ΣτΕ, να ακυρωθεί η δασοκτόνος εγκύκλιος
Ημερομηνία Friday, March 02 @ 14:11:10 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Εισήγηση στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η δασοκτόνος εγκύκλιος.
Της Βάνας Φωτοπούλου

Να ακυρωθεί η εγκύκλιος Μπασιάκου που έχει οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση τεράστιων δασικών εκτάσεων προτείνει εισήγηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, η ίδια εισήγηση δίνει παράταση ζωής στο νόμο Δρυ για τα δάση, ο οποίος έχει καταγγελθεί ως δασοκτόνος.

Σύμφωνα με την πρόταση του συμβούλου Επικρατείας Π. Πικραμμένου προς την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και έδινε οδηγίες στις δασικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του δασικού νόμου 3208/2003 δεν έχει ισχύ. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια υιοθετήσει την άποψη αυτή, θα βρεθούν στον αέρα οι αναγνωρίσεις δασικών εκτάσεων που έχουν γίνει βάσει της καταστροφικής για το περιβάλλον εγκυκλίου αλλά και οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στο μεταξύ.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Πικραμμένος, αν και πριν από τέσσερις μήνες, όταν η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί αλλά τελικά αναβλήθηκε, είχε εισηγηθεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η δασική νομοθεσία του 2003, στη νεότερη πρότασή του προς την Ολομέλεια κρίνει μόνο την εγκύκλιο Μπασιάκου και αποφεύγει να διατυπώσει οποιαδήποτε άποψη για τον επίμαχο νόμο. Εναν νόμο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αποκήρυσσε ως δασοκτόνο και ψηφοθηρικό αλλά εξακολούθησε να τον διατηρεί σε ισχύ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ότι θα τον καταργήσει.

Κατά την άποψη του εισηγητή, η εγκύκλιος βρίθει παράνομων διατάξεων και υπερβαίνει το νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε, αφού περιλαμβάνει νέους κανόνες δικαίου οι περισσότεροι από τους οποίους αντιβαίνουν στην προστατευτική για τα δάση νομοθεσία. Και αυτό διότι καθιστά ακόμη πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική, ακόμη και σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτει ο δασοκτόνος νόμος του 2003, ενώ επεκτείνει τις κατηγορίες των εκτάσεων που δεν υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του.

Χαρακτηριστική είναι η ρύθμιση που θεωρεί έγκυρες τις μεταβιβάσεις που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου του 2003, κατά παράβαση του Δασικού Κώδικα, τις οποίες βαφτίζει ως «ιδιωτικά δασοτεμάχια».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πικραμμένος θεωρεί ότι η εγκύκλιος είναι ανυπόσταση διότι δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί, αφού κοινοποιήθηκε στα δασαρχεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά αναγκαία την ακύρωσή της, προκειμένου να γνωστοποιηθεί ότι είναι ανίσχυρη. Ετσι, θα εισηγηθεί να γίνει δεκτή η προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά θα είναι απορριπτικός ως προς τις προσφυγές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που προσβάλλουν τις υπουργικές αποφάσεις για την κατάρτιση του δασολογίου και την προσαρμογή των δασικών χαρτών στο νέο νόμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2007Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=630