Φωνές για πολιτική δράση την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής
Κλιματική αλλαγή, η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και σε περισσότερες από 40 χώρες διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με κοινό αίτημα την κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο.
Oικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις βρέθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Μέλη των οικολογικών οργανώσεων κρατώντας πανό, πλακάτ και πράσινες ομπρέλες ενημέρωσαν τους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για τη συντελούμενη οικολογική καταστροφή και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Σε ψήφισμά τους οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν να αποκτήσουν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής την προτεραιότητα που τους αξίζει, ουσιαστική πρόοδο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, με δεσμεύσεις για το σύνολο των περικοπών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να μην υπάρξει κανένα «παράθυρο» για την πυρηνική ενέργεια και να αναλάβει η Ελλάδα τις ευθύνες που της αναλογούν ικανοποιώντας τους στόχους του Κιότο.
Παράλληλα, οικολόγοι πραγματοποίησαν ποδηλατοδρομία που ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας πόλεις φιλικές προς τους ποδηλάτες.
Οι φωνές για πολιτική δράση έρχονται εν όψει και του νέου γύρου των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα που πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Ναϊρόμπι, όπου θα συζητηθούν οι νέες δεσμεύσεις για την περικοπή των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σειρά μελετών με τελευταία αυτή του Βρετανού Νίκολας Στερν, πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταδεικνύουν πως αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει θαρραλέα μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία θα είναι συγκρίσιμες με τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πολέμων.
Η έκθεση συντάχθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και κατά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της αδράνειας θα είναι «κυριολεκτικά καταστροφικές» για τον πλανήτη.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι αν και οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν ελαφρά στις βιομηχανικές χώρες ανάμεσα στο 1990 και το 2004, η τάση είναι αυξητική για την περίοδο 2000-2004.
Συνολικά, οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κυριότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, μειώθηκαν κατά 3,3% στις βιομηχανικές χώρες κατά την περίοδο 1990-2004, αναφέρεται στην έκθεση της Γραμματείας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές.
Αλλά αυτή η μείωση αντιστοιχεί κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 36,8% των εκπομπών σε πολλές από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με μεταβατικές οικονομίες. Αντίθετα, στις άλλες χώρες οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 11%, αναφέρεται στην έκθεση.
πηγή: news.in.gr, 04/11/06
11ο Τεύχος