Πρόβλημα με τις κεραίες
Ημερομηνία Sunday, February 11 @ 00:25:00 UTC
Θέμα Κάλυμνος


Ξεσηκώθηκαν οι καλόγριες στην Κάλυμνο

Προβλήματα υγείας από τη λειτουργία κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και εταιριών κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζουν οι καλόγριες στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, στη Κάλυμνο, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν.
Ο απερχόμενος διοικητής του νοσοκομείου, Χρ. Παπαργυρόπουλος, στον οποίο απευθύνθηκαν, με επιστολή του στη νομαρχία ζητά να γίνει έλεγχος και αν διαπιστωθούν παρανομίες, οι κεραίες να απομακρυνθούν άμεσα.
Σύμφωνα με την ηγουμένη του μοναστηριού, «σε βάθος χρόνου 12ετίας και με αυξανόμενο ρυθμό, έχουν παρατηρηθεί τα εξής:
• Προβλήματα υγείας στα μέλη της μοναστικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής
• Η παραμονή επί αρκετό χρονικό διάστημα στην αυλή της Ιεράς Μονής, η οποία έχει πανοραμική θέα στο σύνολο των στοιχείων εκπομπής του πάρκου, δημιουργεί πονοκεφάλους, δυσφορία και γενική αδιαθεσία. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν με την απομάκρυνση από την αυλή της Ιεράς Μονής.
• Στο σύνολο σχεδόν των μελών της μοναστικής αδελφότητας εμφανίζονται προβλήματα οράσεως διαφορετικού βαθμού (καταρράχτης).
• Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε απόσταση μη ασφαλείας (απόσταση η οποία έχει τηρηθεί για την οριογραμμή των εγγύς με το πάρκο κεραιών, οικισμών) από το πάρκο κεραιών στο οποίο τα κέντρα εκπομπής συνεχώς αυξάνονται με συνέπεια την αυξανόμενη επιβάρυνση των χώρων της Ιεράς Μονής από την πολλαπλαστικά αυξανόμενη ένταση του Ηλεκτρο-Μαγνητικού (Η/Μ) πεδίου.
Αιτούμεθα την απομάκρυνση του πάρκου κεραιών από την Ιερά Μονή Αγίου Σάββα σε απόσταση ασφαλείας σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες προδιαγραφές.
Θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία από το ισχυρό Η/Μ πεδίο των μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα καθώς και των επισκεπτών της.
Θα καταφύγουμε και στην προστασία του Ευρωπαϊκού Δικαίου το οποίο ορίζει με σαφήνεια προδιαγραφές ασφαλείας για τα κέντρα εκπομπής ακτινοβολιών Η/Μ φάσματος».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Μετά την ενημέρωση που είχε από την ηγουμένη ο κ. Παπαργυρόπουλος, έστειλε επιστολή στο νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχων και την απομάκρυνση του πάρκου κεραιών, με αναφορές σε κινδύνους για όλους τους κατοίκους της πόλης της Καλύμνου (8.000 - 10.000 άτομα).
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του αναφέρει:
«Λόγω της ακτινοβολίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αναπτύσσονται θερμοκρασίες οι οποίες διατηρούνται επί μακρύ χρονικό διάστημα εξαιτίας της ελλείψεως πρασίνου αλλά κυρίαρχα λόγω των πέτρινων όγκων.
Επί δώδεκα χρόνια, άγνωστο με ποιανού την άδεια και σε οριζόντια απόσταση 200 μέτρων και υψομετρική διαφορά 70 μέτρων από την ιερά μονή Αγίου Σάββα του Καλυμνίου, λειτουργεί πάρκο κεραιών ραδιοσταθμών, τηλεοπτικών σταθμών και κυρίως κεραιών sites κινητής τηλεφωνίας.
Αυτές εκπέμπουν Ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και σε συνάρτηση με τις μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κοιλάδα της Καλύμνου, αποτελούν εκρηκτικό μείγμα ακτινοβολίας, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα υγείας στο Λαό της Καλύμνου.
Θεωρώντας τον προβληματισμό και τις καταγγελίες της μοναστικής αδελφότητος αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα του Καλυμνίου, υπαρκτό θέμα προς άμεση εξέταση.
Ενώνω και εγώ την φωνή μαζί τους και ζητώ την άμεση επέμβασή σας για να εξετασθεί:
Α) Αν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφάλειας όπως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ορίζει για την τοποθέτηση όλων αυτών των κεραιών σε τόσο κοντινή απόσταση από τις κατοικίες των Καλυμνίων
Β) Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρβατικότητα και κίνδυνος για την υγεία του λαού, αυτές οι κεραίες άμεσα να απομακρυνθούν».
Να σημειωθεί πάντως, ότι κοντά στο πάρκο κεραιών και σε απόσταση μικρότερη από αυτή που βρίσκεται το μοναστήρι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητρόπολη χτίζει συνεδριακό κέντρο - αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και χώρους διαμονής για επισκέπτες, στο πλαίσιο της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.

πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 1.12.200611ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=557