Ποιος θα προστατέψει τις λίμνες του 'Αη Προκόπη απ' τους καταπατητές;
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 23:48:46 UTC
Θέμα Νάξος


Οι λίμνες του ?n Προκόπn, βόρεια και δίπλα απ' τn μοναδική παραλία, κάθε μέρα που περνά μπαζώνοvrαι και καταπατoύvται από τους περίοικους και κάθε μέρα που περνά μικραίνει n έκτασή τους.

Σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει τίποτε απο αυτές. Ήδη από την πλευρά της παραλίας ένα μεγάλο τμήμα τους έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ από τη βορινή τους πλευρά το μπάζωμα συνεχίζεται ασταμάτητα μέρα μεσημέρι και όλο και μετακινούνται τα όρια των παρακείμενων χωραφιών-οικοπέδων σε βάρος των μοναδικών αυτών λιμνών-φαινομένων. Είναι γνωστό ότι ανάλογα με το υψόμετρο της θάλασσας ανεβαίνει ή κατεβαίνει και το νερό μέσα στις λίμνες.
Δυστυχώς οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπεύθυνες για την προστασία και διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, δείχνουν να αδιαφορούν και ουδείς φαίνεται να επεμβαίνει εναντίον εκείνων που μπαζώνουν τις λίμνες και στη συνέχεια επεκτείνουν τα όρια των χωραφιών τους ή πωλούν οικόπεδα. Τι λένε για όλα αυτά η Κτηματική  Υπηρεσία του δημοσίου στις Κυκλάδες και η Οικονομική Εφορία Νάξου, αλλά και η Πολεοδομία;
Επιβάλλεται να υπάρξει οριοθέτηση των λιμνών στην περιοχή Αγίου Προκοπίου, Αεροδρομίου, Αγίας ?ννας και Μικρής Βίγλας και η λήψη μέτρων προστασία τους. Επιβάλλεται βέβαια να ευαισθητοποιηθεί στο ζήτημα αυτό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αν τα πάντα οικοπεδοποιηθούν στην κατεξοχήν τουριστική περιοχή της Νάξου, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε υποβάθμιση της περιοχής και θα πάψουν αυτές οι παραλίες
να έχουν τη σημερινή φήμη και να ψηφίζονται ανάμεσα στις ωραιότερες της Ευρώπης.
Αν θέλουμε να έχουμε σωστή και διαρκή τουριστική ανάπτυξη, πρέπει πάνω απ' όλα να προστατέψουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού, είτε αυτό βρίσκεται στις παραλίες και γύρω απ' αυτές, που είναι και εκείνο που άμεσα κινδυνεύει να οικοπεδοποιηθεί, είτε είναι τα βουνά, οι πλαγιές, οι ρεματιές, τα χωριά μας.
Οι αμμοθίνες του Αη Γιώργη, της Αγίας Αννας, της Πλάκας, του Ορκού, της Παρθένου, της Βίγλας, το δάσος και οι αμμοθίνες του Αλυκού, οι λίμνες και οι αλυκές του Αη Προκόπη, πρέπει να προστατευθούν άμεσα από την καθημερινή καταστροφή που υφίστανται. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη Στελίδα και τους λόφους με τους μοναδικούς βράχους τριγύρω, που ήδη μερικοί απ' αυτούς έχουν μετατραπεί σε ευάερες και ευήλιες βιλίτσες, με τη .. .βούλα μαλιστα του δασαρχείου και της πολεοδομίας. Αλλά γι' αυτά (αμμοθίνες, βράχια, Στελίδα) θα επανέλθουμε.

πηγή: περιοδικό ΑΡΧΑΤΟΣ


 11ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=595