Αιολική παράνοια
Οι ως τώρα ενεργειακοί πόροι απαιτούσαν εξόρυξη, μεταφορά, καύση των ορυκτών (λιγνίτη, πετρελαίου) ή εμπλουτισμό και σχάση του ουράνιου και μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική και εν συνεχεία σε ηλεκτρική. Με λίγα λόγια, οι πόροι είναι συγκεκριμένης και περιορισμένης ποσότητας, αναλώσιμοι και μάλιστα με αναγκαστικές απώλειες ενέργειας ως θερμική διάχυση στο περιβάλλον. Δικαιολογείται λοιπόν, μια κεντρική διαχείριση, ενεργειακή οικονομία, περιορισμοί και εξάρτηση από την υψηλή τεχνολογία. Η τεχνολογία εξελίσσεται μέσα σε ένα σκεπτικό που είναι άμεση συνάρτηση με τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε μια κοινωνία.
Η στενή οικονομίστικη λογική «κάνω επένδυση, πρέπει να αποσβέσω και εν συνεχεία να κερδοσκοπήσω», κάνουν τις ήπιες μορφές ενέργειας και αυτές εφιαλτικές και το τραγικότερο, αυτή η ανεξάντλητη και τελείως ελεύθερη από περιορισμούς μορφή ενέργειας να είναι και η ακριβότερη μέσα στην συγκεντρωτική λογική διαχείρισης και διανομής της!
Δηλαδή τα προβλήματα μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής (που ισχύουν σε άλλους κλάδους), στην περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιλύονται με τελείως διαφορετική προσέγγιση από την συνηθισμένη.
Για την ηλιακή και αιολική ενέργεια όμως ποιος ο λόγος να υπάρχει συγκεντρωτική και κεντρική διαχείριση και διανομή;
Διότι οι συγκεκριμένες μορφές ενέργειας ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ! Τα ηλιακά και αιολικά λειτουργούν από αυτά τα ανεξάντλητα ενεργειακά δυναμικά, χρησιμοποιούν μέρος αυτής της ενέργειας και είναι κοινή λογική ότι δεν έχει το παραμικρό νόημα να μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας!
Οποιοδήποτε παραγόμενο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί σε καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για εγκατάσταση ατομικών ηλιακών ή αιολικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις επιπέδου κοινότητας, μπορεί τέλος πάντων να αγνοηθεί και να σπαταληθεί ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Και εννοείται ότι στα σπίτια μας δεν θα έχουμε τέτοια μεγαθήρια που σχεδιάστηκαν με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας! Τα οικιακά αιολικά μπορούν να σχεδιασθούν για μικρότερη παραγωγή ενέργειας και ιδιαίτερα για τοπική κατανάλωση.
Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται μέσα σε ένα σκεπτικό που είναι άμεση συνάρτηση με τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται είτε από τις γενικότερες ανάγκες μιας κοινωνίας, είτε από επιμέρους ανάγκες ομάδων συμφερόντων που μονοπωλούν για ίδιο όφελος την ικανοποίηση αυτών των γενικότερων αναγκών με τρόπο που θα δημιουργήσει μέγιστο τζίρο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των επιλογών και αν και σε ποιο βαθμό ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες.
Το μοντέλο ανάπτυξης των ημερών μας, σημαίνει αιολικά εργοστάσια, κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, που οδηγούν σε αλλοίωση του τοπίου, διάνοιξη δρόμων στα βουνά, νέα δίκτυα με καλώδια υψηλής τάσης και μετασχηματιστές σε περιοχές ήρεμες μέχρι τότε, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της χλωρίδας και πανίδας, την έναρξη έντονης διαδικασίας διάβρωσης και ερημοποίησης του εδάφους και όλη αυτή η καταστροφική διαδικασία αποτυπώνεται στο αντιαισθητικό θέαμα των κολοσσιαίων γεννητριών στις κορυφογραμμές.
Η Greenpeace γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα (έχει ενημερωθεί από την ΕΟΕ λεπτομερώς) αλλά τα αξιολογεί ως εντελώς δευτερεύοντα. Ζητάει άμεσες αδειοδοτήσεις. Απορία, να μην γίνονται δηλαδή Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα αυτά;
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ
Πολυεθνικές εταιρίες που παραδοσιακά ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα η επενδύουν τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,δηλαδή στον ήλιο,στον αέρα,το νερό ,αγαθά κοινά για όλη την ανθρωπότητα προτάσσοντας το επιχείρημα
«Πρέπει να απεμπλακούμε το ταχύτερο από ορυκτά καύσιμα»
και το δίλημμα πρόταση
«ή πυρηνικά ή ανανεώσιμες.»
