Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού τμήματος ICOMOS
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 22:34:33 UTC
Θέμα Σπέτσες


Η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού ICOMOS εκφράζει ομόφωνα την ανησυχία και αντίθεση των μελών της για την βαθμιαία καταστροφή του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της νήσου των Σπετσών η οποία προστατεύεται με τον νόμο 352/31/5/1967 και έχει ενταχθεί στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή παρά τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Γεωργίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σκοπεύει να διανοίξει δρόμο πάνω στη ζώνη πυρόσβεσης μέσα στην δασική έκταση που καταστράφηκε με εμπρησμούς το 2000. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση του νησιού.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης για δημιουργία νέου υπερσύγχρονου λιμένα μεγάλων διαστάσεων στη θέση όπου βρίσκεται το παραδοσιακό λιμάνι της Ντάπιας Σπετσών.
Η υλοποίηση τέτοιου σχεδίου θα καταστρέψει ολοσχερώς τον παραδοσιακό χαρακτήρα του υπάρχοντος λιμανιού του ιστορικού οικισμού και θα επιβαρύνει με μόλυνση το νησί.
Δεν κρίνεται αναγκαία καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις μαζί με τον λιμένα του Παλαιού Λιμανιού είναι επαρκείς, εξυπηρετούν πλήρως τον μοναδικό οικισμό του νησιού όλο τον χρόνο και τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και χρήζουν μόνο συντήρησης , πιθανά επισκευών ή μικρών παρεμβάσεων σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ.
Επίσης ιδιώτες προτίθενται να αναγείρουν οικοδομές στον μυχό του Φάρου του Παλιού Λιμανιού στο σημείο όπου αποτράπηκε η απόβαση του Οθωμανικού Στόλου με χρήση πυρπολικών. Στο τόπο αυτό που ονομάζεται Αρμάτα, έχει ανεγερθεί εκκλησία από το 1846 προς τιμή της ναυμαχίας, η οποία και πρόκειται να απομακρυνθεί σύμφωνα με τα σχέδια των ιδιωτών. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητείται. Η Αρμάτα, γειτνιάζει με τον παραδοσιακό Φάρο τον Σπετσών και ήδη αποχαρακτηρίσθηκαν δασικές εκτάσεις με συνοπτικές διαδικασίες από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
Ζητούμε από τους υπουργούς Πολιτισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ και από τον Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να σταματήσει η βάναυση προσβολή του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού.
Η Γενική Συνέλευση δεσμεύει το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για την προστασία του ιστορικού νησιού των Σπετσών.


Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005

http://www.icomoshellenic.gr/gr/b/01/b/b01.htm11ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=581