Εντυπωσιακοί κορμοί
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 00:36:45 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας τον προσεχή Μάιο στην ΑθήναΕντυπωσιακά νέα ευρήματα ήλθαν στο φως από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

Ήδη τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, στο Σίγρι, ενώ θα ανακοινωθούν στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας τον προσεχή Μάιο στην Αθήνα.

Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν:

- Εντυπωσιακό κορμό κωνοφόρου δένδρου, πιθανότατα σεκόιας, ο οποίος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς καθαρισμού και συντήρησής του τοποθετήθηκε όρθιος πλάι στο υπαίθριο αμφιθέατρο του μουσείου. Πρόκειται για εντυπωσιακό εύρημα που προέρχεται από σωστική ανασκαφή στην περιοχή του ποταμού Τσιχλιώντα. Ο κορμός έχει ύψος 2.40μ και διάμετρο 1.40μ., με θαυμάσιους χρωματισμούς από καφέ, κόκκινο, και άσπρο.

- Μεγάλο κατακείμενο κορμό κωνοφόρου δένδρου μήκους 14 μέτρων, ο οποίος προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Τσιχλιώντα. Ο κορμός αποκαλύφθηκε έπειτα από φυσική αποσάθρωση του εδάφους και έχει θαυμάσιους έντονους χρωματισμούς, καφέ, κόκκινο, μαύρο και μοβ.

- Δύο εντυπωσιακούς κορμούς αγγειόσπερμων δένδρων μήκους 1,56μ και 6μ. από την ευρύτερη περιοχή Ακρόχειρα Αντισσας ο πρώτος και Σιγρίου ο δεύτερος. Και οι δύο κορμοί διατηρούν τα εξωτερικά και εσωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα του ξύλου, ενώ ο φλοιός τους βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Το εξωτερικό τμήμα των κορμών έχει λευκό χρώμα, ενώ το εσωτερικό ποικίλει από μαύρο σε καφέ και κίτρινο.

- Μεγάλο ριζικό κόμβο κωνοφόρου δένδρου μήκους 3 μέτρων που προέρχεται από σωστική ανασκαφή στην επαρχιακή οδό Σιγρίου-Ερεσού. Είναι εντυπωσιακά τα χρώματα αυτού του ριζικού κόμβου, στον οποίο κανείς μπορεί να διακρίνει κόκκινο, κίτρινο, καφέ, άσπρο, μπεζ, μαύρο, μοβ, έως και πράσινο. Ο ριζικός κόμβος τοποθετήθηκε σε ειδικό βάθρο στον υπαίθριο χώρο του μουσείου.

πηγή: news.in.gr, 08/01/07
 
 11ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=560