και επειδή η πίττα έχει κομμάτια πού πρέπει να μοιραστούν στις θυγατρικές και μητρικές εταιρίες μέσω των συμφωνιών για την Ενέργεια έχουμε τα εξής:
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν μπουν μόνο μέχρι 25% της τελικής κατανάλωσης που για την Ελλάδα το 2015 σημαίνει 8.000 MW αιολικών σε περιοχές που φυσάει αρκετά. (Τα ηλιακά παράγουν ενέργεια με κόστος 6 φορές περισσότερο από τις ανεμογεννήτριες και μόνο την ημέρα, ενώ 2,5MW φωτοβολταϊκών ισοδυναμούν με 1MW αιολικών).
Για τα ελληνικά δεδομένα, οι ανεμογεννήτριες είναι μεσου μεγέθους 1-1,5MW δηλ ύψους 60-80 μέτρα με πτερύγια 25-35 μέτρα. ?ρα μιλάμε για 5,5 - 7.000 μεγάλες ανεμογεννήτριες άρα παντού στην Ελλάδα που φυσάει πολύ».
Κόστος ανά MW 1 εκ. ευρώ με τουλάχιστον 60% επιδότηση Για τον σχεδιασμό για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, υποτίθεται τουλάχιστον ότι υπάρχει η κυβέρνηση, η ΡΑΕ, κ.α. που πρέπει να ασχοληθούν με αυτόν, δεδομένου ότι η ΔΕΗ πλέον λειτουργεί ως ΑΕ, δηλ. με γνώμονα την κερδοφορία της, την τιμή της μετοχής της, κλπ.
Τα αιολικά ξεκίνησαν ουσιαστικά το 1994 που θεσπίστηκε το εξής περίπου πλαίσιο για τους -μοναδικούς τότε ιδιώτες στην ηλ. ενέργεια- υποψήφιους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων: Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια και εγγυημένη αγορά της παραγόμενης ηλ. ενέργειας από τη ΔΕΗ σε σταθερή τιμή για καμιά 10αριά χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα είδαν διάφοροι ότι το πράγμα συμφέρει και άρχισαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 3000 MW, ενώ η μέγιστη ισχύς που καταναλώνεται στο ελληνικό σύστημα είναι περίπου 9500 MW.
Η δήθεν επιστημονική προσέγγιση, όργανο στα χέρια της απληστίας που επιδιώκει τον απόλυτο διοικητικό έλεγχο της κοινωνικής ζωής!
Η οργανωμένη και εξαρτημένη από άνομα συμφέροντα "διανόηση" έχει υποβαθμίσει το θεωρητικό λόγο σε "εργαλειακό" λογισμό και προσπαθεί με αυτό το τρόπο να "λύσει" τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που προκύπτουν λειτουργώντας ως εκτελεστικό όργανο.
Με το τρόπο που θέτουν το θέμα κάτω από το πέπλο της επιστήμης και με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν προσπαθούν να πετύχουν το στόχο της αρπαγής , της υποβάθμισης της ζωής μας κλπ, και φυσικά δεν ενδιαφέρονται για ηθικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις....
Το πρότυπο που καταχρηστικά επιβάλλουν και στηρίζεται στη «τεχνοκρατική ορθολογικότητα» συμβάλλει τα μάλλα στην οπισθοδρόμηση του πολιτισμού, κατασκευάζοντας καταναγκαστικά πρότυπα υπερφίαλου ορθολογισμού θέλουν να υποτάξουν όλους σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες συμπεριφορές που να ευνοούν τους στόχους της τεχνοκρατικά δομημένης αρπαχτής και στη προώθηση ενός διανοητικού ιδεώδους για την ολοκλήρωση των στόχων τους.
Αυτή η "επιστήμη" και αυτός ο λόγος δεν έχουν καμιά εγγενή αξία.
Είναι φορείς διανοητικών και αξιολογικών προτύπων που θέλουν υποχρεωτικά να μας επιβάλλουν για την επίτευξη των στόχων τους.
Οι Α/Γ που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι ισχύος περίπου 1.000 έως 2.000 KW. Συνήθως ένα Αιολικό πάρκο είναι ισχύος από 10 MW έως 35 MW, δηλαδή από ομάδες των 10 έως 20 Α/Γ. Οι Α/Γ είναι τοποθετημένες σε αποστάσεις των 250 περίπου μέτρων μεταξύ τους.
Οι Πυλώνες των Α/Γ έχουν ύψος γύρω στα 50 μέτρα και η ακτίνα των πτερυγίων είναι γύρω στα 35 μέτρα.
Η βάση της Α/Γ είναι συνήθως 15 χ 15 μ και βάθους γύρω στα 4 μέτρα.
