Από την Τήνο για υπόθεση του νέου λιμανιού της Νάξου
Ημερομηνία Tuesday, March 20 @ 20:21:20 UTC
Θέμα Νάξος


Παιδιά της Νάξου γεια σας, διαβάσαμε την επιστολή σας, "Οι αρχές της Νάξου εξαπολύουν φασιστική επίθεση ενάντια στούς διαφωνούντες", και θυμηθήκαμε ανάλογες καταστάσεις που ζήσαμε την δεκαετία που μας πέρασε λόγω της αντίθεσης μας στο θέμα της εγκατάστασης πυλώνων στις Κυκλάδες.

Σας στέλνω μερικές πρόχειρες σκέψεις και την συμπαράσταση όλων μας με όποιο τρόπο κρίνετε απαραίτητο.

Σας θυμίζω ότι ειδικά μεταξύ 1998 και 2002 δεχτήκαμε κι εμείς:

Απειλές σωματικής βίας, μεταξύ άλλων επίθεση με μπουλντόζα και κραυγές τύπου «πούστη οικολόγε γύρνα στην Αθήνα, θα σε γαμήσουμε» και άλλα πικάντικα κι ενδιαφέροντα… Τηλεφωνικές απειλές σε όλους μας. Την μαζική κάθοδο των υπαλλήλων της ΔΕΗ σε ημερίδα που είχαμε διοργανώσει με σκοπό την τραμπούκικη εκτροπή. Λεκτικές επιθέσεις, μέσα σε ταβέρνες και γενικά δημόσιους χώρους, ως οπισθοδρομικούς, αρνητές της ανάπτυξης κλπ. Κυκλοφορία παραπλανητικών φυλλαδίων από την παρακρατική ΔΕΗ ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα εναντίον μας. Απειλές και ψευδομαρτυρίες κατά την διάρκεια των σχετικών δικών. Μηνύσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα. Διάφορες φήμες περί εκτροφής φιδιών και απελευθέρωσης τους στο νησί (αν θέλετε έχουμε νέα παραγωγή να σας στείλουμε). Ποικίλους χαρακτηρισμούς σπάνιας ευρηματικότητας και μεγάλου εύρους π.χ. κομμουνιστές, αναρχικοί, αντιδραστικοί, αδελφές (απαραίτητο και το sex), κουλτουριάρηδες, ναρκομανείς (sex & drugs & rock n’ roll !) και άλλα χαριτωμένα. Μεγάλη επαγγελματική πίεση, προσπάθεια περιθωριοποίησης και πολλά άλλα.

Τελικά βέβαια όλα τα παραπάνω μας πείσμωσαν, μας ένωσαν και με τον καιρό αντιστράφηκε το κλίμα και πλέον μπορώ να πω ότι στο συγκεκριμένο θέμα κερδίσαμε. Σίγουρα η τότε ίδρυση του Δικτύου μας ενθάρρυνε πολύ, γιατί ανακαλύψαμε επιτέλους ανθρώπους με ανάλογες προσπάθειες και προβλήματα.

?ρα η συντροφικότητα και η συμπαράσταση φαίνεται να λειτουργεί. Επίσης, όλες αυτές οι κραυγές και οι λεονταρισμοί είναι παιχνίδι εντυπωσιασμού και πρόκλησης φόβου.

Αν κανείς «απομακρυνθεί» λίγο, διαπιστώνει ότι είναι πολύ μικρότερες οι όποιες συνέπειες απ’ αυτό που φαίνεται αρχικά. Η ψύχραιμη, συστηματική και βέβαια σθεναρή αντιμετώπιση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα είτε προς το στόχο, είτε προς ένα αξιοπρεπή αγώνα . Κανένας στόχος και κανένας αντίπαλος δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να μας αποθαρρύνει. Με το δίκιο, την καθαρότητα των απόψεων και την έντιμη προσπάθεια μπορεί κάθε στόχος να επιτευχθεί . Φασιστικές πρακτικές περιθωριοποίησης και σχετικοί γελοίοι σύλλογοι ξεφουσκώνουν γρήγορα και αποκαλύπτουν τις πονηρές προθέσεις των υποστηρικτών τους. Συνεχής ψύχραιμη ενημέρωση της κοινής γνώμης, αναζήτηση υποστηρικτών, διοργάνωση έξυπνων εκδηλώσεων ειδικά το καλοκαίρι, συστηματικός δικαστικός αγώνας, είναι κάποιες από τις πρακτικές που εμείς ακολουθήσαμε και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε.

Τελικά όλοι ζημιωθήκαμε λίγο αλλά η όποια ζημιά προσωπική η επαγγελματική δεν ξεπέρασε τις αντοχές μας και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι άξιζε τον κόπο. Το σίγουρο είναι ότι λίγοι αρκούν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και συνέχεια...

Έχουμε μπροστά μας την επέλαση των αιολικών πάρκων, το φρικτό εθνικό χωροταξικό που θα επιτρέψει την ιδιωτική πολεοδόμηση με στόχο να αλλάξει η εικόνα των νησιών, την παραχώρηση των αιγιαλών σε κάθε λογής συμφέροντα και άλλα πολλά.

Χαιρετισμούς απ’ όλους μας.

Γιώργος Σιταράς, μέλος της Ένωσης Πολιτών ΤήνουΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=647