Νήσος Χρυσή και παράνομες δραστηριότητες σε αυτή
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 23:07:12 UTC
Θέμα Χρυσή


Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας , Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2006 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ (αναγνωρισμένου σωματείου)

Ιεράπετρα 18/11/2006

Θέμα: Νήσος Χρυσή και παράνομες δραστηριότητες σε αυτήΚύριε Εισαγγελέα,
αισθανόμαστε την ανάγκη να προσφύγουμε προς Εσάς, αφού όπως θα αντιληφθείτε μελετώντας τα στοιχεία που σας αποστέλλουμε είστε η μόνη διέξοδος ώστε να παρθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της Νήσου Χρυσής, διοικητικής περιφέρειας Ιεράπετρας.
Όλα όσα περιγράφονται στη συνέχεια, είναι μέσα στην πραγματικότητα και φυσικά υπολείπονται της πραγματικής κατάστασης, αφού αυτή είναι ακόμη χειρότερη.
Τα προβλήματα της νήσου Χρυσής, αρκετά παράνομα κτίσματα, ελεύθερη βόσκηση κυρίως προβάτων, περιφραγμένες περιοχές εκτροφής διαφόρων ειδών πουλιών χωρίς στέγαση, ελεύθερη κατασκήνωση, ελεύθερη... αφόδευση μέσα στο δάσος, άναμμα φωτιών για μαγείρεμα και για άλλες δραστηριότητες, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, καταστροφή του κεδροδάσους με παράνομη υλοτόμησή του, κίνδυνοι αφανισμού του ενδημικού φυτού της Χρυσής Colchicum Costurieri, παράνομη συλλογή κοχυλιών και απολιθωμάτων, συλλογή και εμπορεία αγριο-αγκινάρας (τη χειμερινή περίοδο), ενώ είναι γνωστά στην κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς και επανειλημμένα έχουμε ασχοληθεί σαν Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, αλλά και σαν Περιβαλλοντικός Όμιλος Νέων Ιεράπετρας, παλαιότερα, κανείς μέχρι σήμερα δεν πήρε αποφασιστικά μέτρα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Εγγράφως αναφερθήκαμε και προκαλέσαμε την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, ο οποίος αναθέτοντας σε δύο επιστήμονες την υπόθεση, προέβη σε πολλαπλές επισκέψεις και συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς και ανάγκασε τον Δήμο Ιεράπετρας να προσλάβει υπάλληλους για την ενημέρωση του κοινού, να εκδώσει ενημερωτικό υλικό,  να προβεί σε παραγγελία Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία όμως αν και έγινε δεν παρελήφθη ποτέ από τον Δήμο αφού δεν έγινε η αποπληρωμή της, η δε αστυνομία υποχρεώθηκε να προβαίνει σε επισταμένους ελέγχους, πράγμα που γίνεται κατά την θερινή κυρίως περίοδο.
Σας αναφέρουμε στη συνέχεια τις δημοσιεύσεις στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο που έχουμε κάνει για την Χρυσή.

Καμπάνια για τη Νήσο Χρυσή στα ΜΜΕ.

10 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ).
Με τίτλο ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ "Η ΧΡΥΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS"

11 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΔΙΕΞΟΔΟΣ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ).
Με τίτλο ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ.

13 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ).
Με τίτλο ΔΙΠΛΟ SOS ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ.

18 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ).
Με τίτλο ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ.

18 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (ΛΑΣΙΘΙΟΥ)
Με τίτλο ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΧΡΥΣΗ.

18 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)
Με τίτλο ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ.

18 Απριλίου 2001: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΔΙΕΞΟΔΟΣ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ).
Με τίτλο ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ.

9 Μαΐου 2001: Δημοσίευμα άρθρου στην εφημερίδα ΔΙΕΞΟΔΟΣ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ).
Με τίτλο ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ : Ένας οικότοπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές τη Νήσο Χρυσή, προβαίνοντας σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες παρουσιάζοντάς  τις κάθε φορά στο ευρύτερο κοινό του νομού μας.

Συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας με τις παρακάτω οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με εκπρόσωπό του τον κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, Δρ. Βιολογίας Πρόεδρο της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Κρήτης, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, με την Διευθύντρια κ. Αλίκη Βαβούρη και τον ειδικό μελετητή κ. Μαρτίνο Γκαίτλιχ, με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF, με την κ. Παναγιώτα Μαραγκού από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών αλλά και την Οικολογική Oμάδα Σητείας.

Στάλθηκαν, επίσης, έγγραφα διαμαρτυρίας, για την αδράνεια των νομαρχιακών υπηρεσιών, προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον Υπουργό Γεωργίας, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και τον Υπουργό Πολιτισμού. Τα ίδια έγγραφα κοινοποιήθηκαν στους κ.κ Νομάρχη Λασιθίου, Δήμαρχο Ιεράπετρας, Λιμενάρχη Λασιθίου, Υπολιμενάρχη Ιεράπετρας, Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου, Διοικητή Αστυνομικής  Υποδ/σεως Ιεράπετρας, Διευθυντή Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και τον  Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Σας στέλνουμε ενημερωτικό υλικό (φωτογραφίες, κείμενα, δημοσιεύσεις εφημερίδων) αλλά και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης υπ. αριθμ. 2576/8-10-2001, που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, που κηρύσσει τη Νήσο Χρυσή περιοχή αναδασωτέα.

Αφού ενημερωθείτε με τα στοιχεία που Σας υποβάλλουμε και εάν μας το ζητήσετε, πολύ ευχαρίστως να Σας συναντήσουμε και προσωπικά, για περισσότερες διευκρινήσεις.

Θα θέλαμε να διερευνήσετε την υπόθεση, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να κινητοποιηθούν επισταμένως, για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι παρανομούντες και να επανέλθει η έννομος τάξη στη ν. Χρυσή.

Πιστεύουμε στην συμπαράστασή σας.

Ως μάρτυρες διατιθέμεθα όλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, αλλά και όσοι ονομαστικώς αναφέρονται μέσα στο εν λόγω κείμενο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΑΦΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΣΕΝΑΚΗΣ

Ο ΤΑΜΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας
Δνση: Στέκι Νεολαίας, Φωνιαδάκη, 72200 Ιεράπετρα
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
κ. Καλή Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρος, 697460806
κ. Δασκαλάκης Παύλος, Αντιπρόεδρος, 693240318811ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=589