Κέρκυρα: λατομεία Τρουμπέτα
Ημερομηνία Monday, March 12 @ 22:14:36 UTC
Θέμα Νησιά


Εργασία της φοιτήτριας Κορωνάκη Σοφίας, 4/3/07

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα κοινωνικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Νομός της Κέρκυρας είναι αρκετά: βία, εγκληματικότητα, ανεργία ,και πολλά ακόμη. Σκοπός είναι να γνωρίζουμε ποιος βάζει τα όρια της καταστροφής και του πόνου! Ποιος ευθύνεται για την καταστροφή! Με την μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας απάντησα εγώ η ίδια στο ερώτημα μου. Εκείνος λοιπόν που ευθύνεται τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, είναι και εκείνος όμως που μπορεί και έχει τις ικανότητες να βοηθήσει αλλά το συμφέρον και το χρήμα υπερνικούν κάθε ίχνος συναισθήματος και δικαίου. Στην ακόλουθη εργασία θα γίνει αναφορά στο θέμα που απασχολεί τους πολίτες της Κέρκυρας και κυρίως τους κάτοικους ενός οικισμού βόρεια της Κέρκυρας τους Χωρεπισκόπους. Το θέμα της έρευνας αφορά τα Λατομεία-κακοτράφος που βρίσκονται στην προαναφερόμενη περιοχη. Θα καταφέρουν αυτοί οι απλοί άνθρωποι να νικήσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά κρατήρες και μπουλντόζες σε μια άνιση μάχη που το μόνο που προσφέρει είναι σκόνη:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η λειτουργία των Λατομείων κακοτράφου στην περιοχή Χωρεπισκόπων ξεκινάει από το 1969 περίοδος που ακόμη επικρατούσε το χουντικό καθεστώς. Χρειάστηκαν υλικά για δρόμους άρα η ύπαρξη λατομείου θα βοηθούσε την κοινωνία αν βέβαια στην συγκεκριμένη περιοχή που εγκαταστάθηκαν θεωρούνταν

ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, πράγμα που δεν ισχύει ακόμα και σήμερα 33 χρόνια λειτουργίας τους. Αφού για να θεωρείτε μια περιοχή λατομική πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋπόθεσης όπως: Α) Να βρίσκεται μακριά από οικισμούς, Β) Να βρίσκεται μακριά από δρόμο, Γ) Να μην υπάρχει κοντά βενζινάδικο όπως ακριβώς συμβαίνει 100m μακριά από τα λατομεία κακοτράφος. Το 2000 αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν περιβαλλοντική οργάνωση η ονομαζόμενη ΕΜΠΟΛΑ (Επιτροπή Μελέτης και Αποκατάστασης Νομιμότητας Όμορων Λατομείων) η οποία έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με 15 δίκες που μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει. Μια σημαντική απόφαση του δικαστηρίου είναι να σταματήσει η παράνομη λατόμευση περιοχών που δεν ήταν ενταγμένες στην άδεια εκμετάλλευσης. Σταμάτησε λοιπόν η επέκταση προς τα αριστερά όπου στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργηθεί φράγμα νερού.

Η Επιτροπή Μελέτης και Αποκατάστασης Νομιμότητας Όμορων Λατομείων (ΕΜΠΟΛΑ) στηρίχθηκε και από τον δήμο Αγίου Γεωργίου προσπαθώντας να δώσει λύσεις άστοχα αφού ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να τηρήσουν οι λατόμοι δεν έχει πραγματοποιηθεί ΤΙΠΟΤΑ. Μήπως λοιπόν υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι’αυτό το πρόβλημα που είναι αρκετά επιζήμιο για την κοινωνία της Κέρκυρας??? Αμέτοχη δεν έμεινε και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας που με τον δικό της δυναμικό και πάντα δίκαιο αγώνα της, προσπαθεί να δώσει ένα τέλος σ’αυτή την κατάσταση που πλήττει την Κέρκυρα. Κατέφυγαν σε επιστολές και ζητούσαν ανοιχτά από τον Νομάρχη Κέρκυρας κ Μαχειμαρη την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, να επέμβει οριστικά αυτή την φορά για την αφαίρεση των παράνομων αδειών, να μην υπάρξει νέα αδειοδότηση και συνεπώς ούτε παράταση προσωρινής άδειας όπως έγινε προσφάτως. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία συνεχίζει ακόμα τον αγώνα της. Στις 5/7/2006 εστάλη προσφυγή στον Νομάρχη Κέρκυρας για ακύρωση "της υπ’αριθμο πρωτ ΑΔ/15309/9-6-2006 απόφασης του Νομάρχη Κέρκυρας με την οποία προτάθηκε η άδεια εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών στη θέση κακοτράφος Χωροεπισκόπων Δήμο Αγ Γεωργίου Κέρκυρας" και φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση αναμένεται.. Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία της Κέρκυρας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή των σπιτιών τους που οφείλονται σε εκρήξεις από ισχυρά φουρνέλα αφού μόλις 100m από τα λατομεία κακοτράφου βρίσκεται το πρώτο σπίτι. Όπως τονίζει και κάτοικος της περιοχής «η ηχορύπανση από εκρήξεις αλλά και η πυκνή κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν αδρανή υλικά αποτελούν πληγή για την περιοχή, επίσης το πρόβλημα με την σκόνη είναι τεράστιο και συχνά όλη η περιοχή μοιάζει να έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο σκόνης». Επιπρόσθετα μιας και είμαστε περήφανοι για το νησί μας ως τουριστικό μέρος δεν νομίζω πως κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε την ομορφιά του νησιού αλλά αντιθέτως δίνουμε τροφή δυσφήμισης και αρνητικών σχολίων για την περιοχή αφού αρκετοί είναι όλοι εκείνοι οι τουρίστες που σταματούν για να φωτογραφίσουν το ‘ΘΕΑΜΑ’.

