορικά με το θέμα που τίθεται για την αποξήλωση των υλικών, σας ενημερώνουμε ότι επειδή το κόστος αποξήλωσης είναι τεράστιο, την εργασία της αποξήλωσης θα την αναλάβει ο πλειοδότης του έργου.»

πηγή: O ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, 25/05/2006

 12ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=670