Η ενέργεια συλλέγεται από τις Α/Γ με υπόγειο δίκτυο Μ/Τ (20 ΚV) το οποίο οδεύει σε όρυγμα βάθους 1 μ και πλάτους 70 εκατοστών περίπου. Οταν η περιοχή είναι επίπεδη το χαντάκι γίνεται έξω από τον δρόμο, ενώ όταν είναι σε πλαγιά γίνεται στο μέσον του δρόμου, ώστε να προστατεύεται από τα νερά, που αλλιώς μπορούν να ξεθάψουν τα καλώδια.
Και τώρα το οικονομικό.
Κάθε πυλώνας κοστίζει 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιδοτείται σε ποσοστό 70% από κονδύλια ΕΕ. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 15-20 έτη το μέγιστο. Για να κάνει απόσβεση πρέπει όμως να ικανοποιούνται αυστηρά κάποιες ειδικές συνθήκες ανέμου εκεί όπου τοποθετείται. Δηλαδή απαιτούνται μέση ταχύτητα ανέμου κατά την διάρκεια του χρόνου, 7-8 m/sec που με υπεραισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση, ενώ με 6-7 m/sec και λιγότερο οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές δεν κάνουν απόσβεση. Περιστασιακά μια πολύ μεγάλη ένταση ανέμου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας. Βλάβες, συντήρηση κλπ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την απόσβεση. Το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας ακόμα και σε περίπτωση απόσβεσης της επένδυσης, είναι υψηλότερο από άλλους τρόπους παραγωγής. Μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχει ειδικό τέλος υπέρ της αιολικής ενέργειας. Η παραγόμενη αιολική ενέργεια αγοράζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κράτος σε υψηλή τιμή, δημιουργώντας την καλύτερη εμπορική συνθήκη για τους παραγωγούς της. Εκτός αυτού δωρίζονται πος τους «επενδυτές» τεράστιες εκτάσεις γης συνήθως προστατευμένες οι οποίες στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, να πουληθούν σε τρίτους κλπ κλπ
Ομως με το δεδομένο των διευρωπαικών δικτύων ενέργειας και το χρηματιστήριο ενέργειας, η ενέργεια που παράγουν είναι ακριβή και ως εκ τούτου οι επιλογές πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, αλλιώς, αφού παρθούν οι επιδοτήσεις από την ΕΕ, θα μείνουν σωρός άχρηστων μεταλλικών τεράτων να μολύνει το τοπίο ή να παράγει ακριβή ενέργεια την οποία ο μόνος που θα αγοράζει θα είναι το κράτος για τους μικρούς καταναλωτές, αφού οι ενεργοβόροι ιδιώτες θα αγοράζουν φτηνή από άλλες χώρες.
Πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν και στην περίπτωση των "μικρών" υδροηλεκτρικών. Αυτά σημαίνουν φράγματα. Αρκετοί φορείς έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ για περιπτώσεις όπως του Αχελώου. Βενετικού κλπ. και υπάρχει σχετική νομολογία.
Δεκάδες ποτάμια κινδυνεύουν να μετατραπουν σε μια σειρά επάλληλων ταμιευτήρων από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που επιδοτούμενες θα κατασκευάζουν φράγματα.
Στο περιβάλλον χρειάζεται να βλέπουμε σφαιρικά τα πράγματα και όχι κάποια βραχυπρόθεσμη στρατηγική ομάδων συμφερόντων να σαρώσει τα πάντα και να αδιαφορεί για όλες τις άλλες παραμέτρους.
Η κατασκευή αιολικού εργοστασίου στα Δίδυμα Αργολίδας, σε προστατευόμενο βιότοπο (CORINE) και άλλους βιότοπους όπως αναφέρεται στον επιστημονικό χάρτη του ΕΜΠ.
Η κύρια δικαιολογία για την καταστροφική επέμβαση εκτός των άλλων αιτιάσεων υπερ της κατασκευής Α/Γ είναι ότι δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων.
Παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλείουν στη κοινή λογική του κάθε ένα (ειδικού και μη) τη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα για Α/Γ μέγιστης διάρκειας ζωής 20 ετών και περίπου 20 δις ευρώ κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα απόσβεσης αφορά μόνο στην άντληση κονδυλίων και τίποτα περισσότερο.
Αδιαφορούν με πρόσχημα την «καθαρή» ενέργεια ότι με αυτή την λογική πρόκειται για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη, κατασπατάληση κονδυλίων, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και βιασμό του φυσικού κάλλους που είναι απαραίτητο για την ζωή, ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και μάλιστα στην περίπτωση των Διδύμων, ένα προστατευμόμενο βιότοπο (περίπου η πράσινη έκταση πάνω από την πόλη Κρανίδι) η οποία στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται δασική. Η λέξη Δίδυμα αναφέρεται στους Κάστορα και Πολυδεύκη, υπάρχει κάπου στο βουνό αρχαίος ναός του Απόλλωνα, σε κοντινή απόσταση.
