Έγιναν τσιμέντο οι μισές ακτές της Mεσογείου
Ημερομηνία Thursday, February 08 @ 23:11:34 UTC
Θέμα Νησιά


του Γιάννη Ελαφρού

Ενα «μεσογειακό τείχος» από τσιμέντο ορθώνεται χρόνο με το χρόνο κατά μήκος των ακτογραμμών της θάλασσας, λίκνο του πολιτισμού.



Τη δεκαετία του ’90 πάνω από 190 τετραγωνικά χιλιόμετρα τσιμέντου και άλλων τεχνητών επιφανειών «ξεφύτρωναν» κάθε χρόνο δίπλα στη θάλασσα. Το τσιμέντο κυριαρχεί σήμερα στο 50% και πλέον των ακτών της Μεσογείου. Και η τάση αυτή συνεχίζεται. Την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή εικόνα έδωσε η κ. Φρανσουά Μπρετόν, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά τη χθεσινή της ομιλία στο διεθνές συνέδριο με θέμα τα προβλήματα της Μεσογείου και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Περιοχών, που διεξάγεται στην Αθήνα, από το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS». «Από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα έχουν χαθεί τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών υγροτόπων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι παράκτιοι», τόνισε η κ. Μπρετόν. Στο συνέδριο αναδείχθηκε επίσης το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών. Το 20% των ευρωπαϊκών ακτών και το 30% των ελληνικών έχει επηρεαστεί ήδη σοβαρά από τη διάβρωση, ενώ ερευνητές του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι το 80% των μεσογειακών ακτογραμμών θα απειληθεί στο μέλλον από διάβρωση!

Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνουν οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας, η ρύπανση από τη ναυτιλία, τα αστικά λύματα και τη βιομηχανία, η υπερκμετάλλευση του παράκτιου θαλάσιου βυθού, ενώ βαριές αναμένονται οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Αλλά ο σκοπός του διήμερου συνεδρίου δεν είναι μόνο η καταγραφή της ανησυχητικής κατάστασης της Μεσογείου, αλλά και η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ευρωπαϊκών δικτύων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταλλάσσουν πληροφορίες, εμπειρίες και προτάσεις για μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης. Το «Μεσόγειος SOS» έχει συμβάλει, εδώ και δύο χρόνια, στη δημιουργία ενός σχετικού Πανευρωπαϊκού Δικτύου (με τη συμμετοχή 21 ιδρυμάτων από 11 χώρες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη ενδιαφέρουσες εμπειρίες και να έχουν καταγραφεί τα εμπόδια.

Εντύπωση, για παράδειγμα, προκάλεσαν τοποθετήσεις από την Ελλάδα, οι οποίες τόνιζαν ότι παρά το γεγονός ο οικοτουρισμός μπορεί να συνδυαστεί (ακόμα και να τροφοδοτήσει) προγράμματα βιώσιμης διαχείρισης των ακτών και να αποτελέσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας, ούτε πιστοποίηση ούτε αποσαφήνιση των υποχρεώσεων όσων συμμετέχουν», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Φ. Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Κέντρου Αναπτυξιακών Ερευνών Prisma.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 24-11-06



11ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=540