Επίσης μέχρι και σήμερα υπάρχει κακή σήμανση και λόγω ότι τα φορτηγά κάνουν συχνά δρομολόγια φορτωμένα χαλίκι είναι επήρεια ατυχημάτων και καταστροφής των δρόμων. Τόσα χρόνια η μαχητικότητα των κατοίκων εκδηλώνεται έμπραχτα και δεν διστάζουν να διαμαρτύρονται και να απαιτούν. Που βρίσκονται όμως και τι κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες και οι φορείς της Κέρκυρας που υποχρέωση τους είναι να βρουν λύση σ’ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που τόσα χρόνια αναστατώνει και συνεχίζει να το κάνει μια ολόκληρη κοινωνία??? Το μόνο που έκανε ο Νομάρχης κ. Μαχειμάρης για να τους ευχαριστήσει είναι να δώσει 14μηνη παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργίας των λατομείων ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για το περιβάλλον, την καλαισθησία του νησιού, τους κάτοικους και την υγειά τους εφόσον αντί για οξυγόνο αναπνέουν σκόνη. Εκτός βέβαια από την αδιαφορία των ισχυρών αδιαφορούν και τα όργανα της τάξεως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσφατα μια ομάδα 300 κατοίκων καταγγέλλουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής δυνατές εκρήξεις προερχόμενες από το νταμάρι. Οι καταγγελίες δεν γράφτηκαν καν στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας και εκτός αυτού ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων καθησύχασε τους κατοίκους ότι επρόκειτο για σεισμό!!!! Επιστεγασματικά και όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Ραπόρτο οι κάτοικοι της περιοχής και οι διερχόμενοι από τον κεντρικό δρόμο το μόνο που διαπιστώνουν είναι:

Α) Ότι αναπνέουν σκόνη αντί για καθαρό αέρα αφού οι λατόμοι δεν βρέχουν το μέρος, Β) Η πρώτη βαθμίδα που θα έπρεπε να έχει τελειώσει τον Ιούλιο 2005 και να αποκατασταθεί δεν έχει γίνει έως και σήμερα,

Γ) Η πράσινη ζώνη γύρω από τα λατομεία που υποχρεώνονται να δημιουργήσουν ώστε να υπάρχει οπτική απομόνωση του χώρου περιορίζετε σε μερικά δεντράκια,

Δ)Διαπιστώνουν τέλος ότι τα λατομεία προκλητικά αυθαίρετα και με ταχύτατους ρυθμούς επεκτείνονται ανεμπόδιστα προς τα πάνω καταλαμβάνοντας δασική έκταση με την προϋπόθεση πως θα φτιάξουν πατάρια. Συγκεντρωτικά

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ όλων των παραπάνω είναι:

μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, επιπτώσεις στους πλησιέστερους οικισμούς (ρωγμές από την χρήση δυναμιτών), ζημιές στα κτήματα που οφείλονται στις μη υπαρκτές δεξαμενές για τα λήμματα και μόνιμη σκόνη στην περιοχή.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Τα Λατομεία εκτός από την τροφοδότηση απαραίτητων υλικών παρέχουν σε αρκετούς θέσεις εργασίας μειώνοντας το μείζων πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας. Στα λατομεία κακοτράφος εργάζονται περίπου 100-150 άτομα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να κλείσουν αλλά να λειτουργούν σωστά, να τηρούν και να εφαρμόζουν τους νόμους και τους όρους των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΤΩΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Οι τοπικές αρχές δεν παρεμβαίνουν αλλά αντιθέτως δίνουν δεκατετράμηνη παράταση προσωρινής άδειας λειτουργίας των λατομείων από το Νομάρχη Κον Μαχειμάρη ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν και ζήτησαν να μην υπογραφεί για ευνόητους λόγους. Παρά τις προσπάθειες τα λατομεία λειτουργουν κανονικα έως και σήμερα.

ΕΥΧΟΜΑΙ Ο κ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΧΕΡΑ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ (Χωρεπισκόπους) ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΤΟ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ!

http://www.ecocorfu.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=633