Βάναυση, παράνομη διάνοιξη δρόμου στα Πίσω Λάμυρα
Ημερομηνία Friday, October 28 @ 23:07:57 UTC
Θέμα ?νδρος


Η θέση του ΑΙΓΕΑ, για τις διανοίξεις δρόμων στην ?νδροΜε αφορμή την απαράδεκτη όσο και παράνομη διάνοιξη μεγάλου δρόμου στα Πίσω Λάμυρα προς Μένητες, που ανάγκασε το Σύλλογο μας να προβεί στην τελευταία του καταγγελία με αντικείμενο τις παράνομες διανοίξεις οδών στην ?νδρο, ο Σύλλογος μας θεωρεί καθήκον να δημοσιοποιήσει τη θέση του πάνω στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει χρονίως το ταλαίπωρο αλλά πανέμορφο νησί μας.
 Καμία Ελληνική όσο και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν θα επέτρεπε την καταστροφή ποταμών, ρεματιών, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, καθώς και μνημεία λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως χειροποίητα λιθόστρωτα μονοπάτια, αιμασιές, μάντρες, κλπ.
 Στη συγκεκριμένη παράνομη διάνοιξη, διαπιστώσαμε προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος δύο πανέμορφων ρεματιών με την χωρίς μελέτη κατασκευή γεφυριών, το ξερίζωμα αιωνόβιων κυπαρισσιών και άλλων. Συνέπεια των άνω ενεργειών και όχι μόνο, ήταν να τραυματισθεί και να διασαλευτεί επικίνδυνα η συμπαγής συνοχή των χωμάτινων όγκων εκατέρωθεν της διάνοιξης, με απρόβλεπτες συνέπειες την περίοδο των βροχών.
 Η προχειρότητα του εγχειρήματος τους όμως έφθασε έφθασε μέχρι του σημείου της απόλυτης περιφρόνησης, ακόμα και προς το Μεταβυζαντινό Μνημείο του παρεκκλησίου της Αγ. Μονής. Ο δρόμος πέρασε σχεδόν πάνω από τα θεμέλια του, απειλώντας τη στατική του και θέτοντας το τελικά υψηλότερα κατά 2 μέτρα και όλα αυτά αδιαφορώντας για τους θεσμούς προστασίας αρμοδίων φορέων, όπως το Υπ. Πολιτισμού.
 ?ρα λοιπόν η θέση ενός Συλλόγου Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν μπορεί να είναι άλλη, από τον απόλυτο σεβασμό των νόμων προστασίας του περιβάλλοντος και του μοναδικού πολιτισμού μας.
 Επί τέλους, ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα και όχι στο Μεσαίωνα.
 Κάθε έργο εν τέλει που εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, βρίσκει σύμφωνο το Σύλλογο μας, όμως κάτω από τις προαναφερθείσες διαδικασίες.

       Ο πρόεδρος2ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=53