Χωροταξικό για 2.587 ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα έως το 2010, του Προκόπη Γιόγια
Ημερομηνία Friday, March 23 @ 00:08:14 UTC
Θέμα Νησιά


«Πράσινο» φως για την οργανωμένη και χωροθετημένη εγκατάσταση έως και 2.587 ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα ανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης τού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν 1.028 ανεμογεννήτριες με παραγόμενη ισχύ 746 MW, ενώ με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών η παραγόμενη ισχύς τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 352 % φθάνοντας το 2010 τα 3.372 MW. Η συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή, βιομάζα, βιοαέρια κ.ά) σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ θα διαρκέσει δυο μήνες, όποτε και το σχέδιο θα εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο.
Όπως αναφέρθηκε, στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μπαίνουν κριτήρια: ελάχιστη απόσταση 3 χιλιομέτρων από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, 500 μέτρα από πολιτιστικά μνημεία, 1.500 μέτρα από παραδοσιακούς οικισμούς, 15 χιλιόμετρα από το οδικό δίκτυο, ενώ η απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 μέτρα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο στη μεταφορά των περισσότερων ανεμογεννητριών στα νησιά. Για τον λόγο αυτό, ενώ στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας επιτρέπεται μια ανεμογεννήτρια ανά 1.000 στρέμματα του συνόλου της επιφάνειας των δήμων, στα νησιά επιτρέπεται η εγκατάσταση ανά 2.000 στρέμματα.

Το 20% της ενέργειας που χρειαζόμαστε

Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, στόχος είναι η Ελλάδα το 2010 να παραγάγει το 20,1% της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, από το 11% που είναι σήμερα. Για τον λόγο αυτό, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην Αιολική Ενέργεια. Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων είναι οι Νομοί Έβρου και Ξάνθης, οι Νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας. Επίσης, ο Νομός Λακωνίας, ενώ στην Αττική προβλέπεται η εγκατάσταση ακόμη 50 ανεμογεννητριών που μπορούν να αποδώσουν ισχύ 100 MW.
Ο κ. Σουφλιάς σε μια προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς ξεκαθάρισε: «Τυχόν εμπόδια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο δεν θα επιτραπούν, αλλά θα αντιμετωπιστούν σε κεντρικό επίπεδο. Το θέμα του θερμοκηπίου κρατά σε αγωνία την παγκόσμια κοινωνία και αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη μας».

Και υδροηλεκτρικά
Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιλαμβάνονται τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (εντοπισμός υδάτινων διαμερισμάτων, προσδιορισμός περιοχών που αποκλείονται και θέσπιση κριτηρίων), η ηλικιακή ενέργεια (οι ηλιακοί συσσωρευτές καλύπτουν σήμερα στην Ελλάδα 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα) και η ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια. Όπως ειπώθηκε: «Οι πυκνότητες, οι αποστάσεις και τα κριτήρια χωροθέτησης θα συμβάλλουν στην προστασία τού περιβάλλοντος».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 02/02/2007



12ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=656