Λέσβος: παράνομη κοπή πεύκων
Ημερομηνία Friday, March 02 @ 14:19:43 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Λέσβος - «Κόβει πεύκα ο γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας»
Του Στρατή Μπαλάσκα


Δεκάδες πεσμένα δένδρα ηλικίας πολλών ετών, όπως μαρτυρά το πάχος των κορμών τους, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 30 πόντους διάμετρο. Αυτή η εφιαλτική εικόνα καταστροφής της φύσης είναι ό,τι συναντά κανείς στη δασωμένη κορυφή του λόφου πάνω από το δρόμο από τη Μυτιλήνη προς τα Λουτρά.

Τη συνεχιζόμενη κοπή του πευκοδάσους, ιδιοκτησίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τζωάννου και μελών της οικογένειάς του, κατήγγειλε χθες πολίτης στο Δήμο Μυτιλήνης, στη Δασική Υπηρεσία, αλλά και σε ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Δεκάδες δέντρα κόπηκαν στο δασώδες ...κτήμα της οικογένειας Τζωάννου στο πλαίσιο του καθαρισμού του
Κι όμως, στην άδεια που η οικογένεια του κ. Τζωάννου διαθέτει από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία αναφέρεται ως καθαρισμός ελαιοκτήματος. Γιατί δεν ξέρουμε αν ποτέ ήταν ελαιόκτημα ετούτο το δάσος, αλλά πολλές δεκάδες χρόνια, τώρα, δεν είναι. Εκτός κι αν ελιές είναι τέσσερις-πέντε ξεραμένες αγριελιές που μετρήσαμε ανάμεσα σε δεκάδες πεσμένους κορμούς πεύκων.

Λίγο πριν τους δημοσιογράφους χθες το πρωί, στο καταστρεφόμενο πευκόδασος είχε φθάσει στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας, που μόλις μας είδε σταμάτησε τους τρεις Αλβανούς εργάτες από το έργο τους. Με μια πραγματικά πρωτοφανή εμμονή, ο εν λόγω υπάλληλος συνεχώς επέμενε στο δικαίωμα καθαρισμού ενός κτήματος, ενώ όταν του ζητάγαμε να μας υποδείξει τις ελιές, μας παρέπεμπε σε ανωτέρους του «που ξέρανε»!

Λίγο μετά ήρθαν και οι πλέον ειδικοί της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατέγραψαν το στίγμα της περιοχής όπου κόβονταν τα δένδρα και είπαν πως θα μελετούσαν τις σχετικές αεροφωτογραφίες, τα συμβόλαια από τα οποία και θα φαινόταν ο χαρακτήρας της έκτασης, αλλά και γενικότερα την όλη υπόθεση. Πάντως και εκείνοι μας διαβεβαίωσαν ότι με υπογραφή του δασάρχη κ. Παπαχίου, από το 2005 ακόμα, είχε εκδοθεί άδεια καθαρισμού του κτήματος.

Στην έξοδό μας από το... κτήμα συναντήσαμε και τον «εργολάβο» του έργου, κοινώς τον υπεύθυνο για το έργο του κόψιμου των δένδρων. Μας ρώτησε «γιατί μπήκαμε και πήραμε φωτογραφίες μέσα σε ξένη ιδιοκτησία» και «αν θα θέλαμε αυτός να κάνει κάτι τέτοιο στο σπίτι μας». Οταν, δε, του ζητήσαμε να καλέσει την Αστυνομία, να μας καταγγείλει και να μας συλλάβουν αν είχαμε κάνει κάτι παράνομο, πήρε τους τρεις Αλβανούς εργάτες και τράβηξε κατά τα Λουτρά.

Απορίας άξιο είναι ότι μέχρι και αργά χθες δεν έγινε κατορθωτό να επικοινωνήσουμε με τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Δασών ώστε να δοθούν εξηγήσεις. Ο προϊστάμενος απουσίαζε με άδεια, ο αναπληρωτής ήταν εκτός πόλης· ώς και ο δασάρχης που είχε δώσει την άδεια καθαρισμού απουσίαζε με... αναρρωτική άδεια. Απαντες απόντες λίγες εκατοντάδες μέτρα από την καμένη μόλις το περασμένο καλοκαίρι δασική έκταση της Χαραμίδας, η Δασική Υπηρεσία ήταν... «στον αυτόματο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2007Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=631