Στο υπόμνημα παρουσιάζονται με μπλε 7-8 m/sec που με αισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση και ροζ 6-7 m/sec οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές οι οποίες δεν κάνουν απόσβεση.
Απόσβεση εννοείται μόνο η απόσβεση των πυλώνων χωρίς τελικά να υπολογίζονται τα άλλα επι μέρους κόστη συντήρησης, δικτύων, εκτάσεων κλπ.
Το μοναδικό σημείο για παραγωγή στα Δίδυμα είναι μόνο αυτό της κορυφής και είναι σημειωμένο στον χάρτη με μπλε.
Η κατασκευή του αιολικού εργοστασίου γίνεται σε χαμηλότερο υψόμετρο και καλύπτεται από τον όγκο του βουνού που έχει το μπλε σημάδι αποκλείοντας έτσι τον άνεμο από τα Ανατολικά. Συγκεκριμένα η κατασκευή γίνεται ένα πόντο στη κλίμακα του χάρτη προς τα δυτικά από το μπλε σημάδι.
Πως λοιπόν και με ποιο τρόπο, ποιοί πήραν τις απαραίτητες άδειες και από πού, για να προχωρήσουν στην κατασκευή (βάσει των στοιχείων) άχρηστου αιολικού εργοστασίου σε προστατευμένο βιότοπο;
Στο πρώτο χάρτη του ΚΑΠΕ οι ταχύτητες των ανέμων.
Στον δεύτερο χάρτη της βάσης δεδομένων του ΕΜΠ οι προστατευόμενοι βιότοποι.
Στην τρίτη η ασυδοσία.
Δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης στα Δίδυμα έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων. Εδώ παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλειουντη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!
Η δημοσίευση αφορά την κατασκευή αιολικού εργοστασίου στα Δίδυμα Αργολίδας, σε προστατευόμενο βιότοπο (CORINE) και άλλους βιότοπους.
Η κύρια δικαιολογία για την καταστροφική επέμβαση εκτός των άλλων φαιδρών αιτιάσεων υπερ της κατασκευής Α/Γ (οι οποίες και οικονομοτεχνικά καταρρίπτονται στην προηγούμενη δημοσίευση) είναι ότι δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων.
Παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλείουν στη κοινή λογική του κάθε ένα (ειδικού και μη) τη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα για Α/Γ μέγιστης διάρκειας ζωής 20 ετών και περίπου 20 δις ευρώ κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα απόσβεσης αφορά μόνο στην άντληση κονδυλίων και τίποτα περισσότερο.
Αδιαφορούν με πρόσχημα την «καθαρή» ενέργεια ότι με αυτή την λογική πρόκειται για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη, κατασπατάληση κονδυλίων, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και βιασμό του φυσικού κάλλους που είναι απαραίτητο για την ζωή, ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και μάλιστα στην περίπτωση των Διδύμων, ένα προστατευμόμενο βιότοπο (περίπου η πράσινη έκταση πάνω από την πόλη Κρανίδι) η οποία στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται δασική.
Στο υπόμνημα παρουσιάζονται με μπλε 7-8 m/sec που με υπεραισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση και ροζ 6-7 m/sec οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές οι οποίες δεν κάνουν απόσβεση.
Απόσβεση εννοείται κακώς μόνο η απόσβεση των πυλώνων χωρίς τελικά να υπολογίζονται τα άλλα επι μέρους κόστη συντήρησης, δικτύων, εκτάσεων κλπ οι απαιτήσεις των οποίων δίνονται στο υπόμνημα.
Το μοναδικό σημείο για παραγωγή στα Δίδυμα είναι μόνο αυτό της κορυφής και είναι σημειωμένο στον χάρτη με μπλε.
Η κατασκευή του αιολικού εργοστασίου γίνεται σε χαμηλότερο υψόμετρο και καλύπτεται από τον όγκο του βουνού που έχει το μπλε σημάδι αποκλείοντας έτσι τον άνεμο από τα Ανατολικά. Συγκεκριμένα η κατασκευή γίνεται ένα πόντο στη κλίμακα του χάρτη προς τα δυτικά από το μπλε σημάδι.
Πως λοιπόν και με ποιο τρόπο, ποιοί πήραν τις απαραίτητες άδειες και από πού, για να προχωρήσουν στην κατασκευή (βάσει των στοιχείων) άχρηστου αιολικού εργοστασίου σε προστατευμένο βιότοπο;
10ο Τεύχος