Καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα που παράγουν από τον ήλιο και τον άνεμο
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 00:34:49 UTC
Θέμα Κρήτη


Του Γιώργου Κώνστα

Ο ταχυδρόμος έχει έξι χρόνια να παραδώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στην κ. Γεωργία Νικηφοράκη και τον σύζυγο της κ. Βαγγέλη Λαζάρη, οι οποίοι κατοικούν στις Στέρνες Ακρωτηρίου στα Χανιά Κρήτης.
Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές του ηλιακού σπιτιού λειτουργούν με το ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο. Για το πλυντήριο όμως χρειάζεται να βοηθήσει η γεννήτρια (με υγραέριο)

Η ενέργεια του ηλίου και του ανέμου είναι αρκετή για να έχουν φως, να βλέπουν τηλεόραση, να ακούν μουσική, να μαγειρεύουν. Αυτός είναι και ο λόγος που γύρισαν μια και καλή την πλάτη στη ΔΕΗ!
Οι ιδιοκτήτες πάντως επισημαίνουν πως το ηλιακό σπίτι τους δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα συμβατικά. «Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι ότι είμαστε υπεύθυνοι για τα αποθέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως σχεδιάζουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας. Την ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο τη χρησιμοποιούμε για της περισσότερες από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού (κουζίνα, απορροφητήρα, σίδερο κ.τ.λ.), καθώς επίσης και για τον κυκλοφορητή του καλοριφέρ. Για το πλυντήριο όμως δεν επαρκεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βαγγέλης Λαζάρης.

300 watt την ημέρα.
Για να μπορούν να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές δουλειές τους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό που παράγει 300 watt ημερησίως· το ίδιο ισχύει και για την ανεμογεννήτρια. Ενώ ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι τους οι μπαταρίες αποθήκευσης που αρκούν για τρεις ημέρες. Ωστόσο όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές και παράλληλα λειτουργεί το πλυντήριο το οποίο καταναλώνει πολύ ρεύμα, το σύστημα υπερφορτώνεται και μπλοκάρει. Στις περιπτώσεις αυτές καταφεύγουν στη λύση της γεννήτριας με υγραέριο.
«Και αυτό όμως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, αν αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά στην οροφή του σπιτιού. Αν ήμασταν καλύτερα ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά ζητήματα, το φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερης απόδοσης», συμπληρώνει ο κ. Λαζάρης.

Τεχνικά προβλήματα. Το αντρόγυνο σημειώνει ότι για να αυτονομηθούν ενεργειακά έπρεπε να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως. «Η πρώτη φορά που άκουσα πως είναι δυνατόν να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια για οικιακή κατανάλωση από τον ήλιο και τον άνεμο ήταν σε ένα από τα μαθήματα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, όπου και φοίτησα. Σε θεωρητικό επίπεδο ήμασταν καταρτισμένοι. Όταν όμως το αποφασίσαμε πριν από περίπου 7 χρόνια, δεν υπήρχε κανείς για να μας λύσει τις απορίες εξαιτίας της έλλειψης πρακτικού παραδείγματος», τονίζει η κ. Γεωργία Νικηφοράκη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τις πρώτες τους κινήσεις σπασμωδικές. Συζητούσαν με μηχανολόγους και υδραυλικούς, κανείς όμως δεν μπορούσε να τους κατατοπίσει πλήρως.
Από την οροφή στο ισόγειο. Τελικά, με τη βοήθεια ενός φίλου τους, του κ. Σήφη Καπριδάκη που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση. «Εν τέλει, η λειτουργία είναι κάθε άλλο παρά πολύπλοκη: η ηλιακή ενέργεια και η αιολική αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Αφού λοιπόν συλλεχθεί από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια που βρίσκονται στην οροφή του σπιτιού, διοχετεύεται στο ισόγειο», εξηγεί η κ. Νικηφοράκη.
Οικονομική λύση. Στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό απαραίτητος είναι και ο μετασχηματιστής (inverter) που μετατρέπει την αρχική τάση, η οποία δεν ξεπερνά τα 12 βολτ, σε 220, ώστε να γίνει συμβατή με τα ηλεκτρικά σκεύη του εμπορίου. Στην ερώτηση εάν ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης έχουν τελικά αποσβεσθεί τα χρήματα που επένδυσαν, οι ιδιοκτήτες δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη θετική απάντηση: «Συνολικά μας κόστισε 15.000 ευρώ. Έχουμε όμως αρκετά χρόνια να πληρώσουμε λογαριασμό της ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει πως αποτελεί μια σαφώς πιο οικονομική λύση. Πληρώνουμε ωστόσο το υγραέριο που αγοράζουμε για τη λειτουργία του ψυγείου, της κουζίνας, του πλυντηρίου, του θερμοσίφωνα και του καλοριφέρ. Αγοράζουμε όμως μόλις μία φορά τον χρόνο, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τα έξοδα του νοικοκυριού»!

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 30/12/2006



11ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=559