Ανακύκλωση: Mετέτρεψαν αρχαιολογικό χώρο της Aνδρου σε χωματερή
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 23:34:39 UTC
Θέμα ?νδρος


Σε αποκλεισμό της μοναδικής χωματερής της Ανδρου προχώρησαν τα μέλη τριών συλλόγων του νησιού. Οι σύλλογοι διαμαρτύρονται καθώς ο σκουπιδότοπος και δύο εταιρείες λατόμευσης εξακολουθούν να λειτουργούν σε τμήμα χώρου που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός. Το πρόβλημα, βέβαια, πηγάζει από την αδυναμία των τριών Δήμων της Ανδρου να καταλήξουν σε χώρο για την τοποθέτηση ενός σύγχρονου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ενα πρόβλημα που αναδεικνύεται και από την πρόσφατη φωτιά στους Ταγαράδες και τις συνέπειες που είχε στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι τρεις σύλλογοι (στα χωριά Πιτροφό και Ζαγορά) έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια αγώνα για την απομάκρυνση της ανεξέλεγκτης χωματερής του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει από την Πέμπτη σε αποκλεισμό της χωματερής, ενώ σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Η χωματερή λειτουργεί παράνομα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Σταυροπέδας - Στρόφιλας - Πύργου Αγίου Γεωργίου Παντουκίων, ενώ στον ίδιο χώρο εξακολουθούν να έχουν λατομεία παράνομα και δύο εταιρείες», λέει στην «Κ» ο κ. Δημ. Χέλμης, εκπρόσωπος των τριών συλλόγων. «Οι δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με τρεις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, θα έπρεπε να έχουν τερματιστεί οριστικά την 1η Αυγούστου».

Για το θέμα της χωματερής στη Σταυροπέδα της Ανδρου έγινε πρόσφατα επερώτηση στη Βουλή. Οπως απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, «κατόπιν των αναφορών της ΚΑ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί της μη συμμορφώσεως των δύο λατομικών εταιρειών με τις υπουργικές αποφάσεις και των μηνύσεων που υπέβαλε η υπηρεσία στην Εισαγγελία Σύρου, η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προωθεί την άμεση παύση των λατομικών δραστηριοτήτων». Ωστόσο, η Εισαγγελία Σύρου δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής ουσιαστικά στοχεύει στην απομάκρυνση της ανεξέλεγκτης χωματερής, η οποία λειτουργεί για δεκαετίες και εξυπηρετεί το σύνολο του νησιού. Ομως ο τερματισμός της λειτουργίας της είναι σήμερα αδύνατος καθώς οι τρεις δήμοι της Ανδρου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια τοποθεσία για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Η πρώτη απόπειρα χωροθέτησης στα βόρεια του νησιού, μέσα σε περιοχή Natura, προσέκρουσε όπως ήταν φυσικό στην κατηγορηματική άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη δεύτερη απόπειρα, στα δυτικά του νησιού, οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ. Τελικά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και η Ανδρος εξακολουθεί να μην έχει καν δρομολογήσει λύση, τη στιγμή που στα περισσότερα νησιά η κατασκευή ΧΥΤΑ έχει ολοκληρωθεί.
Πηγή : Η Καθημερινή 11/8/200611ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=593